Uzun süre hareketsiz oturmayın

Kategori: Ortopedi Print

Toplumda en sık konuşulan bel ağrısı nedeni bel fıtığı olarak bilinmektedir. Ancak bel fıtığı bu ağrıların yaklaşık yüzde 2 gibi küçük bir kısmını oluşturur. Daha çok ağır kaldıranlarda meydana gelen bel fıtığı, bankacı, muhasebeci, ofis memurları gibi oturarak çalışan ve çok fazla hareket etmeyen kişilerde de sık görülen bir sorundur. Yetişkinlerin yüzde 80’inin yaşadığı bel ağrısının, kilolu ve uzun boylu kişilerde daha sık görüldüğünü dile getiren Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şeref Öztürk, sürekli yüzüstü yatmanın da bel yapısını bozabildiğini belirtiyor…

Uzmanlar uyarıyor…

Bel fıtığından korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri sıralan Op. Dr. Şeref Öztürk, belimizde 5 adet omur kemiği bulunduğunu, bu omur kemiklerinin arasında disk denilen kıkırdak yapıların ve iç kısımlarında yumuşak dokunun yer aldığını ifade etti. Yumuşak dokunun daha sert olan kısmını aşarak taşmasına bel fıtığı denildiğini vurgulayan Öztürk, dışarı taşan fıtıklaşmanın, buradaki sinirleri sıkıştırarak bel fıtığı şikayetlerini meydana getirdiğini belirtti.

Özellikle uzun süre yanlış pozisyonda hareketsiz durulduğunda bel fıtığına davetiye çıkarıyoruz. En çok hareketsiz durduğumuz anlar ise, cep telefonlarıyla uğraştığımız anlar oluyor. Öyle ki saatlerce cep telefonlarından kafamızı kaldıramıyor ya da bilgisayar başından bir türlü kalkamıyoruz. Sonuç ise şiddetli ağrılarla beraberinde gelen bel ağrıları…

Sosyal yaşamda dikkat edilmesi gerekenler…

Otururken: Sert sandalyede omurga dik olarak, bir veya iki diz kalçadan yukarıda olacak şekilde oturulmalıdır. Kısa dinlenme süreleri için kolçaklı sandalye daha iyi destek sağlayarak omurganın dik durmasına yardımcı olur.

Ayakta dururken: Bel düz olacak şekilde ayakta durmak gerekmektedir. Ayakta çalışırken beldeki çöküklüğü hafifletmek için ayak iskemlesi kullanılabilir.

Yatarken: Sert yatakta yatılması gerekmektedir. Yumuşak yatakların altına 2 cm kalınlığında kontrplak konulmalıdır. Yüzüstü yatılmamalıdır. Yan yatarken ise bacaklar kalça ve dizden bükük bir şekilde tutulmalıdır.

Araba kullanırken: Koltuk sert olmalı, bacağın tam gerilmemesi için direksiyona yakın oturulmalıdır.

Çalışırken: Ağır işlerde çalışılmamasına özen gösterilmeli. Eğer bütün gün ofiste çalışıyorsanız fırsat buldukça kalkıp dolaşın.

Egzersiz: Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Egzersize başlanmadan ısınma hareketleri uygulanmalıdır.

Bel fıtığı belirtileri

  • Bel ağrısı
  • Bacak ağrısı
  • Bacakta uyuşma ve güçsüzlük
  • İleri seviyelerde idrar ve dışkı tutamama
  • İleri seviyelerde (erkeklerde) cinsel işlev bozukluğu

Bel fıtığı belde meydana gelmesine rağmen daha çok bacaklarda şikayete yol açar. Bunun nedeni fıtığın etkilediği sinirlerin ayak parmak uçlarına doğru ilerlemesidir. Etkilendiği tarafa göre bacaklarda ağrı, güçsüzlük ve uyuşma meydana gelebilir. İleri seviyelerde ve gecikmiş durumlarda her iki bacakta güç kaybı, idrar ve dışkı tutamama, erkeklerde sertleşme bozukluğu gibi sorunlara neden olabilir.

Bel fıtığının nedenleri

Bel fıtığının temelini aşırı yüklenmenin oluşturur. Bu bölgeye gereğinden fazla yüklenilmesi ve ters hareket yapılmasıyla birlikte; eğer kişi hareketsiz bir yaşamı benimsemişse ve güçsüz kaslara sahipse bel fıtığı kaçınılmaz olabilir. Sürekli oturarak çalışan kişilerde kasların zayıf kalması nedeniyle bel fıtığı görülebilir. Ev hanımlarında ve zor şartlarda çalışan kişilerde ise aşırı yüklenme ve ters hareketlere bağlı risk artışı söz konusudur. Özellikle şehir hayatının getirdiği stres de bel fıtığının nedenleri arasındadır.

  • Aşırı yüklenme (Ağır yük kaldırma)
  • Ters hareketler
  • Yanlış duruş, oturuş, yatış pozisyonları
  • Hareketsiz yaşam
  • Kilo
  • Stres
  • Genetik faktörler

Bel fıtığı tedavisi

Bel fıtığının şikayetlerini yaşayan bir kişi mutlaka hekime başvurmalıdır. Hekim kişinin hikayesini dinleyip onu muayene ettikten sonra büyük ölçüde teşhisi koyar. Ancak kesin tanı için MR gerekebilir. Bazı durumlarda EMG’ye (Sinir Ölçüm Testi) başvurmak gerekebilir. Kesin tanının konulduktan sonra tedavi yöntemi belirlenir. Bu yöntem ameliyatsız ya da cerrahi olabilir. Hangi yöntemin yapılacağına MR sonuçları ve hasta şikayetlerinin birlikte değerlendirilmesiyle karar verilir. Ancak şunu belirtmek gerekir; bel fıtığı hastalarının yaklaşık yüzde 95’i ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir.

Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi

Hafif seviyede olan bel fıtıklarında ilaç tedavisi, fizik tedavi, dinlenme ve egzersiz gibi ameliyatsız yöntemler uygulanabilir. Bir hekimin ilk hedefi hastasını ameliyata gerek kalmadan tedavi etmek olmalıdır. Bilinen bu ameliyatsız metotların dışında uygulanan bizim özel bir yöntem mevcuttur. 2 hafta arayla 2 seans olarak uygulanan bu yöntem fıtığı kalıcı olarak tedavi etme özelliğine sahiptir.

Bel fıtığı ameliyatı

Ameliyatsız tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen, şikayetleri hayat kalitesini düşüren, ayakta güç kaybı çok fazla olan ileri seviyeli bel fıtığı hastalarına cerrahi önerilir. Günümüzde bel fıtığı ameliyatı mikrocerrahi diskektomi yöntemiyle yapılır. Bu yöntemde açık ameliyattaki gibi büyük bir kesi açılmaz, yaklaşık 2-3 cm’lik insizyon yapılır. Mikroskop yardımıyla hekim hasarlı alanı görüntüler ve tamir işlemini bu küçücük alanda gerçekleştirir. Hem ameliyat hem de ameliyat süreci açısından son derece konforlu ve güvenli bir yöntemdir. Komplikasyon riski daha düşüktür ve hasta çok çabuk normal hayatına döner.

Sürekli bilgisayar başında oturmak, aşırı yüklenmek, hareketsiz yaşam, ani hareketler, yanlış duruş veya yatış pozisyonları, genetik faktörler, stres ve kilo gibi sorunların bel fıtığı olma riskini çoğalttığını anlatan Op. Dr. Şeref Öztürk, Çok basit önlemlerle bel ağrılarından veya bel fıtığından kaçınılabileceğini belirtiyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla