OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
DevamıMedikal Akademi Eczacılar grubunda bir güncelleme yayınladı 11 yıl 2 ay önce
TEİS: Bilinçsiz ilaç tüketimi klinik eczacılık ile azaltılabilir!
TEİS Basın Bürosundan yapılan açıklama:
Eczacılık geçmişten günümüze kadar, hiç kuskusuz sağlığın en temel taşlarından biridir. Tüm dünyada eczacılık “vatandaşa en yakin sağlık danışmanı” olarak, nitelendirilmektedir. İlaç endüstrisindeki hızlı gelişmeye paralel olarak geleneksel eczacılık kavramının yerini ‘Klinik Eczacılık’ uygulamaları almaya başlamıştır. Klinik eczacılığın önemine değinen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Klinik eczacılık, eczacının tüm eczacılık bilgilerini hasta yararına kullanması anlamına gelen bir halk sağlığı bilimidir” diye tanımlayarak, Türkiye’de klinik eczacılık eğitiminin son yıllarda hız kazandığını, fakültelerde ders olarak okutulmaya başlandığının altını çizdi.
TEİS Başkanı Ecz. Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tüm dünyada Klinik eczacılık, eczacının tüm eczacılık bilgilerini hasta yararına kullanması anlamına gelen bir halk sağlığı bilimidir. Günümüzde klinik eczacılık hizmetleri sadece hastanelerde değil, eczanelerde ve eczacıların görev yaptıkları diğer alanlarda da verilmektedir. Klinik eczacılığın uygulandığı hastanelerde hastaya sunulacak her ilacın hazırlanmasından hastaya verilmesine kadar her aşamada eczacı görev almaktadır. İlaçlar hastalara eczacı denetiminde ve gözetiminde sunulur.
Sağlık Bakanlığı hastanelerde klinik eczacılık servisleri açarak, buralarda uzman eczacı istihdam ederse, hastanelerde sıkça görülen yanlış ilaç kullanımı söz konusu olmaz. Teşhise göre en uygun ilacın belirlenmesinde eczacı, hekimle diyalog içinde çalışarak tedavinin en kısa sürede en ucuza yapılmasını sağlayabilir. Hastanelerde klinik eczacıların bulunması, hastaların tedavi maliyetini düşürecektir. İlacı en iyi biz eczacılar biliriz. Bu yüzden Avrupa’da her hastanede bulunan, hekimlere ilaç konusunda yardımcı olan klinik eczacılık ünitelerinin bizim yurdumuzda da her hastanede kurulması en büyük isteğimizdir.
Klinik eczacılık ve farmasötik bakım Amerika’da 1970, Avrupa’da ise 1990 yılından bu yana uygulanan, ülkemizde ise yeni tanınmaya ve uygulanmaya başlayan, eczacılık hizmetine yeni, farklı bir bakış açısı getiren bir hizmettir. Farmasötik bakım hasta ve eczacı arasında profesyonel bir ilişki kurulmasını, hastaya ve kullandığı ilaçlara ait bilgilerin kaydının tutulmasını ve bu bilgilerin değerlendirilerek hastaya yönelik bir tedavi planı oluşturmayı ve uygulanan tedavinin izlemini gerektirmektedir.
Eczacıların ilaç ve sağlık danışmanlığı konusundaki bilgi birikimlerinden, devletin halkın sağlığını korumak ve kamu harcamalarında tasarruf etmek maksatlı olarak mutlaka yararlanması gerekmektedir.
TEİS olarak klinik eczacılık ve farmasötik bakım hizmetlerinin ülkemizdeki eczacılık hizmetine çok farklı doğru ve yeni bir kimlik kazandıracağına ve devletin özellikle hastanelerde klinik eczacılık uygulamalarının yaygınlaştırılması, hastanelerde klinik eczacı bulunma zorunluluğu getirmesi, bu anlamda klinik eczacıların hastanelerde görevlendirilmesi konusunda yapacağı düzenlemelerle sağlık harcamalarındaki maliyetlerin düşeceğine ve tedavi başarısının en üst seviyeye ulaşacağına inanıyoruz.”