OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
DevamıMK Basın Odası grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 9 ay önce
Akdeniz sezaryende Türkiye rekoru kırdı
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “Sezaryen nesli korkak yapar” sözleriyle eleştirdiği sezaryenle doğum rakamları ortaya çıktı.Buna göre son 4 yıllık rakamlara bakıldığında sezaryenle doğumda özel ve üniversite hastaneleri fark attı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde sezaryen yüzde 35,3 olarak gerçekleşirken, üniversite hastanelerinde yüzde 62,6, özel hastanelerde ise yüzde 66,2 olarak kayıtlara geçti. Bölgeler olarak incelendiğinde sezaryenle doğum en çok yüzde 58 ile Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleşti.
Akdeniz bölgesi ilk sırada
Bakanlığın, sezaryenle doğum rakamlarını bölgeler olarak da sıraladığı listede Akdeniz Bölgesi’ni yüzde 57’lik oranla Ege takip etti. Buna göre sezaryen oranı Doğu Karadeniz’de yüzde 54, Batı Marmara’da yüzde 53, Doğu Marmara’da yüzde 51, Batı Karadeniz’de yüzde 50, Batı Anadolu’da yüzde 48, Orta Anadolu’da yüzde 46, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 33, Orta Anadolu’da yüzde 31, Kuzeydoğu Anadolu ise yüzde 28.
Dünya ortalaması yüzde 16
Sezaryenle doğumda dünya ortalaması yüzde 16 olarak belirlenirken, Türkiye ortalaması yüzde 48 oldu. Ayrıca gebe, bebek, çocuk ve loğusa izlem faaliyetleri rakamları da paylaşıldı. Rakamlara göre gebe başına izlem sayısı yüzde 4,1, bebek başına izlem yüzde 8,6, çocuk başına izlem yüzde 2,2, loğusa başına izlem sayısı ise yüzde 2,3 olarak kaydedildi. Doğumların yüzde 97’si ise sağlık kuruluşlarında gerçekleşti.