Nisan 1, 2025, Güncel / Literatür
Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, beyinde öğrenme ve düşünme gibi temel bilişsel işlevleri mümkün kılan kimyasal sinyalleşmenin detaylarını ortaya çıkardı.
Mart 30, 2025, Güncel / Literatür
Yeni bir araştırma, saç kökü kök hücrelerinin sağlıklı çalışabilmesi için MCL-1 adlı koruyucu bir proteine ihtiyaç duyduğunu belirledi.
Mart 19, 2025, Güncel / Literatür, Psikiyatri / Nöroloji
Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmada, TDP-43 adlı proteinin azalmasının, Alzheimer hastalığı ya da ALS gibi nörodejeneratif hastalıklara neden olabileceği gösterildi.
Mart 16, 2025, Güncel / Literatür
Obesity dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, ince bağırsakta doğal olarak üretilen APOA4 adlı proteinin, obezite ve ilişkili hastalıkları durdurabileceğini gösteriyor. APOA4 iştah kontrolü ve yağ yakımında kilit rol oynuyor ve dışarıdan APOA4 takviyesi obeziteyi önlüyor.
Mart 14, 2025, Güncel / Literatür
Northeastern Üniversitesi’nden bilim insanları, uyku apnesi teşhisi için çok kolay ve etkili yeni bir yöntem geliştirdiler. Halen sadece uyku laboratuarında uygulanabilen ve uzun süren AHİ testinin aksine yeni yöntemle teşhis uyanıkken de hızlıca konabiliyor.
Mart 12, 2025, Güncel / Literatür
Brain Science dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, tedavi edilmeyen işitme kaybı demans riskini arttırıyor. Araştırma işitme kabı sorununu erken tedavi ettirmiş kişilerde ise beyin sağlığının daha iyi durumda olduğunu ve demans riskinin düşük olduğunu gösteriyor.
Mart 5, 2025, Beslenme ve Diyet, Sağlıklı Yaşam
Microbiome dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, her gün bir portakal tüketmek depresyon riskini %20 oranında azaltabiliyor. Çalışmada, turunçgillerin bağırsaktaki faydalı bakteri beslediği böylece serotonin ve dopamin üretimini arttırarak ruh halini iyileştirdiği öne sürüldü.
Mart 4, 2025, Güncel / Literatür, Psikiyatri / Nöroloji
Journal of Immunology dergisinde yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, uyku düzeni bağışıklık sistemini en çok etkileyen faktörlerden birisi ve sadece bir gece uykusuz kalmak bile bağışıklık hücrelerinin işleyişini bozarak savunma hasarına neden olabiliyor.
Mart 1, 2025, Aile Hekimliği, Güncel / Literatür
Amerikan Kalp Derneği’nin yeni bildirisine göre, gebelikte ve doğum sonrası dönemde yapılan psikolojik sağlık taramaları, hem anne sağlığına hem de kalp hastalıklarının önlenmesine önemli katkılar sağlayabilir.
Şubat 26, 2025, Güncel / Literatür
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, dans etmek en az koşu yapmak veya diğer egzersiz türleri kadar sağlığa faydalı olabilir. Belirli bir dans türüne bağlı kalmadan, özgürce hareket etmenin kalp sağlığına iyi geldiği ve fiziksel aktivite ihtiyacını karşılayabileceği kanıtlandı.
Şubat 24, 2025, Güncel / Literatür
Nature dergisinde yeni yayımlanan bir çalışma, zencefilde bulunan furanodienon adlı bileşiğin bağırsaklardaki bir nükleer reseptörle etkileşime girerek iltihabi bağırsak hastalığı tedavisinde faydalı olabileceğini gösterdi. Günümüzde IBH için kesin bir tedavi bulunmuyor..
Şubat 21, 2025, Güncel / Literatür, Yapay Zeka
Bilim insanları, vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli olarak izleyebilen ve kendini hızla onarabilen bir elektronik deri geliştirdi. Bu yenilik, kişisel sağlık verilerinin takibini daha güvenilir hale getirerek, gerçek zamanlı tıbbi izleme sistemlerinde devrim yaratabilir.
Şubat 20, 2025, Beslenme ve Diyet, Güncel / Literatür
Max Planck Enstitüsü’nden bilim insanları, tokluk hissini düzenleyen bazı nöronların şeker iştahını da artırdığını keşfetti. Bulgular, aşırı tatlı tüketime mekanizmanın anlaşılmasını sağlayarak obezite tedavisi için yeni yaklaşımlar sunuyor.
Şubat 19, 2025, Güncel / Literatür, Ruhsal Sağlık
Molecular Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, bağırsak mikrobiyotasının eksikliği beyin fonksiyonlarını bozarak kaygı ve ruhsal sorunlara yol açıyor. Çalışmada, probiyotiklerin anksiyeteyi azaltabildiği ve ruhsal sağlığı olumlu yönde etkilediği saptandı.
Şubat 18, 2025, Biyoteknoloji, Otizm
Sadece bir saç teli kullanarak otizm teşhisinde devrim yaratabilecek yeni bir test geliştirildi. ClearStrand-ASD adı verilen bu test, saçtaki biyokimyasal izleri analiz ederek otizm riskini belirleyebiliyor.
Şubat 17, 2025, Kalp Hastalıkları, Kardiyoloji
Uluslararası Felç Konferansı’nda sunulan yeni bir araştırma pıhtı çözücü ilaçların (alteplazın-alteplase), felç başlangıcından 24 saat sonrasına kadar hastaların iyileşme şansını önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koydu. Bu gelişme felç tedavisinde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.
Şubat 17, 2025, Kalp Hastalıkları, Kardiyoloji
British Journal of Ophthalmology dergisinde yayımlanan büyük ölçekli bir çalışmaya göre, yüksek seviyelerde ‘iyi’ kolesterol olarak bilinen HDL, 55 yaş üstü bireylerde glokom riskini artırıyor.
Şubat 13, 2025, Ağrı, Farmasötik / İlaçlar
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bağımlılık yapmayan (opioid olmayan) ilk akut ağrı kesici olan Suzetrigine’i (Journavx) onayladı. Ağız yoluyla alınan bu ilacın en önemli özelliği geleneksel opioid ilaçlar gibi bağımlılık yapmaması…
Şubat 4, 2025, Güncel / Literatür, Sigara
Yeni bir araştırmada, kenevir kullanımının bilişsel işlevler üzerindeki etkilerini incelendi ve ağır kenevir kullanımının çalışma belleği sırasında beyin aktivitesini azalttığı belirlendi.
Şubat 1, 2025, Kalp Hastalıkları, Kardiyoloji
Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma ileri düzeyde kalp yetmezliği hastaları için geliştirilen kök hücre türevli “kalp yamalarının” umut verici sonuçlarını ortaya koydu.