Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir? Üzüm sirkesi içmek zararlı mı?

19 Mayıs 2021   |    11 Mart 2022    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Üzüm sirkesi, yemek ve salatalarda kullanımı dışında ayrıca topikal olarak pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. C ve A vitamini bakımından zengin olan üzüm sirkesi ayrıca demir, magnezyum, fosfor, kalsiyum, flor ve potasyum içerir. İçerdiği asetik asitle kan şekeri seviyesini düşürebilir. Antioksidan zengini yapısıyla bakteriyel enfeksiyonlara ve cilt hasarına karşı koruyabilir. Ayrıca kalp sağlığını destekler ve bazı kanser türlerine karşı korur. Fazla olmamak koşulu ile sulandırılmış sirke içmek sağlıklı beslenme ve sporla desteklendiğinde kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca saça uygulanan sulandırılmış sirke kepekleri önler, saçın parlamasını sağlar. Ancak çok fazla sirke tüketmek diş minelerinde aşınmaya ve mide sorunlarına neden olabilir. Bu yan etkilerden korunmak için günde en fazla 3 çorba kaşığı sirkeyi sulandırarak tüketmek gerekir. 

Üzüm sirkesinin faydaları

Kan şekeri seviyelerini düşürebilir

Üzüm sirkesi ve diğer sirkelerdeki asetik asit, karbonhidrat sindirimini yavaşlatarak bir tür şeker olan glikoz emilimini arttırır ve böylece kanda daha az glikoz oluşmasını sağlar. Bu da kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. (1)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini ne kadar yükselttiğini puanlayan bir sıralama sistemidir. Bazı yemeklere eklenen üzüm sirkesi veya yemekle birlikte tüketilen sirkeyle yapılmış turşu o yemeğin glisemik indeksini düşürebilir.

Ayrıca araştırmalar üzüm sirkesinin tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri artışlarını azaltmada ve insülin duyarlılığını iyileştirmede etkili olduğunu göstermiştir.

Üzüm sirkesi cildi korur

Üzüm sirkesinin içerdiği antioksidanlar (özellikle siyah üzüme rengini veren antosiyaninler) bakteriyel enfeksiyonlara ve cilt hasarına karşı koruyucu olabilir. Ayrıca araştırmalar üzüm sirkesinin içerdiği bir diğer antioksidan olan resveratrolün cilt kanseri hücrelerini öldürdüğünü ve yeni kanser hücrelerinin büyümesini önemli ölçüde yavaşlattığını göstermektedir.

Uzun yıllardır üzüm sirkesindeki asetik asit yara ve yanık tedavisinde, göğüs, kulak ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılmaktadır. Ancak sirkenin direkt cilde uygulanması tahrişe ve hatta yanıklara neden olabileceği için öncesinde mutlaka suyla seyreltilmeli ve bir uzman kontrolünde kullanılmalıdır.

Kalp sağlığını destekler

Kolesterol, kan basıncı ve trigliserit seviyelerinin yükselmesi kalp hastalığı için risk oluşturur. Üzüm sirkesindeki asetik asit ve polifenoller kan pıhtılarını önlemeye ve kolesterolü, iltihaplanmayı ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. (2)

Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler

Kanser riskini azaltabilir

Bazı laboratuvar çalışmaları sirkenin lösemi (kan kanseri) hücreleri ve diğer bazı kanser hücreleri üzerinde antitümör özelliklere sahip olabileceğini göstermiştir. Ancak bu konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Üzüm sirkesi zayıflatır mı?

Araştırmalar üzüm sirkesindeki asetik asidin yağ depolamasını azalttığını, yağ yakımını hızlandırdığını ve tokluk hissi yarattığını göstermektedir. Ayrıca yiyeceklerin midede daha uzun süre kalmasını sağlayarak açlık hormonu olan ghrelin salınımını geciktirir ve aşırı yemeyi önleyebilir.

Ancak unutulmamalıdır ki üzüm sirkesi tek başına yeterli değildir. Kilo verebilmek için öncelikli olarak kalori alımını azaltmak ve hareketli bir yaşam gerekir. Ayrıca çok fazla sirke, asidik yapısı nedeniyle yemek borusunu ve midenizi tahriş edebilir, kalsiyum eksikliğine neden olabilir ve diş minesine zarar verebilir. Günde en fazla 3 yemek kaşığı sirke önerilmektedir.

Üzüm sirkesinin saça faydaları

  • Üzüm sirkesi saça uygulandığında içerdiği antioksidanlarla kan dolaşımını uyarır, zayıf saç köklerini güçlendirir ve saçların sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
  • Folik asit, demir ve magnezyumun yanı sıra E vitamini bakımından da zengin olduğu için saçların dökülmesini ya da kırılmasını engeller.
  • Saçlara parlaklık ve yoğunluk kazandırır.
  • Kepeği engeller.

Kepek neden olur? Saç kepeği nasıl önlenir? Bitkisel çözümler

Üzüm sirkesi saça nasıl uygulanır?

  • Üzüm sirkesini 1’e 5 oranında sulandırın ve son şampuandan sonra saçınızı bu suyla yıkayın. Birkaç dakika bekleyip ılık suyla durulayın. Özellikle kepek sorununuz varsa, kepekten kurtulana kadar bu işlemi her banyoda tekrarlayabilirsiniz.
  • 1 çorba kaşığı üzüm sirkesini yumurta akı, birkaç damla yasemin yağı veya lavanta yağı ile karıştırın ve yarım saat boyunca kökten uçlara doğru saçınıza masaj yapın. Bu kür, içerdiği E ve C vitamini ile zayıf saç köklerini güçlendirir, saçın uzamasına ve gürleşmesine yardımcı olur.

Üzüm sirkesi içmek

Su, meyve suyu veya başka bir sıvı ile seyreltilmiş sirke içmenin bilinen bir zararı yoktur (1 bardak suya 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi oranında). Ancak seyreltilmemiş sirke 2.4 ile 3.3 arasındaki bir pH’a sahiptir ve bu asidik yapıyla diş minesini aşındırır, yemek borusu ve mideyi tahriş eder, mide bulantısını ve asit reflüyü tetikleyebilir.

Üzüm sirkesinin zararları

  • Fazla tüketildiğinde, sirkedeki yüksek asit seviyesi diş minesine zarar verebilir. Sirkeyle gargara yapmayın ya da suyla seyreltmeden içmeyin.
  • Yapılan küçük çaplı bir araştırmada çok fazla üzüm sirkesi tüketmenin mesane kanseri riskinde artışa neden olabileceği bulunmuştur.
  • Herhangi bir asit gibi, üzüm sirkesindeki tartarik asit de gastrit, ülser ya da bulbit gibi mide hastalıklarına neden olabilir.

Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

  • Çok fazla üzüm sirkesi içmek mide bulantısı, hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
  • Üzüm sirkesini yoğurt, ayran, kefir gibi canlı bakteri içeren ürünlerle tüketmeyin. Bu kombinasyon besinlerin içlerindeki yararlı bakterilerin ölmesine neden olur.
  • Potasyum seviyesini düşürerek tansiyon ya da kalp ilaçlarını etkileyebilir ve kan basıncını daha da düşürebilir.

Kısa Bilgiler

Üzüm sirkesi nelere iyi gelir?

Üzüm sirkesi kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Suyla seyreltilerek kullanıldığında ciltte bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebilir. Bazı kanser türleri üzerinde anti-tümör etkisi vardır. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Saçları besler.

Üzüm sirkesi kilo verdirir mi?

Üzüm sirkesinin içerdiği asetik asit yağ yakımını hızlandırabilir ve tokluk hissetmenizi sağlayabilir. Ayrıca açlık uyarıcı bir hormon olan ghrelinin salgılanmasını geciktirerek fazla yemeyi önleyebilir. Ancak kilo vermek için sirke yeterli değil, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz şart.

Üzüm sirkesi içersek ne olur?

Üzüm sirkesini suyla karıştırarak içmeniz çoğunlukla güvenlidir. Saf haliyle içmek yoğun asidik yapısı nedeniyle diş minesini aşındırabilir, yemek borusunda ve midede yanmaya, mide bulantısına ya da reflüye neden olabilir. Günde en fazla 3 yemek kaşığı sirkeyi sulandırarak tüketin.

Üzüm sirkesi saça zarar verir mi?

Normal koşullarda üzüm sirkesi saçları güçlendirir, besler, dökülmesini, kırılmasını ve kepeği engelleyebilir. Ancak asidik yapısı nedeniyle üzüm sirkesini sulandırmadan saça uygulamak zarar verici olabilir. Kullanmadan önce sirkeyi 1’e 5 oranında sulandırın.

Sirke neye zarar verir?

Çok fazla üzüm sirkesi tüketmek mesane kanseri riskinde artışa neden olabilir. Ayrıca gastrit veya ülseri tetikleyebilir, mide bulantısı, hazımsızlık ve mide ekşimesine neden olabilir. Kanda potasyum seviyesini ve tansiyonu düşürebilir. Tansiyon ve kalp ilaçlarıyla etkileşime girebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla