Ayrıca karbonhidrat bakımından zengin gıdalar kanda uykuya teşvik edici madde olan triptofanı artırır. Yatmadan önce az miktarda mısır gevreği/tahıl ve süt, yoğurt ve kraker, ekmek ve peynir gibi besinlerden atıştırmak uykunuzun gelmesini kolaylaştırabilir. Fakat uyku öncesinde karbonhidratlı gıdalar çok fazla tüketilmemelidir. Hazmı zor olduğundan, yatmadan önceki atıştırmalar için protein tüketimi minimum düzeyde tutulmalıdır.
Akşam yemeklerinde fast-food gibi ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, baharatlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı veya yatmadan 4 saat öncesinde tüketimine dikkat edilmelidir. Su sağlıklı bir metabolizma için çok önemlidir. Sıvı tüketimi daha çok gün içi saatlerinde yapıldığında ve akşam belli bir saatten sonra sıvı alımı azaltıldığında, wc’ye gitme ihtiyacı azalacağından uyku bölünmemiş olur.
Kahvenin uykuyu bozduğu bilinmektedir. Az miktarda kahve içeren gıdalar – çikolata, kola, çay, kafeinsiz kahve – da uykuyu bozabilir. Yatmadan 4-6 saat öncesinde kafeinin kesilmesi önerilir.Ağrı kesiciler, kilo vermeyi sağlayan ilaçlar, idrar söktürücüler ve soğuk algınlığı ilaçları gibi bazı ilaçlar da bir fincan kahve kadar veya daha fazla kafein içerebildiği unutulmamalıdır.
Nikotin de kafein gibi santral sinir sistemini uyarıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden, yatmadan önce ve gece uyanıldığında sigara içilmemelidir. Yatmadan önce alkol de alınmamalıdır. Alkol uykuya dalmayı kolaylaştırabilir, fakat uykudan sık uyanmalara, daha az dinlendirici bir uykuya, baş ağrılarına, gece terlemesine ve kabuslara neden olur. Eğer alkol alınıyorsa, mutlaka her bir bardak içki, bir bardak su ile dengelenmelidir. En uygunu yatmadan 4-6 saat öncesinde alkol alımının kesilmesidir.
K.B.B Uzmanı Op. Dr. Coşkun Şanverdi, ‘normal erişkin insanların en az % 45’inin belirli durumlarda ve zaman zaman horladıklarını %25’lik bir kısım ise sürekli olarak her uykuda horlama sorunu yaşadığını’ belirtiyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?