OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
DevamıEcz. Timur Gürsoy Advers / Yanetki grubunda bir güncelleme yayınladı 11 yıl 2 ay önce
Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Alo ilaç yan etki hattı’
Türkiye’de hastaların büyük çoğunluğunun kullandıkları ilaçın yan etkisiyle karşılaştıklarında bunu ilgili makamlara bildirme alışkanlığının olmadığı ortaya çıktı. Bu tespit üzerine sağlık bakanlığı, internet sitesi üzerinden ilaç yan etkilerinin bildirildiği bir link oluşturdu (www.titck.gov.tr). Bu linke bir yılda sadece 100 bildirim yapılınca Bakanlık şimdi de ücretsiz 0 800 314 00 08 numaralı “ilaç yan etki hattı”nı açtı.
Kullanılan ilacın her insan üzerindeki etkisinin farklı olabileceğine değinen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Risk Yönetimi Dairesi Başkanı Demet Aydınkarahaliloğlu, “Yan etkilerin bildirilmesi, ilaçlarda yeni düzenleme yapılmasını sağlayabilir” dedi. Aydınkarahaliloğlu Hürriyet’e şunları söyledi:
SAĞLIKÇILARDAN DA BİLDİRİM AZ
“İlaçların ruhsatlandırıldıktan sonra takibi açısından özellikle ciddi yan etkilerin, tıbbi hataların ve kalite problemlerinin bildirilmesi önemli. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı olarak, bu tür verileri sağlık mesleği mensuplarından topluyorduk. Ancak yıllık sadece 2 bin veri geldiğini gördük. Üstelik hastalardan gelen veriler de çok önemli. Çünkü herkes yaşadığı yan etkinin ne olduğunu daha iyi bilir. Bunun için de bir DSÖ projesi olarak bakanlık internet sitesinden ‘yan etki bildirim’ linki oluşturduk. Ancak buraya da bir yılda sadece 100 bildirim yapıldı. Oysa Hırvatistan’da bu uygulama başarılı oldu. Gelişmiş ülkelerde milyon nüfus başına 250 bildirim yapıldığı düşünülürse Türkiye genelinde de bu rakamın yıllık 17 bin civarında olması gerekiyordu.
İLACA YENİ UYARI EKLENEBİLİR
İlaç yan etki bildirimini çok önemsiyoruz. Çünkü bu bildirimler ilaçlarla ilgili önemli kararların alınmasını sağlıyor. Bu bildirimlerin ülkemizde artmasını sağlamak için bir de 0 800 314 00 08 numaralı ‘ilaç yan etki hattı’ açıldı. Telefonun ucunda doktor ve eczacılar olacak. Vatandaşlarımızın, ilacın prospektüsünde yazmayan beklenmeyen bir yan etki durumunda ya da ilacın suistimali, bağımlılık, yanlış kullanım, etkisizlik gibi durumlarda bu telefonu kullanarak bildirimde bulunmalarını istiyoruz. Böylece sağlığa büyük bir katkı yapılmış olacak.”Kaynak:MeltemÖzgenç-Hüriyet