Vajinal mantar enfeksiyonu, kadınlarda çok yaygın görülen bir enfeksiyon türüdür. Vajinada bölgesel yanma, kaşınma, alışılmadık yoğun beyaz bir akıntı, sık idrara çıkma ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtileri ile ortaya çıkar. Bu soruna yol açan mikropların en sık görüleni Candida albicans’dır. Vakaların %90’ından fazlasına bu mantarın neden olduğu saptanmıştır. Sağlıklı bir vajinada bazı bakteri ve maya hücreleri olabilir. Ancak, bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, maya hücreleri çoğalabilir ve enfeksiyona neden olur. Stres, gebelik, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, antibiyotik kullanımı, yanlış hijyenik ürün ve iç çamaşırı kullanımı Candida maya hücrelerinin artmasına neden olabilir.
İçindekiler
Vajinal mantar enfeksiyonuna özellikle Candida albicans adılı maya hücresi nedeniyle gelişen bir enfeksiyondur. Ancak vajinal mantar cinsel yolla bulaşan hastalıklar değildir. Cinsel olarak aktif olmayan kadınlar da bu problemi yaşayabilir. Bu hastalık bir kadın hastalığı olarak bilinse de erkeklerde de görülebilir ve kadınlarda olduğu gibi ilaçla tedavi edilebilir. Hastalığa yakalanmış bir erkek, cinsel partnerine bu mantarı bulaştırabilir.
Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisi kolaydır, ilaçlar ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi sonucunda birkaç gün içinde rahatlama sağlanır ama bazı ağır vakalarda bu süre biraz daha uzayabilir. Tekrarlayan mantar enfeksiyonlarınız varsa – bir yıl içinde dört veya daha fazla – daha uzun bir tedavi kürüne ve bir bakım planına ihtiyacınız olabilir. Vajinal enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız doğru teşhis ve tedavi için uzman bir doktorla görüşmeniz gerekir.
Çünkü vajinal mantar enfeksiyonunun belirtileri diğer vajinal enfeksiyonlara ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara benzer. Bir mantar enfeksiyonu değil daha ciddi bir enfeksiyonunuz varsa, bu durum önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Enfeksiyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Bu belirtilerin adet döneminden önceki hafta olma olasılığı daha yüksektir. Genellikle maya enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman belirtiler şiddetlenebilir
Aşağıdaki durumlarda ağır ve komplike bir mantar enfeksiyonunuz olabilir ve en kısa zamanda uzman bir doktora görünmeniz gerekir:
Vajinal akıntı neden olur? Belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri
Kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan Candida albicans maya hücresi, erkeklerde de penis başında benzer bir enfeksiyona sebep olabilir. Şeker hastalığı olan, uzun süre antibiyotik kullanan veya sünnet edilmemiş erkekler bu enfeksiyona daha yatkındır. Sünnet edilmeyen erkeklerin sünnet derisinin altını düzgün bir şekilde temizlemeleri gerekir. Sünnet derisinin sıcak, nemli kıvrımları mantarın gelişmesi için mükemmel bir ortamdır. Alanı temiz ve kuru tutmak, bir enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir, ancak belirtiler ortaya çıkarsa bir uzman doktorun gidilmesi gerekir.
Vajina hakkında bilinmesi gereken 7 şey ve vajina sağlığı için yapılması gerekenler
Mantar enfeksiyonu olan bir erkeğin herhangi bir belirtisi olmayabilir fakat bazen aşağıdaki belirtiler görülebilir:
Vajinal mantara sebep olan candida albicans mantarı, vajinal bölgede doğal olarak bulunan bir mikroorganizmadır. Laktobasil (süt basilleri) bakterileri bu mantarların çoğalmasını kontrol altında tutar. Fakat sisteminizde bir dengesizlik varsa, bu yararlı bakteri etkili bir şekilde çalışmaz. Bu, candida albicans mantarlarının aşırı çoğalmasına neden olur. Sisteminizde oluşan bu dengesizliğe sebep olabilen faktörler şunlardır:
Vajinal mantar enfeksiyonu bazı cinsel aktiviteler, özellikle de oral-genital cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bu hastalık cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir. Cinsel olarak aktif olmayan kadınlar bile maya enfeksiyonları geliştirebilir.
Aile hekimliği doktorları, dahiliyeciler ve çocuk doktorları da dahil olmak üzere birincil bakım uygulayıcıları, hepsi mantar enfeksiyonlarını tedavi edebilir. Fakat vajinal mantar enfeksiyonuna yakalandıysanız bir kadın doğum doktoruna (Jinekolog) görünebilirsiniz. Geçmişte de bir mantar enfeksiyonu tedavisi aldıysanız ve aynı doktora gidecekseniz doktorunuz sizi yeniden görmeden tedaviyi telefonla da tekrarlayabilir.
HPV virüsü nasıl bulaşır? Rahim ağzı kanserinin tanı ve tedavisi
Mantar enfeksiyonlarının teşhisi basittir. Doktorunuz hastalığınızı doğru teşhis etmek ve etkili tedavi uygulayabilmek adına size bazı sorular soracaktır. Bir sonraki adım pelvik muayenedir. Doktorunuz dış genital bölgenizi muayene eder ve enfeksiyon belirtilerini gözlemler. Daha sonra, vajina ve serviks bölgesini inceleyebilmek için vajinanıza, vajinal duvarları açık tutmaya yarayan bir alet (spekulum) yerleştirir. Ayrıca bulaşma olup olmadığını anlamak için vajina çevresindeki bölgeye de bakacaktır.
Doktorunuz fiziksel muayenede gördüklerine bağlı olarak, vajinanızdan bazı örnekler alıp laboratuvara gönderebilir. Laboratuvar testleri genellikle düzenli enfeksiyon geçiren ya da tedaviye yanıt vermemiş enfeksiyonu olan hastalarda tercih edilir. Bu tip hastalarda mantar tipinin belirlenmesi etkili tedavi için önemlidir.
Vajinal mantar tedavisinde, ağızdan alınan tabletler, vajinal bölgeye uygulanan süpozituvar (fitil) ilaçlar ve dış genital bölgeye sürülen antifungal kremler kullanılır. Aşağıdaki durumlarda doktorunuzun teşhisi ve tavsiyesi olmadan sadece reçetesiz ürünlerle kendiniz tedavi uygulayabilirsiniz:
Kendi kendine tedavi, zaman zaman riskli olabilir. Çünkü vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların belirtileriyle benzerlik gösterebilir ve böyle bir durumda farklı bir tedavi uygulanması gerekecektir. Bu nedenle her durumda doktora gitmek çok daha faydalı olacaktır. Her mantar enfeksiyonu farklıdır, bu nedenle doktorunuz sizin için en iyi tedaviyi önerecektir.
Basit mantar enfeksiyonları için, doktorunuz genellikle antifungal bir krem, merhem, tablet veya süpozituvarın 1-3 günlük bir reçetesini yazacaktır. Bu ilaçlar reçeteli veya reçetesiz olabilir. Genelde uygulanan tedavi yöntemleri şöyledir:
DİKKAT! Oral antifungal ilaçlar hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca ağız yoluyla alınan ilaçların mide bulantısı, baş ağrısı ya da karın ağrısı gibi yan etkileri olabilir.
Tedavi sürecinde ilaçların hafif yanma ya da tahriş gibi yan etkileri olabilir. Fitiller ve kremler yağ bazlı olduğundan, lateks prezervatiflerini ve diyaframları potansiyel olarak zayıflatabilirler. Bu yüzden doktorunuz size alternatif bir doğum kontrol yöntemi önerebilir.
Basit mantar enfeksiyonu olan hastalar, tedavi sürecini doktorları ile takip etmelidir. Belirtileriniz iki ay içinde geri dönüyorsa, takip etmek gerekecektir.
Eğer belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz size özel farklı bir tedavi yöntemini tercih edecektir. Şiddetli mantar enfeksiyonlarında takip edilen olası tedaviler şunlardır:
Uzun süreli vajinal tedavi: Yedi ila 14 gün boyunca azol ilacı içeren bir tedavi kürü, bir mantar enfeksiyonunu başarıyla temizleyebilir.
Hangi doğal ve alternatif tedaviler mevcuttur? Vajinal mantar enfeksiyonunda eğer reçeteli ilaç kullanmayı tercih etmezseniz doktorunuzun da onayıyla doğal ilaçlarla tedaviyi deneyebilirsiniz. Doktorunuzun da onaylaması önemlidir çünkü bazı şifalı otlar, alabileceğiniz ilaçlarla etkileşime girebilir veya istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt kürü ve mayası nasıl yapılır?
Yoğurt fitilinin hazırlanması: Plastik bir eldivenin parmaklarına yoğurdu koyun ve dondurun. Her gece yatmadan önce fitil olarak uygulayın
Kan şekeri nedir? Nasıl ölçülür? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Vaginal Candidiasis2- Yeast infection (vaginal3- Vaginal yeast infections4- Thrush is a common yeast infection5- Vaginal Candidiasis (Vulvovaginal Candidiasis)6- Vaginal yeast infectionYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?