Uykusuzluk günümüzün en yaygın sorunlarından birisidir ve basitçe uykuya dalmakta güçlük çekmek olarak tanımlanabilir. Uykusuzluk çeken kişiler uyandıklarında yorgun, bitkin hissederler ve günlük işlerini yapmakta zorlanabilirler. Günlük olarak yeterli miktarda ve sağlıklı bir uyku, vücudumuzun ve beynimizin düzgün çalışmasını sağlar. İyi bir gece uykusunun, hafızayı, karar verme yetisini ve yaratıcılığı geliştirdiği kanıtlanmıştır. Uykusuzluğun için birçok tedavi yöntemi vardır. Doğal yöntemler veya hekim kontrolünde ilaç tedavisi ile çözülebilir. Ancak bazı doğal yöntemler bilinçsiz uygulanırsa sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle öncelikle bir hekimden yardım almak gerekir.
İçindekiler
Uyku, her bireyde farklı bir düzende seyreden, bilincin dış uyaranları algılama miktarının azaldığı ve bu sırada vücuttaki birçok organın etkinliğinin azaldığı bir dinlenme durumudur. Vücudumuzdaki akciğer, mide, bağırsaklar gibi birçok organ uyku anında dinlenme durumuna geçerken beynimiz diğer organlar gibi tam dinlenme durumuna geçmez.
Beyin dalgalarının hareketleri sayesinde uykunun evreleri gözlemlenebilir ve uyku sırasında beyin içerisinde oluşan çeşitli EEG dalgaları kaydedilebilir.
Uykusuzluk (insomnia) nedenleri ve iyi bir uyku için pratik çözümler
Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Uykusuzluğun fiziksel ve psikolojik birçok sebebi vardır. Stres ve depresyon psikolojik sebeplerin başında gelirken daha ciddi sorunlar da uykusuzluğa sebep olabilir. Uykusuzluğun seyrini dikkatle izlemek ve şiddeti artıyorsa ya da kronikleşmeye başladıysa bir doktora danışmak gerekir.
Uykusuzluk için doğal tedavi yöntemlerinin başında melatonin hormonu takviyesi gelir. Melatonin, vücut tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur ve vücudun uykuya ihtiyacının olduğunu gösterir. Bu hormonun vücuda salınım döngüsü sabahları düşük ve geceleri yüksek olur.
Melatonin salınım döngüsü bozulan insanlar doktor gözetiminde melatonin desteği ile uyku düzenlerinde gözle görülür bir düzelme gözlemleyebilmektedir.
Magnezyum, insan vücudu için çok önemli bir mineraldir. Vücudumuzda yüzlerce işlem yapan magnezyum aynı zamanda zihni ve vücudu sakinleştirmeye yardımcı olarak uykuya dalmayı kolaylaştırabilmektedir. Araştırmalar, magnezyumun rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisinin melatonin döngüsünün düzelmesine yardımcı olduğunu ve böylece uykunun belli bir düzene oturduğunu göstermektedir.
Farklı araştırmaların sonucunda kediotu kökünün uykuya dalmaya yardım ettiği kanıtlanmıştır. İnsanların daha hızlı ve daha sağlıklı uyumasına yardımcı olan kediotu kökü kısa süreli kullanımlar için idealdir. Uzun süreli kullanımı test edilmemiş olan bu bitki hafif uykusuzluk sorununun çözülmesine yardımcı olabilmektedir.
Kedi otunun faydaları nelerdir? Uykusuzluğa iyi gelen çayı nasıl hazırlanır?
Uyku güçlüğü çeken kişilerde yapılan çalışmaların çoğunda, kapsül olarak alınan 400-900 mg kediotu özünün ya da 450-900 mg kediotu kökünün güvenli ve etkili olduğu gözlenmiştir. Yatmadan 30 dakika ila iki saat arası bir süre önce alınması önerilir.
Kapsüllere bir alternatif olarak uykudan önce içilen 10-15 dakika sıcak suda demlenmiş 2-3 gr kurutulmuş kediotu kökü çayı da önerilmektedir.
Bir diğer adı çarkıfelek çiçeği olan bu bitkinin hafif bir yatıştırıcı etkisi vardır. Ülkemizde bazı uyku ilaçlarının içine de konulan tutku çiçeğinin tadının da güzel olması uykusuzluk sıkıntısı çeken kişiler tarafından çokça tercih edilmesini sağlamaktadır.
Lavanta, yatıştırıcı bir kokuya sahip olduğu için uykuya teşvik etmekte kullanılan bitkilerin başında gelmektedir. Araştırmalar uykudan 30 dakika önce lavanta yağı koklamanın uyku kalitesini olumlu etkilediğini göstermiştir. Lavanta özellikle hafif derece uykusuzluk çekenlerin, gençlerin ve kadınların kullanabileceği etkili bir uyku teşvik edicidir.
Lavanta neye iyi gelir? Yağı nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Birçok faydası olan bu bitki uykuya dalmayı kolaylaştırmakta ve stresi azaltmaktadır. Etkileri sınırlı olan ginkgo bilobanın uzun süreli kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Yatıştırıcı etkisi bulunan papatya, uyku sorunu yaşayan kişiler tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir. Beyin içerisindeki uykuya yardımcı kimyasalları etkilemese de kişiyi yatıştıracak ve stres, anksiyete gibi uykusuzluğa sebep olan psikolojik etmenlerin önüne geçerek uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Birçok araştırma ile sakinleştirici etkisi kanıtlanan papatyanın hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Her yaştan insan güvenle kullanabilir.
Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatyanın iyi geldiği hastalıklar
Özellikle Orta Çağ zamanlarında uykusuzluk belirtilerini ve kaygıyı tedavi etmek için kullanılan limon otlu çay günümüzde de hala etkisini sürdürmekte, birçok kişi tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Limon otunun keskin kokusu ve tadı sayesinde çay lezzetlenir ve sakinlik uyandırır. Stresi yatıştırmaya ve kasları gevşetmeye yardımcı olan limon otu, uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır.
Yatmadan önce bir bardak nane çayı içmek özellikle mide problemleri yaşayan ve bu sebeple uykusuzluk çeken kişilere çok yardımcı olacaktır. Nanenin mide yatıştırıcı etkisi reflü, asitli reflü gibi mide rahatsızlıklarını azaltacak ve uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır.
Nanenin faydaları nelerdir? Nane limon çayı neye iyi gelir, nasıl yapılır?
Lavantanın kendisi gibi çayı da tatlı ve hafiftir. Çayın içinde demlenen lavanta içindeki yağı iyice bırakacak ve uykuya dalmadan önce yatışmanıza, sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Yoğun bir günün ardından bir bardak lavanta çayı hem kaslarınızı gevşetecek hem de sizi arındırıcı bir uykuya hazırlayacaktır.
Yeşil çay, birçok farklı bitkinin yapraklarından oluştuğu için geniş bir lezzet profiline sahiptir. Antioksidanlarla dolu bu çay, sakinleşmenize yardımcı olurken aynı zamanda kanser gibi ciddi bir hastalığın riskini de azaltır.
Uyku apnesi nedir? Apne belirtileri, testi, tanısı ve tedavisi
Bitki çaylarının yoğun tadından hoşlanmıyorsanız uyumadan önce bir bardak kafeinsiz yeşil çay içmek güzel bir alternatif olacaktır.
Dünya üzerindeki en yaygın uykuya yardımcı çay çeşidi olan papatya çayı hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Sakinleştirici etkisi sayesinde yatmadan önce içildiğinde hem kaygıyı ve stresi azaltacak hem de uykunun olması gerektiği gibi derin ve sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.
Manolya kabuğundan yapılan çay özellikte Çin’de uzun yıllardır birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmaktadır. Şimdi ise bütün dünya manolya çayını sakinleşmek ve daha rahat uyumak için tüketiyor. Manolya, içerisindeki honokiol sayesinde uykuya dalma süresini kısaltıp daha uzun ve derin bir uyku çekmeye yardımcı oluyor.
Horlama neden olur? Horlamaya ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir?
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Natural Sleep Aids2- Sleep-Aids Derived from Natural Products,3- Pharmacological Treatment of Insomnia4- 10 tips to beat insomnia5- InsomniaYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?