Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen varisler, en sık rastlanan damar şikayetlerinden biridir. Kanı kalbe taşıyan toplardamarlarda kan akışının tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar bulunmaktadır. Bu kapakçıkların tahrip olmasıyla birlikte, yer çekiminin de etkisiyle kan bacak toplardamarlarında birikmektedir. Yıllar içinde basınç artışı nedeniyle bacaklarımızdaki toplardamarlar şişer, genişler, kıvrımlı bir hal alarak örümcek ağı tarzında kılcal damarlar belirgin hale gelmektedir.
Bacakta ağrı, şişme, ciltte kaşıntı, ödem, kramplar gibi bir çok şikayete yol açan varisler kişiyi kozmetik olarak da rahatsız etmektedir. Ancak varisler estetik kaygıların ötesinde kapanmayan yaralara ve varis ülserlerine sebep olabilmektedir. Varisli toplardamarlar içerisinde kan akımının yavaşlaması sonucu pıhtı oluşumu görülebilmektedir. Toplardamarlardan koparak kalbe ve buradan da akciğerlere ulaşabilen pıhtı kitleleri “akciğer embolisi” adı verilen ve yaşamı tehdit eden solunum ve dolaşım problemleri oluşturabilmektedir.
Varis şikayeti olanlar için en zor dönemler yaz mevsimidir. Yaz sıcaklarıyla birlikte büyüyen varisler hissedilen rahatsızlığın da artmasına neden olmaktadır. Tatil sezonu olması nedeniyle estetik açıdan da hastaları rahatsız edici görüntüler ortaya çıkmaktadır. Varis tedavisi için uygulanan tüm işlemler sonrasında belli bir süre kompresyon bandajları ve varis çorapları kullanmak gerekmektedir.
Ayrıca, yapılan küçük cerrahi kesilerin ya da iğne tedavisi olarak bilinen “skleroterapi” işlemleri sırasında oluşan küçük morlukların iyileşmesi için 4 – 6 haftalık bir süreye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzden yaz aylarında varis tedavisi planlanması uygun değildir.
Konvansiyonel varis tedavisi; Varise neden olan toplardamarın iki ucundan küçük cerrahi kesiler yoluyla bulunması ve çıkarılması yöntemidir.
Endovenöz ablasyon; Kanı geri kaçıran damarın içeriden enerji uygulanarak kapatılması yöntemidir. Cerrahi bir kesi gerektirmeyen bu yöntemde damarın içerisine cihazın yerleştirilebilmesi için cilde bir iğne girişi yapılır.
Mikroflebektomi; Cilt altında belirginleşmiş varislerin 1 – 3 mm. boyutta kesiler oluşturarak serbestleştirilmesi, dallarının bağlanarak çıkarılması işlemidir.
Skleroterapi; Bazı özel maddelerin varis oluşumları içerisine verilerek varislerin ortadan kaldırılmasını sağlayan bir yöntemdir. 1-2 mm. Çaptaki damarlar içerisine uygulandığında iyi sonuç alınır. Kullanılan kimyasal maddeler damar iç yüzeyinde tahriş oluşturarak yapışması ve kaybolmasını sağlar.
Epidermal Lazer ve Epidermal RF; Bu uygulamalar cilt yüzeyindeki kılcal damarlara uygulanan yöntemlerdir. Bu enerji kaynakları ile ciltteki ince yapılı kılcal damarlar tahrip edilir ve soldurulur.
Varislerin nedenleri, türleri ve en etkili tedavi yöntemleri…
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?