Uykuda solunum bozuklukları içinde en sık görüleni, Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, halk arasında “uyku apnesi” olarak bilinen hastalıktır. Erkeklerde ve 40-65 yaş arasında daha sık görülür. Neredeyse astım, şeker hastalığı kadar sık görülen bir hastalıktır (Tüm toplumda % 2 – 4 arası sıklıkta). Obezite ise en önemli risk faktörüdür, ancak zayıf kişilerde de bu hastalık görülebilir. Uyku apne sendromu olan hastaların hemen tümünde horlama yakınması vardır. Horlama, üst hava yollarındaki daralmanın bir göstergesidir.
Şiddetli ve sürekli horlama, uyku apne sendromunun öncü belirtisi olabilirse de; horlamayla birlikte diğer yakınmaların bulunması gereklidir. En önemli bulgu, eşinin veya yakınlarının tarif ettiği ve “tanıklı apne” dediğimiz uykuda nefes durmasıdır. Gece boyunca bazen 300-400 kez tekrarlayan apneler nedeniyle uyku bölündüğü için hasta kalitesiz bir uyku uyur. Bunun sonucunda, yorgun uyanma ve gündüz aşırı uykululuk gözlenir. Hasta, uyumaması gereken yerlerde uyuklayarak iş ve özel yaşamında birçok sorunla karşılaşır. Bu hastalarda, trafik ve iş kazaları riski 2-3 kat artmıştır.
Ayrıca uyku apne sendromu olan hastalarda gece göğüs ağrısı ve çarpıntı, sık idrar yapma, sabah baş ağrısı, yaptığı işe kendini verememe, unutkanlık, sinirlilik, gece terlemesi (özellikle baş ve boyun bölgesinde), reflü, ağız kuruluğu, işitme kaybı, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık gibi birçok başka yakınmalar da görülebilir. Sonuç olarak, hastanın yaşam kalitesi çok bozulmuştur. Ayrıca uyku apnesi, ölümle sonuçlanabilecek kalp ve damar hastalıklarına da yol açabilir, bu erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Uyku apnesinden şüphelenilen kişilerin bir uyku merkezine başvurması gereklidir. Teşhis için “Polisomnografi” adı verilen uyku takip testinin yapılması gerekir. Bunun için hasta bir gece Uyku Laboratuarında uyur ve uyku sırasındaki tüm yaşamsal parametreler kaydedilir. Birçok uzmanlık dalı uykuda solunum bozukluklarıyla ilgilense de, Göğüs Hastalıkları uzmanlarının asıl işi solunum olması nedeniyle (uyku ve uyanıklıkta), bu hastalığın tanı ve tedavisinde önemli bir yeri vardır. Kongremizde, Amerika’da bu konuda önemli araştırmalara imza atmış Prof. Dr. Patrick Strollo, “Uyku tıbbında göğüs hastalıkları uzmanının rolü” başlıklı bir de konferans verecektir.
Uyku apnesi nedir? Apne belirtileri, testi, tanısı ve tedavisi
Hastalığın tedavisi hastaya göre değişse de, sıklıkla CPAP (sürekli pozitif hava yolu basıncı) ve benzeri cihazlar kullanılır. Kongremizde, “Uyku apne hastalığının tedavisinde yenilikler” başlığında bir de panel bulunmaktadır. Amerika’da son yıllarda geliştirilen “üst solunum yolu stimülasyon tedavi yöntemi” araştırmasını sürdüren Prof. Dr. Patrick Strollo bu tedavinin başarısını anlatırken, Doç. Dr. Hikmet Fırat halen tedavide sıklıkla kullanılan non-invaziv cihazların (CPAP gibi) yeni modalitelerinden bahsedecek, Prof Dr. Tansu Çiftçi ise tedavide daha nadir kullanılan, ancak gelecek vaat eden gelişmelerden söz edecektir. Kongrenin son gününde ise, uykuda solunum bozukluğu olgularına KBB – Göğüs hastalıkları ve Diş hekimi gözüyle yaklaşılacak, hastalığın teşhis ve tedavisi interaktif olarak geniş boyutta tartışılacaktır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?