Şubat 7, 2020, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
PhD. Dr. Yıldırım Bayezit DELDAL University Of Northwest, Seattle, Washington, USA/2020.(Çocuk Gelişimi ve Psikolojisi) Doç. Dr. Sema OĞLAK, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Anne, bebeği için neyi ifade eder? Bir anne…
Şubat 4, 2020, Üye Yazıları
Engelli bireyler, yaşamın birçok alanında çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalırlar. Bunların içinde en önemlisi sağlık problemleridir.
Ocak 4, 2020, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Türkiye’de Özürlüler Yüksek Kurulu (1950-1951) yılında devlet tarafından kurularak engellilere için sosyal, toplumsal, psikolojik projeler üretmeye başlamıştır. Engelli bireylerin daha rahat yaşaması, insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri için çıkarılan…
Aralık 20, 2019, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Yapılan bu araştırma devamlı yâda geçici dil gelişim ve konuşma güçlüğü yaşayan ve en az bir çocuğa sahip bulunan; Sakarya, İstanbul, Ankara ilinde ikamet eden (300) Anneye Üçlü Likert tipi Anket ve literatür taraması sonucunda ulaşılan bilgiler yolu ile…
Aralık 12, 2019, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Down Sendromu, ilk olarak İngiltere de (1866) yılında Doktor Langdon Down tarafından bulunmuş bir genetik rahatsızlıktır. Her 800 doğumda bir görülmekle birlikte dünya genelinde yaklaşık olarak yüz bin kişi down…
Kasım 15, 2019, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Nedenleri; En önemi neden, Beyindeki denge /dikkat kontrol bölgesinin farklı sebeplerden dolayı normal beyin yapısına göre farklı olması durumu. Beyin Nörönlarının farklılığı. Beyindeki dikkat/kontrol merkezinin…
Ekim 2, 2019, Kulak Burun Boğaz, Üye Yazıları
İşitme-Konuşma Engelliler İşitme engelli olmanın çeşitli nedenleri vardır. Bu engelliliğin (%95) doğum öncesi (%5) ise çocuk dili öğrenirken oluşmaktadır. İşitme engelliliğin nedenleri üçe ayrılır. Bunlar; Doğum Öncesi Faktörler, Doğum Anı…
Temmuz 29, 2019, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Dijital oyunlar, yararlı oldukları kadar pek çok zarara da neden olabilmektedir. Çocuklar özellikle okul öncesi 0-5 yaş arası dönemde dijital dünya ile karşılaşmaktadır. Özellikle 0-3 yaş arası dönemde dijital aletlerin çocuklar ile etkileşime girmesine izin verilmemelidir.
Mayıs 23, 2018, Gebelik, Üye Yazıları
Doğum öncesi gelişim, döllenmeden bebeğin doğumuna kadar geçen süredeki gelişimi ifade eder. Spermin yumurtayı döllediği an yaklaşık olarak 280 gün sürecek olan bu dönemde bebeğin gelişim aşamalarını, annenin sağlığına etkilerini bilmek çok önemlidir.
Mayıs 14, 2018, Bebek Sağlığı, Üye Yazıları
Bebekler doğduktan çok kısa bir süre sonra yaklaşık 2. ayda nesneler yerine daha fazla insanlara yönelmeye ve onlara daha fazla dikkat etmeye, onları izlemeye dinlemeye ve kucağa alınmaktan hoşlanmaya başlarlar. Etrafındaki tüm insanlara aynı şekilde tepki verirler.
Nisan 26, 2018, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Psikolojinin bir dalı olan gelişim psikolojisi, ana rahminden başlayarak ölüme kadar olan süreci inceler. Bireyin gelişimi, çok yönlü ve karmaşık bir süreçtir ve kişi gelişim süreçlerinin etkisini ömrü boyunca taşır. Bireyin döllenmeden ölümüne kadar olan süreçte her türlü…
Nisan 9, 2018, Bebek Sağlığı, Üye Yazıları
Bebeklerin beslenme ritimleri ve gereksinimleri de önemli farklılıklar gösterir çünkü beslenme bir ihtiyaçtır. Bebek doğduğunda ve yaklaşık 3-4 hafta, her ağladığında emzirilmeli ya da beslenmelidir. Daha sonra ise bir program dahilinde emebilir veya beslenebilirler.
Mart 29, 2018, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Gelişim, biyofizyolojik ve psikososyal süreçlerin karşılıklı olarak etkileşiminin bir ürünüdür. Genetik etkenler gelişimin sınırlarını belirlerken, çevresel etkenler de bu sınırlar içinde gelişime katkıda bulunurlar. Gelişim, bazen hızlı bazen yavaş olmasına rağmen ileriye yönelik ve tek yönlü bir sürecin anlatımıdır.
Şubat 1, 2018, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Bu araştırmadaki bilgiler ilgili literatürün taranması ve Röportaj tekniğinden kullanılması ile elde edilmiş olup özgün olarak hazırlanmıştır.
Ağustos 31, 2017, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları
Kalite kavramı 1980’li yıllardan beri sık gündeme gelmektedir. Toplam Kalite Uygulamaları yönetsel birimler tarafından uygulanmaktadır. Ülkemizde bu süreç geriden takip etmekle birlikte Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetlerinin sunumu kalite kavramı ön plana çıkmaktadır.
Mayıs 8, 2017, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
MAKALENİN YAZARLARI: DELDAL Y. Bayezit1, AYDOĞDU Yusuf2, YILMAZ Serap3, DELDAL Nuray4 1- Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği 2- Bahçelievler Yunus Emre İmam-Hatip Ortaokulu Müdür Yardımcısı, 3- Memorial…
Mart 23, 2017, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Eğitim Çağındaki Öğrencilerin Yazılı ve Görsel medyada karşılaştıkları şiddet içerikli her türlü haberin öğrencinin sosyal, kültürel, psikolojik açıdan eğitim başarısı olumsuz etkileyip etkilemediği üniversite mezunu ebeveynler tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Temmuz 22, 2016, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Engellilerin maruz kaldığı istismarın başlıca nedenlerinin akademisyenler ve eğitimcilerin bakış açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, 500 üniversite mezunu akademisyen, sınıf ve branş öğretmeni eğitimciye 10 mülakat sorusu sorulmuştur.
Temmuz 22, 2016, Diğer Hastalıklar, Üye Yazıları
Engellilerin, insan onuruna yakışır şekilde hayatlarını devam ettirme, sağlıklı bireyler gibi yaşama istekleri günümüz toplumunda tam olarak benimsenememiştir. Genel olarak; fiziksel, zihinsel, süreğen engelli, down sendromlu, otistik, spastik engelliler…
Nisan 28, 2016, Bilimsel Makaleler, Üye Yazıları
Sağlık hizmetlerinin temel amaçlarından biride sağlığı tehdit eden etkenlerle etkin mücadeledir. İnsan vücudunda yaşanan sağlık sorunlarının tedavi edilmesi çok önemlidir. Zihinsel engellilik, her toplumda çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.