Vajinismus kadınlarda sık rastlanan cinsel işlev bozukluklarından biridir. Bu sorunu yaşayan kadınlar cinsel istek duysa da vajina kaslarında gelişen istem dışı, refleks kasılmalar nedeniyle ya birleşme anını gerçekleştiremez ya da oldukça zor ve acılı yaşarlar. Pelvik inflamatuar hastalık, çikolata kisti veya genital bölgedeki yapısal bozukluklar gibi fiziksel nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak vajinusmusun altta yatan nedenleri çoğunlukla psikolojiktir. Özellikle cinsellikle ilgili olumsuz yaklaşımı veya cinsel travma öyküsü olan genç kadınlarda daha sık görülür. En temel belirtisi cinsel birleşme anında duyulan acı ve gerginlik hissidir. Fiziksel nedenler genellikle ilaçla tedavi edilir. Yapısal bozukluklarda nadiren de olsa cerrahi işlem uygulanır. Psikolojik kökenliyse hastaya bilişsel, davranışsal, cinsel ve-veya hipnoz terapi yöntemleri uygulanabilir.
İçindekiler
Vajinismus kadının cinsel ilişki arzusuna rağmen vajina kaslarındaki istemsiz (kontrol dışı) kasılmalar (spazmlar) yüzünden birleşmenin gerçekleşemediği bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu durum genellikle ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Cinsel yaşamı olumsuz etkilediğinden ilişki sorunlarına ve aile kurmaya engel oluşturabilir. Ayrıca jinekolojik muayeneleri zorlaştırır ve bazı durumlarda doktor hastayı muayene edebilmek için anesteziye ihtiyaç duyabilir. (1)
Vajinismus cinsel fobi veya tamamlanmamış evlilik olarak da tanımlanmaktadır. Vajinismus utanılacak bir durum değildir. Kişiye özel seçilen uygun tedavi yöntemiyle sorun çözülebilir ve sağlıklı bir cinsel hayata kavuşulabilir.
Dış genital bölge (vulva) hastalıklarının nedenleri ve tedavisi
En ağır şeklidir ve tedavi edilmezse ömür boyu sürebilir. Genellikle ilk cinsel birleşme deneyiminde fark edilir. Vajinal cinsel ilişki kurmak, jinekolojik muayene olmak ve tampon kullanmak şiddetli ağrıya yol açtığından mümkün değildir. Ağrının en çok hissedildiği anda geçici olarak nefes alamama ve kaslarda spazmlar yaşanır.
Cinsel birleşme durdurulduğunda bu semptomlar kendiliğinden ortadan kalkar. Genellikle genital bölgedeki yapısal sorunlardan veya psikolojik nedenlerden kaynaklanır. Ciddiyeti kadından kadına farklılıklar gösterebilir.
Yaşamın herhangi bir aşamasında –öncesinde sağlıklı bir cinsel hayata rağmen– ortaya çıkabilen, sonradan gelişebilen bir çeşididir. Genellikle enfeksiyon, menopoz, travmatik bir olay, tıbbi bir durumun gelişimi, ilişki sorunları, cerrahi veya doğum ya da kürtaj gibi belirli bir olaydan kaynaklanır. Vücut vajinismus belirtileriyle sonuçlanan tepkiyi alışkanlığa dönüştürdüğünden altta yatan tıbbi durum düzeltildikten sonra bile ağrı devam edebilir.
Vajinusmusun bu çeşidinde ağrı belirli bir nesne veya durum olmadığı halde her an ortaya çıkabilir.
Normal bir cinsel hayata rağmen ağrı belli bir durumda örneğin sadece jinekolojik muayene esnasında yaşanır.
Vajinal kasların kasılmasına rağmen girişe olanak veren ancak yine de aynı ağrı algısını oluşturan daha hafif derecelerde vajinusmus vakaları vardır.
Kadınlarda kasık ağrısı neden olur? Tedavisi ve çözüm önerileri
Vajinusmusun çeşidi ve ciddiyetine göre farklılık gösterebilen diğer belirtiler ise şunlardır:
Bu belirtiler tamamen istemsizdir ve kendiliğinden kontrol altına alınamazlar. Beden vajinaya herhangi bir şeyin nüfuz etmesini ağrıyla ilişkilendirmeyi öğrendiğinden vajinal kaslar koruyucu bir reaksiyon olarak sıkılır.
Vajinismusu olan kadınların seks yapmaktan hoşlanmadığı veya sevmediği doğru değildir. Bu durum sadece cinsel birleşme söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Erkekler tarafından “duvara çarpma hissi” gibi tanımlanabilir.
Kadınlarda idrar kaçırma neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Vajinusmus tanısı genellikle belirtileri tanımlamakla başlar. Net bir teşhiste bulunmak için fiziksel (pelvik) muayene yapılıp hastanın tıbbi ve cinsel geçmişi öğrenilir. Soruların içeriği genellikle şunlardan oluşur: (3)
Bu bilgiler kasılmaların altında yatan nedene dair ipuçları vermeye yardımcı olduğundan eksiksiz ve doğru yanıtlamalıdır.
Bu rahatsızlığın tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Eğer mantar, çikolata kisti gibi fiziksel bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa çoğunlukla ilaçla tedavi yoluna gidilir. Cerrahi müdahale ancak vajinada anatomik-yapısal bir sorun varsa uygulanabilir. Nedeni psikolojik kaynaklıysa birçok terapi yöntemi tek başına veya bir arada kullanılabilir. Başlıca terapi yöntemleri şunlardır: (4)
Cinsellik, ilk cinsel tecrübe, genital anatomiyle ilgili bilimsel bilgiler verilerek olumsuz düşünceler giderilmeye çalışılır. Kadının ağrılarını ve bedeninin yaşadığı süreçleri anlamasına yardımcı olunur.
Vajinal mantar enfeksiyonu nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Kadının vajinusmusuna neden olabilen duygusal faktörleri tanımlayabilmesine, ifade edip çözebilmesine yardımcı olabilir.
Bu terapi yönteminde bazı teknik ve egzersizler uygulanır. En sık kullanılanları şunlardır:
Uzman terapistler tarafından öğretilen teknik ve egzersizler evde hasta tarafından tek başına uygulanmaya devam edilir.
Hipnoz kişinin bilinçaltının onun isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmesi, yönlendirilmesidir. Özellikle kesin bir nedeni olmayan vajinusmus vakalarının tedavisinde son derece etkilidir. Kadının bilinçaltına yapılan yolculukla sorunun kaynağına inilip tedavi edilebilir. Ayrıca özgüvenin artışı ve tedaviye uyum bu teknikle sağlanabilir. Vakanın durumuna göre birkaç seans uygulamak gerekebilir. (6)
Terapiler genellikle etkilidir ve birkaç haftada ilerleme kaydedilir. Terapilerden bazılarına (örneğin cinsel terapiye) eşlerin de katılımı istenebilir.
Akupunktur, EFT (akupunktur yöntemlerine dayanan enerji çalışması), EMDR (psikotravmatoloji dalına bağlı bir ruhsal tedavi yöntemi), NLP (beyin dili programlama) vajinismus tedavisinde kullanılabilen alternatif yöntemlerdir.
Akupunktur nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Tedavisi ve faydaları
Kegel egzersizlerini yapmak için vajinanızı, rektumunuzu ve mesanenizi kontrol eden pelvik taban kaslarını tekrar tekrar sıkın ve gevşetin. İdrara çıkmaya başladıktan sonra akışı durdurduğunuzda bu kasların yerini kolayca bulabilirsiniz. Bu kaslar grup halinde hareket eder, bu nedenle hepsi aynı anda kasılıp gevşer. Bu egzersizi uygulamak kaslarınızın kasıldığını ve rahatladığını kontrol etmenize yardımcı olur. Sırasıyla şu adımları takip edin:
Bu döngüyü 10 defa günde üç kez tekrarlayın.
Vajinismus tedavisi için öncelikle hastanelerin veya kliniklerin kadın doğum servislerine gidilir. Rahatsızlık jinokolog tarafından teşhis edildikten sonra altta yatan neden psikolojikse hasta psikiyatri-psikoloji servislerine yönlendirilir. Ve bu konuda uzman (cinsel danışman gibi) terapistlerden ve fizyoterapistlerden oluşan bir sağlık ekibi hastayı tedavi eder.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?