Profil Düzeyi 57%
Prof. Dr. Sefer Aycan kullanıcısının profil fotoğrafı

Prof. Dr. Sefer Aycan

Hiç aktif olmadı
Halk Sağlığı
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Hekim Davranışı

Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Hekim Davranışı

Kasım 17, 2017, Hukuk / Mevzuat, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları

Günümüzde Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmelikteki adı ile “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları” olarak tanımlanan  birtakım uygulamalar ile bunu uygulayan hekim ve hekim dışı kişilerin sayısı hızla artmaktadır.

Oyuncak Olan Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yapısı

Oyuncak Olan Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yapısı

Eylül 16, 2017, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları

Sağlık Bakanlığının teşkilat yapısı yine değişti. En son 2011 yılında 663 sayılı  KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile değişen teşkilat yapısı, arada yapılan küçük değişikliklerden sonra aynı iktidar tarafından altı yıl sonra (2017 de) 694 sayılı KHK ile yine değiştirildi. 

Toplum Sağlığı Merkezi ve Bağlı Birimleri Yönetmeliği

Toplum Sağlığı Merkezi ve Bağlı Birimleri Yönetmeliği

Şubat 7, 2015, Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları

Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) Yönetmeliği nihayet 5.2.2015 tarihinde yayınlandı. Fakat baştan söylemek isterim ki; sadece daha önceki yönergelerdeki tanımlanmış görevlerin yeniden yazılmasından ibaret olan Yönetmeliğin işin esasına girmediği, yaşanan sorunlarla ilgili bir çözüm üretmediği görülmüştür.

Kamu hastanelerinin durumu ve yönetimi

Kamu hastanelerinin durumu ve yönetimi

Ocak 11, 2015, Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları

Bu zamana kadar Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerinin sorunları ve yönetimi bazen gündeme gelmiş, tartışılmıştır. Hatta bazen model arayışları da zaman zaman gündeme gelmiştir. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin özelleştirilmesi…

Sağlık hizmetlerinde nöbet ve hekim!

Sağlık hizmetlerinde nöbet ve hekim!

Aralık 26, 2014, Medyada Sağlık Haberleri, Üye Yazıları

Günümüz sağlık hizmetlerinin tartışma konusu; Aile Hekimlerine önce hastanelerde şimdide aile hekimliği merkezlerinde nöbet tutturulmasıdır. Söylemler, açıklamalar, tartışmalar arkası arkasına gelmektedir. Buna rağmen sorun çözülmemiştir ve çözülecek gibi görünmemektedir.

Toplum Sağlığı Merkezleri’nin sağlık hizmetlerindeki yeri ve geleceği

Toplum Sağlığı Merkezleri’nin sağlık hizmetlerindeki yeri ve geleceği

Aralık 6, 2014, Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile çok şeyin değiştiğini, birçok sağlık kuruluşu kapandığını ve yerine farklı kuruluşların ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Sefer Aycan, Toplum Sağlığı Merkezi’nin sorunlarını ve geleceğini mercek altına aldı.

Sağlıkta yeni oyun: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği!

Sağlıkta yeni oyun: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği!

Kasım 12, 2014, Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları

Sağlık Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığını söylediği Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesi ile sağlık alanında çok tehlikeli bir oyun oynandığını söyleyen Prof. Dr. Sefer Aycan, uygulamanın ağır sonuçlarının olacağını ve tüm hekimleri buna karşı tepki göstermeye çağırdı.

Son 'Torba Kanun' tasarısı ve aile hekimliği

Son ‘Torba Kanun’ tasarısı ve aile hekimliği

Temmuz 8, 2014, Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları

Sağlık Bakanlığı’nın TBMM sunduğu “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması” ilgili kanun tasarısı” Sağlık Komisyonundan geçti. Prof. Dr. Sefer Aycan’ın tasarı ile aile hekimlerine acillerde nöbet tutturulmasının yanlış bir uygulama olduğunu ve dünyada örneği olmadığını belirtiyor.

Soma maden kazasının iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden değerlendirilmesi

Soma maden kazasının iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden değerlendirilmesi

Mayıs 29, 2014, Üye Yazıları

Soma Kömür Madeninde yaşanan olay 301 yurttaşımızın ölümüne sebep oldu. Allah rahmet eylesin. Kazamıydı, cinayetmiydi elbette tartışmaya değer bir durumdur ve tartışılmalıdır. Prof. Dr. Sefer Aycan, Soma maden kazasını iş sağlığı ve güvenliği açısından analiz etti.

İşyerinde sağlık gözetimi ve işyeri hekimi

İşyerinde sağlık gözetimi ve işyeri hekimi

Mayıs 18, 2014, Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları

İşyerinde çalışanlarda bir topluluktur. Farklı sayıda da olsa birden çok kişinin birlikte çalıştığı işyeri bir topluluğu ifade eder. Aynı zamanda işçilerin meslek hastalıkları ve iş kazaları nedeniyle toplumda ki diğer insanlardan daha fazla hastalanma ve ölme olasılıkları vardır.

Aile Hekimleri ve hastane acillerinde nöbet

Aile Hekimleri ve hastane acillerinde nöbet

Nisan 29, 2014, Aile Hekimliği, Medyada Sağlık Haberleri, Üye Yazıları

Aile Hekimlerine nöbet tutma zorunluğu TBMM’de kabul edilen ‘Tam Gün’ ile getirilen bir uygulamadır. Nerde, nasıl olacağı belirsiz olan nöbet tutma zorunluğu ile ilgili olarak bu zamana kadar Bakanlık yetkililerinden farklı ifadeler dile getirilmişti ve belirsizlik sürmekteydi.

Türkiye'de hekim olmak

Türkiye’de hekim olmak

Nisan 3, 2014, Üye Yazıları

Türkiye’de hekim olmakta, hekimlik yapmakta zordur. Dünyada da hekim olmak zordur. Çünkü mesleğin doğası zordur. Fakülteyi kazanmakta, okumakta zordur. Prof. Dr. Sefer Aycan, Türkiye’de hekimlik mesleğinin zorluklarını ve hekimlerlerin bağımsız çalışmasına getirilen kısıtlamaları analiz etti.

14 Mart 'Tıp Bayramı': Türkiye'de sağlık hizmetlerinin ve hekimlerin durumu

14 Mart ‘Tıp Bayramı’: Türkiye’de sağlık hizmetlerinin ve hekimlerin durumu

Mart 13, 2014, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları

14 Mart ”Tıp Bayramı” nın kökü 14 Mart 1827 tarihinde İkinci Mahmut tarafından, Osmanlı döneminde ilk sağlık eğitim ve uygulama kurumu olan ”Tıbhane-i Âmire ve Cerrahhane-i Âmire”nin açılışına dayanır. Bu açılış Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıçıdır…

Sağlıklı şehir olmak!

Sağlıklı şehir olmak!

Şubat 18, 2014, Üye Yazıları

Yaklaşan yerel seçimler nedeni ile başkan adaylarının ‘çılgın proje’ yapma yarışına girdiklerini Prof. Dr. Sefer Aycan, sağlıklı şehirler ile ilgili evrensel kriterleri ve belediyelerin gelecek için ne tür projeler üzerinde çalışması konusunda önemli analizler kaleme aldı.

'Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yönetmeliği'

‘Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yönetmeliği’

Şubat 5, 2014, Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ taslağınının kamuoyunda ciddi şekilde tartışılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sefer Aycan, taslağın mevcut haliyle yaratabileceği sakıncalara dikkat çekti.

Nasıl bir aile hekimliği istiyorsunuz?

Nasıl bir aile hekimliği istiyorsunuz?

Ocak 27, 2014, Aile Hekimliği, Üye Yazıları

Son günlerde Aile Hekimliği uygulaması ile ilgili tartışmaların yeniden başladığına işaret eden yazarımız Prof. Dr. Sefer Aycan, ‘Torba Yasa’ ile aile hekimlerine getirilen nöbet tutma zorunluluğu ve sistemin durumunu analiz etti.

Sağlıkta 'Torba Yasa' ve getirdiği yanlışlıklar

Sağlıkta ‘Torba Yasa’ ve getirdiği yanlışlıklar

Ocak 21, 2014, Medyada Sağlık Haberleri, Üye Yazıları

TBMM’de kabul edilen son torba yasanın birçok konuda değişiklikler getirdiğini veya yeni uygulamalar getirildiğini belirten Prof. Dr. Sefer Aycan, yasanın içerdiği sorunlar ve getirdiği yanlışlıklarla ilgili bir analiz kaleme aldı.


Araç çubuğuna atla