Uzun süre maske kullanmak cilt sorunlarına yol açabilir

Yazan Hatice Pala Kaya
11 Haziran 2020  |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Uzun süre maske kullanımı sonrası oluşan kızarıklıkların egzama veya alerjik reaksiyonların belirtisi olabileceğini söyleyen Dermatoloji uzmanı Dr. Füsun Bilgin Karahallı, corona virüsten korunmak için takılan maskelerin tavsiye edilen sürelerden daha uzun süre kullanımının cilt soruna neden olabileceğini belirtti. Günlük 4-5 saatin üzerinde maske takmanın riskli olabileceğini belirten Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Bilgin Karahallı, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’nın sorularını yanıtladı.

Covid-19 pandemisi nedeniyle günlük yaşantımızda maske kullanımı arttı. Uzun süre maske takmak cilt problemlerine neden olabilir mi?

Uz. Dr. Karahallı: Uzun süreli maske kullanımı, cildin doğal yapısını bozarak çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Virüse yakalanma endişesi ve belirsizlik ortamının getirdiği stres faktörünün de bu tabloya eklenmesiyle maskeler yüzümüzde; kaşıntı, terleme, kızarma ve yanma gibi geçici cilt problemlerine yol açabilmektedir.

Sigara dumanı koronavirüsü hava partikülleri ile taşıyıp, bulaştırabilir!

Bunların yanında egzama, akne ya da mevcut kronik cilt hastalıklarımızı tetikleyebilir veya alevlenmesine kadar gidebilen etki gösterebilir. Ayrıca gün boyu maske kullanmak zorunda olanlar için maskeye bağlı yüz derisinde maske materyaline karşı alerjik reaksiyonlar (temas alerjisi) ile akneye yatkın ciltlerde maske nedeniyle sivilceler belirebilir.

Özellikle sağlık çalışanları gibi uzun süre maske takmak zorunda olan kişilerde cilt hastalıklarının görülme riski nedir?

Uz. Dr. Karahallı: Maske kullanımı ve özellikle tavsiye edilen sürelerden daha uzun süre maske kullanımı durumunda bazı cilt sorunlarıyla karşılaşılabilmektedir. Bu cilt sorunları; kaşıntı, terleme, kızarma ve yanma gibi geçici cilt sorunlarından var olan cilt hastalığımızın tetiklenmesi veya şiddetinin artışı şeklinde kendini gösterebilir. Bu risk, normal popülasyona göre uzun süre maske takanlarda daha yüksektir.

Normal bir vatandaş günlük kaç saat maske takarsa, cilt problemlerine zemin hazırlamış olur?

Uz. Dr. Karahallı: Bilimsel çalışmalar, maske takmanın enfekte kişilerin enfeksiyonu başkalarına yayma riskini azalttığını göstermektedir. Ancak cerrahi maskelerin uzun süre kullanımı bireyleri zorlayabilmekte ve cildimizde bazı sorunlara da yol açabilmektedir. Bu nedenle maskelerin her gün en fazla 4-5 saat kadar takılması önerilmektedir.

TEİS’ten maske uyarısı: Tek kullanımlık cerrahi maskeler yıkanamaz

Sadece diğer insanlarla temas halindeyken takılmalı, nemlenen veya kirlenen maskeler yenisiyle değiştirilmeli ve tek kullanımlık bu maskeler tekrar kullanılmamalıdır. Bunun için kişinin çantasında veya yanında birden fazla maske taşıması gerekebilir.

Gün boyu maske kullanmak akne oluşumuna neden olabilir mi?

Uz. Dr. Karahallı: Gün boyu maske kullanmak zorunda olanlarda eğer ciltleri de akneye yatkın ise maske nedeniyle sivilceler belirebilir veya var olan sivilcelerde artış görülebilir. Maske kullanımı sırasında oluşan nem, terleme ve havasız ortam ciltte yağlanmayı artırmaktadır. Akne oluşumunu önlemek amacıyla günlük hijyene dikkat edilmesi, akneli ciltlere özel temizleme jelleriyle yüzün günde 1-2 kez yıkanması önemlidir. Uzun süreler maske takılıyorsa, sık sık değiştirilmelidir.

Sağlık çalışanı olmayan kişilerin kullandıkları maskelerin özellikleri nasıl olmalı?

Uz. Dr. Karahallı: Ülkemizde çoğunlukla iki çeşit maske kullanılmaktadır. Bunlardan ilki, sağlık çalışanları tarafından özel durumlarda kullanılan N95/FFP2 olarak bilinen maskelerdir. Halkımızın bu özellikteki maskeleri kullanmasına gerek yoktur. Diğer maske çeşidi ise cerrahi maskelerdir. İsminden de anlaşıldığı üzere esas olarak cerrahi işlemler sırasında sağlık çalışanlarının kullandığı maskelerdir.

Astımlı hastalar covid-19 salgını nedeniyle tedavilerini aksatmamalı

Bu maskeler solunum yolu hastalığı olan veya bundan şüphelenilen (Grip, tüberküloz, COVID-19 gibi) bireylerin, hastalığı başkalarına bulaştırmaması için de kullanılır. Bu maskeler tek kullanımlık olup, kullanan kişiden yayılabilecek olan partikülleri engellemek için kullanılır. Bulunamıyorsa, yıkanabilen bez maskeler de kullanılabilir. Bu maskeler; yüzümüze uygun ölçüde ve rahat nefes alıp vermemizi sağlayan pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır.

Maskeyi takmadan önce cildimiz için alabileceğimiz önlemler var mı?

Uz. Dr. Karahallı: Maskenin temiz cilde takılması önemlidir. Kişi yüzünü iyice yıkayıp nemlendirdikten sonra maskesini takmalı ve gün içinde yüzüne dokunmamalıdır.

Maskeyi çıkarttıktan sonra kızarıklık olan bölgeler geçmiyorsa bu neyin işaretidir?

Uz. Dr. Karahallı: Maske kullanımı sonrası oluşan kızarıklıklar özelikle egzamanın veya alerjik reaksiyonların belirtisi olabilir. Özellikle telli maskelerde telle teması olan yüz ve burun bölgelerinde görülebilir. Kişinin klinik durumuna göre hekiminize danışarak nemlendiriciler ya da kortizonlu kremler kullanılabilir.

Prof. Dr. Ceyhan: Salgınlar birkaç sene arayla olmaya devam edecek, hazırlıklı olmalıyız!

Günlük maske kullanımının ardından yüzümüzü ne şekilde yıkayıp, temizlemeliyiz?
Uz. Dr. Karahallı: Maskeyi çıkardıktan sonra eller sabunla yıkanmalıdır. Eğer özel bir cilt problemi yoksa yüz, cilde uygun dermatolojik ürünlerle ve ılık suyla yıkanıp, hemen sonrasında nemlendirilmelidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla