Türkiye’de sağlık sunumunda ciddi bir değişim yaratması beklenen “Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik” Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Şubat günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özellikle pandemi döneminde önem kazanan ve ‘Tele-Tıp’ olarak da bilinen yöntem, yayınlanan yönetmelik ile yasal hale geldi. Yönetmeliğin amacı, sağlık hizmetinin mekandan ve coğrafyadan bağımsız olarak teknolojiye dayanılarak sunulmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi olarak vurgulandı.
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre; isteyen vatandaş uzaktan muayene olabilecek, gözlem ve takibi yapılabilecek. E-reçete ve E-rapor yazılabilecek. Şimdilik koronavirüs hastalarına uygulanan sistemin tüm hastalar için uygulanması hedefleniyor. Yönetmeliğe göre daha önce uzaktan sağlık hizmeti sunmakta olan sağlık tesisleri, en geç altı ay içerisinde uzaktan sağlık hizmeti faaliyet izin belgesi almak zorunda olacak.
Uzaktan Sağlık Hizmetleri Yönetmelik Taslağı hakkında değerlendirmeler
Gerekli altyapıyı kurarak izinleri alan sağlık kuruluşları, sahip oldukları lisans ve izinler dahilinde, yönetmelikte sınırlanan çerçevede uzaktan sağlık hizmeti verebilecek. İzin ve altyapıyı oluşturan kuruluşlar uzaktan muayene yapabilecek, hekimler reçete yazabilecek. Ayrıca, aynı branşta faaliyet izin belgesi sahibi olmak şartıyla, bir sağlık kuruluşu, diğer bir sağlık kuruluşunda olup hizmet talep eden hastaya uzaktan erişimle sağlık hizmeti verebilecek. Yönetmelikle ayrıca, uzaktan erişimden yararlanmak isteyen hastaya detaylı bilgi verilmesi, uzaktan erişimle verilen sağlık hizmetinin, yüz yüze verilenin yerini tutmayacağı konusunda uyarılması zorunlu tutuldu.
Prof. Dr. Aynur Özge, koronavirüs ve Tele-Tıp Uygulamalarının geleceğini değerlendirdi
Sağlık tesisi, uzaktan sağlık hizmetine ilişkin aynı branşta faaliyet izin belgesi sahibi olması koşuluyla bir başka sağlık tesisindeki sağlık hizmeti talep eden kişiye uzaktan sağlık hizmeti sunulabilecek.
Uzaktan sağlık hizmeti sunmak isteyen sağlık tesisine gerekli şartları sağlaması hâlinde Bakanlıkça uzaktan sağlık hizmeti faaliyet izin belgesi verilecek. Faaliyet izni, sağlık tesisinin mevcut faaliyet izin belgesine işlenecek. Bakanlığa bağlı sağlık tesisleri için Bakanlık resen uzaktan sağlık hizmeti faaliyet izni verebilecek.
Sağlık tesisi, uzaktan sağlık hizmeti sunumu kapsamında hizmet alan kişinin kimliğini doğrulamaya yönelik gerekli tedbirleri alacak. Sağlık tesisi tarafından ilaveten ikincil bir kimlik doğrulaması altyapısı veya aracı da kullanılabilecek. Hastadan kimlik belgesini göstermesi istenebilecek. Hekim şüpheli bir durum gördüğünde görüşmeyi sonlandırabilecek.
Koronavirüs ve Tele-Tıp Uygulamalarının geleceği – Memorial CEO’su Uğur Genç
Hasta veya sağlık meslek mensubu ile yapılan görüşmeyi görebilecek ve/veya duyabilecek üçüncü bir kişinin olması hâlinde sağlık meslek mensubu ve/veya sağlık hizmeti alan kişi, konu hakkında karşı tarafı bilgilendirmekle yükümlü olacak.
Uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında uzaktan sağlık hizmeti verilebilecek. Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi almış olan sağlık tesislerince, ilgili mevzuatı çerçevesinde uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında uzaktan sağlık hizmeti verilebilecek.
Koronavirüs & Tele-Tıp Uygulamaları ve Sağlık Hukuku Sorunları
Yönetmelikte, uzaktan sağlık hizmeti sunumuna ilişkin yasaklar da sıralandı. Yönetmelikteki yasak ve sınırlamalar şöyle:
Yönetmeliğin tam metni için linki tıklayın:>>>
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?