Varikosel, erkeklerde en sık rastlanan kısırlık nedenlerinden birisidir. Testislerindeki toplar damarlarda oluşan varisleşme nedeniyle oluşan yaygın bir damar genişleme sorunudur. Varikosel, genellikle hafif seyreder, nadiren belirti verir ancak zaman içinde sorun ilerleyerek testislerde şişkinlik ve ağrıya neden olur. Zamanında müdahale edilip tedavi edilmediğinde sperm bozukluğu ve kısırlığa neden olabilir. İleri aşamalarda testis boyutlarında azalma ve erkeklik hormonu olan testosteron yapımında bozukluklara neden olabilir. Genellikle zamanla gelişir, ağrı, terleme ve sıcaklık hissiyle kendini gösterir. Teşhisi kolaydır, kimi vakalarda tedavi gerekmez. Eğer semptomlara neden oluyorsa, ameliyatla tedavi edilebilir.
İçindekiler
Varikosel, skrotumda (testisleri tutan deri kesesi) damarlar genişlediğinde ortaya çıkar. Her 100 erkeğin 10 ila 15’inde görülebilen varikosel bacağınızda oluşan bir varise benzer. Ergenlik döneminde oluşur ve zamanla daha büyüyerek daha kolay fark edilir hale gelir. Varikosel, skrotumun sol tarafında daha yaygındır. Çünkü erkek anatomisi her iki tarafta da aynı değildir.
Varikoseller sperm üretimini azaltabilirler ve sperm kalitesini düşürerek kısırlığa neden olabilirler. Bununla birlikte, tüm varikoseller sperm üretimini etkilemez.
Çoğu zaman, sorun yaratmaz ve zararsızdır. Ama bazen ağrıya, kısırlığa ya da testislerden birinin normal olarak gelişememesine ya da küçülmesine neden olabilir.
Testosteron nedir? Neye yarar? Erkek sağlığına etkileri nelerdir?
Varikosel genellikle semptomlara neden olmadığı için çoğu zaman tedavi gerektirmez. Bir doğurganlık değerlendirmesi veya rutin bir fizik muayene sırasında saptanabilir. Bazı durumlar, hemen tedavi gerektiren skrotal bir kitleye veya testis ağrısına neden olabilir.
Varikoselin ilerleyen aşamalarında en genel belirti bölgede yaşanan ağrılardır.
Varikoselli Hastalar Genellikle 3 Neden İle Doktora Başvururlar.
– Düzenli ilişkiye rağmen çocuk olmaması,
– Testislerde ağrı,
– Testislerin bulunduğu scrotumda şişlik.
Doktorunuz genellikle fiziksel muayeneden sonra durumu teşhis eder. Ürologlar genellikle hasta ayakta dururken varikoselleri muayene ederler. Testis üstündeki skrotumu hissederken derin bir nefes almanızı, tutmanızı ve aşağı bastırmanızı isteyebilir.
Bu teknik “Valsalva manevrası” olarak bilinir. Böylece herhangi bir genişlemiş damar varsa bulunabilir. Ürologunuz skrotal ultrason testi isteyebilir. Ultrasonda görülen varikoseller, Valsalva manevrası sırasında yanlış tarafa doğru kan akışı sağlayan 3 milimetreden daha geniş damarlardır. Ultrason testislerin boyutunu da gösterebilir.
Bu da, ergen hastaların nasıl tedavi edileceğine karar verirken yararlıdır. Fizik muayenede problem yaşanmazsa ultrason gerekmez. Varikosel teşhis edildikten sonra, doktorunuz onu üç klinik dereceden biri ile sınıflandırır. Testisinizdeki yumru büyüklüğünü, küçükten büyüğe doğru 1 ile 3 arası derecelendirir. Tedavi seçenekleri, sahip olduğunuz rahatsızlık veya kısırlık sorunlarıyla bağlantılıdır.
Varikosel için her zaman tedavi gerekmeyebilir. Bu problemi yaşayan pek çok erkek, herhangi bir tedavi görmeden çocuk sahibi olabilir. Ancak ağrınız, testislerinizde şişlik ya da çocuk sahibi olamama sorununuz varsa varikosel için tedavi görmeniz gerekebilir. Varikoseli tedavi etmek veya önlemek için bir ilaç yoktur. Ancak asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesicilerin biraz rahatlatıcı bir etkisi olabilir.
Eğer testislerin etrafında sıvı biriktiyse, varikoseller tekrarlıyorsa, enfeksiyon ya da bir arterde hasar varsa bir tedavi seçeneği olarak varikosel onarımı düşünülebilir. Varikosel onarımı için kullanılan yöntemler; Açık cerrahi, laparaskopik cerrahi ve Perkütan embolizasyondur.
Bu ameliyat genel veya lokal anestezi uygulanarak yapılabilir. Genelde cerrah damara kasık yolundan ilerleyerek ulaşır. Ancak karnınıza veya kasığınızın altına bir kesikle de bunu yapmayı tercih edebilir. Burada amaç, pampiniform pleksus damarlarındaki kan akışını bloke etmektir. Varikosel tedavisine yönelik teknolojik gelişmeler başarısız varikosel ameliyatlarının sayısını çok azaltmıştır. Bunlardan biri, cerrahın ameliyat sırasında tedavi alanını daha iyi görmesini sağlayan cerrahi mikroskoptur.
Bir diğeri ise prosedürü yönlendiren Ultrason Doppler‘dir. Mikroskop ve subinguinal yaklaşım kullanılarak açık cerrahi diğer cerrahi yöntemlerle karşılaştırıldığında en yüksek başarı oranına sahiptir.
Doppler nedir? Nasıl ve ne zaman çekilir? Türleri ve zararları
Cerrahınız karın bölgesinde küçük bir kesik açar ve varikoseli görmek ve onarmak için ince bir aleti bu kesikten içeri sokar. Bu prosedür genel anestezi ile gerçekleştirilir. Laparoskopik cerrahi ile yapılan tedavi daha az yan etkiye sahiptir ve kişi kısa sürede taburcu olarak günük hayatına dönebilir.
Bir radyolog kasık veya boynunuzdaki damara aletlerin geçebileceği bir tüp yerleştirir. Genişlemiş damarlarınızı bir monitörde izlemekte olan doktor, damarları bloke etmek için tüpün içinde bobinler veya balonlar açar. Bu, pampiniform pleksus damarlarındaki kan akışını durdurur ve varikosel küçülür.
Perkütan embolizasyon genellikle birkaç saat sürer ve genel anestezi ile yapılır. Embolizasyondan sonra, tedavi olan kişi genellikle iki gün sonra işine dönebilir ve 7 ila 10 gün sonra egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Embolizasyon sonrasında şu üç komplikasyonlar gelişebilir:
Bu şaşırtıcı gelebilir, ancak yoga varikoseli tedavisinde doğal ve etkili bir yöntemdir. Bazı yoga duruşları testiküler kan akışını artırabilir, birikmiş kanı varikoselden temizleyebilir ve testisleri soğutur. Bunun, ağrının hafifletilmesi, doğurganlıkta iyileşme ve varisli damarların iyileşmesi gibi yararları vardır. Artı olarak yoga gevşeme sağlamasının yanında duruşu iyileştirir, kas elastikiyetini ve dolaşımı artırır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?