Ağustos 6, 2016, Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları
Bildiğiniz üzere tıp fakültesi son sınıf öğrencilerine ‘‘intörn hekim’’ denir. Bu, artık öğrencilikten çıkıp hekim olmanın ilk ve en önemli adımı. Peki bu adım toplum ve üniversitedeki hocalar, asistanlar ve diğer sağlık çalışanları arasında ne kadar dikkate alınıyor?
Haziran 26, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Temporal kemik fraktürleri, genellikle künt kafa travması sonrası gelişir; %30-75. %71’i 11-40 yaş arasında görülmektedir. %76’sı erkektir. Genellikle, künt travma sonrası, kafaya yandan gelen travmalar sonucu meydana gelir. Temporal kemik fraktürlerin nedenleri ve tedavisi
Haziran 22, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Larenks hastalıklarında belirtiler ve tanı konusunda kapsamlı tıp fakültesi ders notu: Larenks hastalıklarında rastlanan en sık semptom ses değişikliğidir (disfoni). Sesin hiç çıkarılamamasına ise afoni adı verilir.
Haziran 15, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Konuşma ve lisan gelişimi açısınadan ilk 6 ay kritik dönemdir. İşitme kaybı prevalansı 1.5-6 100000. 35-40 dB kayıp günlük konuşmanın %50 kaçırılmasına sebep olur. Risk gruplarında tarama gerçek işitme kayıplıların %50 sini yakalar.
Haziran 11, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Larenks hastalıkları çok geniş bir semptom ve bulgu spektrumuna sahiptir. Ses kısıklığı en sık rastlanılan semptomdur. Öksürük, ağrı, stridor, afoni ve dispne diğer görülebilen semptomlardandır. Bununla beraber etkene göre sistemik belirtiler de gözlenebilir.
Haziran 10, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Farengeal hastalıklar: Nazofarenks, Orofarenks, Farenks, Orofarenks, Hipofarenks, Akut farenjit, Waldeyer halkası, Adenoid hipertrofisi, Tonsilla palatina, Akut tonsillit, Perit Enfeksiyöz mononükleoz (glandular fever), Kronik tonsillitonsiller abse (Quinsy), Retrofaringeal abse, hakkında kapsamlı bilgi…
Haziran 8, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Paranazal sinüsler ve burnun neoplazmları (sinonazal neoplazmlar), oldukça nadir olup solunum ve sindirim yolları tümörlerinin % 3’ünü, tüm malignansilerin de % 1’ini oluştururlar. Paranazal sinüsler ve burnun tümörlerinin nedenleri, tanı, evrelendirme ve tedavisi…
Haziran 3, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Oral kavite mukoza hastalıkları: Dil veya ağızda yanma, rekürren aftöz stomatit, travmatik ülser, eritroplaki, sistemik hastalıklar, liken planus, lökoplaki, kandidiyazis, gibi hastalıkların nedenleri tanı ve tedavisi
Haziran 2, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Ototoksisite nedir; çeşitli terapötik ajanlar ve kimyasal maddelerle karşılaşma sonucu koklear ve vestibüler organda ortaya çıkan hasarlanmaya verilen genel bir isimdir. Ototoksisite, işitme kaybı ve denge bozukluğuna yol açan önemli bir rahatsızlıktır.
Mayıs 26, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Labirentin kapsülün fokuslar halinde yeni kemik oluşumuyla karakterize hastalığıdır. Otoskleroz nedeni kesin değildir. Otosklerozda ana belirtisi işitme kaybıdır. Otoskleroz’da ameliyat okal anestezi altında yapılır.
Mayıs 25, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Pankreas hastalıkları: Akut pankreatit, kronik pankreatit, pankreas kanserleri; belirtileri, nedenleri, tanısı ve tedavisi konusunda kapsamlı tıp ders notu.
Mayıs 4, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Vücudumuzun herhangi bir yerinden köken alan mezenkimal tümörlerdir. Tüm kanserlerin yaklaşık %1’ini oluştururlar. Yumuşak doku sarkomları %80, kemik sarkomları %20’sini oluştururlar.
Nisan 29, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Çocuklarda üriner sistem enfeksiyonları; Her yıl çocukların yaklaşık %3’ünde idrar yolu enfeksiyonu (İYE) tanısı konmakta ciddi ve görülme sıklığı yüksek olan idrar yolu enfeksiyonu (İYE) belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında kapsamlı bilgi…
Nisan 27, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Kısırlık; Cinsel ilişki sıklığı ve zamanlaması, infertilite süresi ve önceki fertilizasyon durumu, çocuklukta geçirilen hastalıklar, çocukluk ve puberte gelişimi, sistemik hastalıkları, cinsel yaşam, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gonadotoksinler
Nisan 21, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Ballanopostit Fimozis Parafimozis Hipospadias nedir: Penisin doğumsal bir şekil bozukluğudur. İdrar yolunun son kısmı olan üretra’nın dışa açılan deliğinin normal yerinde değil, penisin alt yüzünde herhangi bir yerde olması halidir.
Nisan 16, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Mesane kanseri, organizmanın en sık görülen tümörlerindendir. Tüm kanserlerin %10’nu oluşturur. Mesane kanseri nedenleri, belirtileri, tedavisi, sınıflandırılması, mesane kanseri ölümcül müdür, mesane kanseri olan hastalar ne kadar yaşar gibi soruların cevabı…
Nisan 15, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Uykuda solunum bozuklukları grubunda en sık görüleni Uykuda Solunum Durması Hastalığı (Obstrüktif Uyku Apne Sendromu) dır. En sık belirtisi horlamadır. Uykuda solunum bozuklukları hastalıkları hakkında kapsamlı tıp öğrenci notu..
Nisan 14, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Akut ve kronik enfeksiyöz rinosinüzit, tanısı, tedavisi, komplikasyonları, sınıflandırma, akut enfeksiyöz rinosinüzitte ağrı hakkında kapsamlı tıp öğrenci ders notu.
Nisan 13, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Tükrük bezinin enfenksiyonları, tükrük bezinde büyüme yapan sistemik hastalıklar, Tükrük bezinin neoplastik hastalıkları; Sjögren sendromu, Sarkoidoz, Pleomorfik adenom, Mukoepidermoid karsinom, Kabakulak, Kronik sialoadenit hastalığı hakkında kapsamlı bilgi.
Nisan 10, 2015, Tıp Ders Notları, Üye Yazıları
Ses kısıklığı nedenleri ve tedavisi; gırtlağı tutan hastalıklar; Larenksin innervasyonu, disfoni yapan nörolojik bozukluklar, larengomalazi, konjenital vokal kord paralizisi, konjenital subglottik stenoz, larengeal atrezi gibi konularda kapsamlı tıp ders notu