Varfarin kullanan NVAF hastası AKS sonrası YOAK ile taburcu edilebilir mi?

Kategori: Kardiyoloji, Tedavi Rehberleri, YOAK Rehberi Print

cengiz-ozturk-icAF’li ve akut koroner sendromlu hastalarda inmeden ve koroner olaylardan korunmak için antikoagülan tedavi ile antitrombotik tedavinin birlikte verilmesi zorunluluğu vardır ancak bu kombinasyon tedavisinin, birlikte kullanıldığında özellikle gastrointestinal sistemi ilgilendiren majör kanamaları artırıcı etkisi de vardır. Dolayısıyla AF’li hastalarda muhtemel gelişecek koroner olayları belirlemede CHADS2VASC ve HASBLED skorlarının önemli olduğu ve her hastanın tedavi kararının bireyselleşmesi gerektiği bilinmektedir.

Yine varfarin kullanan AF’li hastalarda, akut koroner sendrom sonrası stentleme yapıldıktan sonra varfarine ikili antiplatelet tedavi ilave edildiğinde, INR ayarlaması hedeflenen sınırlarda olsa bile kanama riskinin ikili tedaviye oranla 2 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Diğer taraftan, üçlü tedavinin ikili antiplatelet tedavi ile kıyaslandığında daha az majör kardiyovasküler olay, inme ve mortalite ile ilişkili olduğunu gösteren meta-analizler yayınlanmıştır.

Varfarin (coumadin) nedir? Ne için kullanılır, yan etkileri nelerdir?

AF ve AKS’li hastalarda yeni oral antikoagülan ilaçların (dabigatran, ximalegatran, rivaroxaban, apixaban, darexaban) kullanımıyla ilgili olarak, ikili ve üçlü tedavi karşılaştırıldığında, üçlü tedavi ile daha az major kardiyak olay saptanmış olmasına rağmen, daha fazla majör kanama olduğu saptanmıştır.

Bu hastalarda özellikle uzamış üçlü tedavinin kanama yan etkileri fazla olması sebebiyle ilaç kaplı stentlerin yerine yalın metal stentlerin tercih edilmesi gerektiği ve mümkün olan en kısa sürede ikili veya tekli tedaviye geçilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Akut koroner sendromlu AF hastalarında yeni oral antikoagülanların kullanımına ait çalışmaların (ATLAS ACS 2 TIMI 51, REEDEM APPRAISE, RUBY 1, WOEST) hiçbirisinde YOAK’ların rutin kullanıma girebileceği ile ilgili olumlu sonuçlar elde edilememiştir.

Varfarin kullanan NVAF olan hastalarda akut koroner sendrom sonrası varfarin yerine YOAK’ların kullanımı ile ilgili yeterli kanıt bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu hastalar taburcu olurken varfarin+ikili antirtombosit (klopidogrel+aspirin) tedavi ile gönderilmeli.

Yeni Oral Antikoagülan Kullanımında En Sık Sorulan 20 Soruya 20 Uzman Yanıtı

Pratik hayatta yeni oral antikoagülanları hangi hastalarda tercih ediyorsunuz?

Varfarin Kullanan NVAF Hastasında TTR Değeri >%70 ise YOAK’a Geçmeli miyiz?

CHADS2-Vasc =1 Olan hastalarında OAK tercihiniz nedir?

Yeni Oral Antikoagülanların Varfarin’e üstünlüğü söz konusu mu?

YOAK Kullanan Hastada Yeni İnme Gelişirse Tedavi Yaklaşımı Nasıl Olmalı?

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla