Uykusuzluk çekenlere 10 öneri

Kategori: Uyku Sorunları Print

Gece deliksiz uyku çekip, sabaha zinde bir başlangıç yapmak herkesin isteği ancak birçok insan uykusuzluk sorunu yaşıyor. Uykusuzluk çok sayıda nedenden kaynaklanıyor, beslenme uzmanlarına göre ise yiyip içtiklerimizin uykusuz gecelerdeki sorumluluğu düşündüğümüzden daha fazla. Düzensiz ve kalitesiz bir uyku; gün içerisinde baş ağrısından sinirliliğe, konsantrasyon eksikliğinden günlük motivasyonda düşüşe dek birçok soruna yol açabiliyor. Hele de bağışıklık sistemimizin zayıfladığı bu soğuk günlerde griple mücadelede de çok önemli bir silah; düzenli ve kaliteli uyku! Peki uykusuzluk problemi süreklilik gösterenlerin kendilerini sürekli aç hissettiğini ve bunun da kilo artışıyla sonuçlanabildiğini biliyor musunuz?

Gün içerisindeki beslenme düzeninin kişinin gece rahat bir uyku uyuyup uyuyamayacağının da sinyallerini verdiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, düzensiz uyuyanlarda obezite riskinin % 65 arttığının çalışmalarla ispatlandığını söylüyor. Kaliteli ve sağlıklı uykuda, karanlık ortamdan oda ısısına birçok faktör etkili olurken, beslenme düzeni de önemli rol oynuyor.

Uykusuzluk tedavisinde klinik yaklaşım!

İşte, Torluoğlu’nun ntvmsnbc için derlediği uykusuzluk çekenlerin dikkat etmesi gereken 10 beslenme kuralı:

Uykusuzluk çekenlere 10 beslenme önerisi

1. Yatmadan 2 saat önce süt için: Geleneksel yöntemlerden biri olarak görülse de yatmadan önce süt içmek içeriğindeki triptofan aminoasidi ile melatonin salgısını uyarıyor ve daha rahat uykuya dalmanız için zemin hazırlıyor.

2. Akşam yedikleriniz çok önemli: Günün son saatlerine doğru artık metabolizma hızı kendini yavaşlamaya aldığından akşam yenilen yemekler mutlaka hafif olmalı. Fazla şekerli tatlılar, kızarmış gıdalar, gazlı ve şekerli içecekler, porsiyonların büyümesi, dikkatsizce yenilen bol baharatlı gıdalar sindirimi zorlayarak kaliteli bir uyku sürecine geçmenizi engelleyebiliyor.

3. Gizli kafein kaynaklarına dikkat: Kafeinin kaynakları klasik olarak çay, kahve, enerji içecekleri ve bazı gazlı içecekler gibi görünsede aslında bunlarla sınırlı değil. Çikolata ve bazı soğuk algınlığı ilaçları ile idrar söktürücü ilaçların içerisinde hatta kafeinsiz kahvenin içinde bile belirli miktarda kafein bulunuyor. Bu nedenle kafeine karşı hassasiyeti olanların akşam yemeği ve sonrasında bu tip yiyecek ve içecekleri tüketmemelerinde fayda var.

Sağlıklı bir uykunun sırrı ne? Uykusuzluğa karşı pratik çözümler ve öneriler

4. Hızlı yeme alışkanlığından vazgeçin: Hızlı yaşam temposu içerisinde toplantılara ve işe yetişmek amacıyla çoğumuzun dikkatsizce ve hızlıca beslendiği ortada. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı sindirimi zorluyor; aynı zamanda gaz ve şişkinlik problemine neden oluyor.

5. Alkole dikkat: Alkol her ne kadar uyuşturan bir içecek olarak görülse de vücutta yarattığı dehidretasyondan (vücut sıvı hacminin azalması) kaynaklı; terleme, sık uyanma gibi problemler yaratabiliyor. Bu nedenle yatmadan 6 saat öncesinde alkol alımını kesmek gerekiyor.

6. Badem ve ceviz tüketin: 1 çay bardağı kadar badem veya ceviz melatonin kaynağı olarak uykuya dalış sürecini kısaltıyor ve kaliteli bir uyku sürecine zemin hazırlıyor.

7. Ahududuyu eksik etmeyin: Ahududu, dondurulmuş veya taze olarak yenildiğinde kaliteli bir uyku süreci yakalamanıza yardımcı oluyor.

8. Günde 1 muz şart: Muz içeriğindeki magnezyum ile kasların gevşeyerek rahatlamasını sağlıyor ve melatonin hormonunun salınımını artırarak kaliteli bir uykuya zemin hazırlıyor.

9. Bitki çayları destek: Melisa ve papatya çayının uyku verici ve rahatlatıcı özelliği yadsınamaz bir gerçek. Özellikle kaygı bozukluğu ve yoğun stres yaşadığınız dönemlerde bunu uykunuza yansıtmamak adına yatmadan 1-2 saat önce 1-2 fincan melisa ya da papatya çayı tüketmeye çalışın.

10. Yulaf tüketin: Yulaf, içeriğinde barındırdığı triftofan aminoasidi ile melatonin salgısını uyarıyor ve uyku kalitesini artırıyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla