Üzüm sirkesi, yemek ve salatalarda kullanımı dışında ayrıca topikal olarak pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. C ve A vitamini bakımından zengin olan üzüm sirkesi ayrıca demir, magnezyum, fosfor, kalsiyum, flor ve potasyum içerir. İçerdiği asetik asitle kan şekeri seviyesini düşürebilir. Antioksidan zengini yapısıyla bakteriyel enfeksiyonlara ve cilt hasarına karşı koruyabilir. Ayrıca kalp sağlığını destekler ve bazı kanser türlerine karşı korur. Fazla olmamak koşulu ile sulandırılmış sirke içmek sağlıklı beslenme ve sporla desteklendiğinde kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca saça uygulanan sulandırılmış sirke kepekleri önler, saçın parlamasını sağlar. Ancak çok fazla sirke tüketmek diş minelerinde aşınmaya ve mide sorunlarına neden olabilir. Bu yan etkilerden korunmak için günde en fazla 3 çorba kaşığı sirkeyi sulandırarak tüketmek gerekir.
İçindekiler
Üzüm sirkesi ve diğer sirkelerdeki asetik asit, karbonhidrat sindirimini yavaşlatarak bir tür şeker olan glikoz emilimini arttırır ve böylece kanda daha az glikoz oluşmasını sağlar. Bu da kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. (1)
Glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini ne kadar yükselttiğini puanlayan bir sıralama sistemidir. Bazı yemeklere eklenen üzüm sirkesi veya yemekle birlikte tüketilen sirkeyle yapılmış turşu o yemeğin glisemik indeksini düşürebilir.
Ayrıca araştırmalar üzüm sirkesinin tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri artışlarını azaltmada ve insülin duyarlılığını iyileştirmede etkili olduğunu göstermiştir.
Üzüm sirkesinin içerdiği antioksidanlar (özellikle siyah üzüme rengini veren antosiyaninler) bakteriyel enfeksiyonlara ve cilt hasarına karşı koruyucu olabilir. Ayrıca araştırmalar üzüm sirkesinin içerdiği bir diğer antioksidan olan resveratrolün cilt kanseri hücrelerini öldürdüğünü ve yeni kanser hücrelerinin büyümesini önemli ölçüde yavaşlattığını göstermektedir.
Uzun yıllardır üzüm sirkesindeki asetik asit yara ve yanık tedavisinde, göğüs, kulak ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılmaktadır. Ancak sirkenin direkt cilde uygulanması tahrişe ve hatta yanıklara neden olabileceği için öncesinde mutlaka suyla seyreltilmeli ve bir uzman kontrolünde kullanılmalıdır.
Kolesterol, kan basıncı ve trigliserit seviyelerinin yükselmesi kalp hastalığı için risk oluşturur. Üzüm sirkesindeki asetik asit ve polifenoller kan pıhtılarını önlemeye ve kolesterolü, iltihaplanmayı ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. (2)
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Bazı laboratuvar çalışmaları sirkenin lösemi (kan kanseri) hücreleri ve diğer bazı kanser hücreleri üzerinde antitümör özelliklere sahip olabileceğini göstermiştir. Ancak bu konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Araştırmalar üzüm sirkesindeki asetik asidin yağ depolamasını azalttığını, yağ yakımını hızlandırdığını ve tokluk hissi yarattığını göstermektedir. Ayrıca yiyeceklerin midede daha uzun süre kalmasını sağlayarak açlık hormonu olan ghrelin salınımını geciktirir ve aşırı yemeyi önleyebilir.
Ancak unutulmamalıdır ki üzüm sirkesi tek başına yeterli değildir. Kilo verebilmek için öncelikli olarak kalori alımını azaltmak ve hareketli bir yaşam gerekir. Ayrıca çok fazla sirke, asidik yapısı nedeniyle yemek borusunu ve midenizi tahriş edebilir, kalsiyum eksikliğine neden olabilir ve diş minesine zarar verebilir. Günde en fazla 3 yemek kaşığı sirke önerilmektedir.
Kepek neden olur? Saç kepeği nasıl önlenir? Bitkisel çözümler
Su, meyve suyu veya başka bir sıvı ile seyreltilmiş sirke içmenin bilinen bir zararı yoktur (1 bardak suya 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi oranında). Ancak seyreltilmemiş sirke 2.4 ile 3.3 arasındaki bir pH’a sahiptir ve bu asidik yapıyla diş minesini aşındırır, yemek borusu ve mideyi tahriş eder, mide bulantısını ve asit reflüyü tetikleyebilir.
Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Üzüm sirkesi kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Suyla seyreltilerek kullanıldığında ciltte bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebilir. Bazı kanser türleri üzerinde anti-tümör etkisi vardır. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Saçları besler.
Üzüm sirkesinin içerdiği asetik asit yağ yakımını hızlandırabilir ve tokluk hissetmenizi sağlayabilir. Ayrıca açlık uyarıcı bir hormon olan ghrelinin salgılanmasını geciktirerek fazla yemeyi önleyebilir. Ancak kilo vermek için sirke yeterli değil, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz şart.
Üzüm sirkesini suyla karıştırarak içmeniz çoğunlukla güvenlidir. Saf haliyle içmek yoğun asidik yapısı nedeniyle diş minesini aşındırabilir, yemek borusunda ve midede yanmaya, mide bulantısına ya da reflüye neden olabilir. Günde en fazla 3 yemek kaşığı sirkeyi sulandırarak tüketin.
Normal koşullarda üzüm sirkesi saçları güçlendirir, besler, dökülmesini, kırılmasını ve kepeği engelleyebilir. Ancak asidik yapısı nedeniyle üzüm sirkesini sulandırmadan saça uygulamak zarar verici olabilir. Kullanmadan önce sirkeyi 1’e 5 oranında sulandırın.
Çok fazla üzüm sirkesi tüketmek mesane kanseri riskinde artışa neden olabilir. Ayrıca gastrit veya ülseri tetikleyebilir, mide bulantısı, hazımsızlık ve mide ekşimesine neden olabilir. Kanda potasyum seviyesini ve tansiyonu düşürebilir. Tansiyon ve kalp ilaçlarıyla etkileşime girebilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Blood Sugar2- Acid Reflux (GER & GERD)3- Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic EffectYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?