OECD Sağlık Verileri: Türkiye’deki hemşirelerin %76’sı yurt dışında çalışmak istiyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2022’ye göre, Türkiye 100 bin nüfusa düşen toplam hemşire sayısında 43 ülke...
Devamıİnt Dr. Ceyda Ekber bir güncelleme yayınladı 10 yıl 9 ay önce
Tedavisine yılda 35 milyar dolar harcanıyor
Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu (INCB), dünya genelinde 4,5 milyon kişinin uyuşturucu tedavisi gördüğünü ve bu tedavinin yıllık küresel maliyetinin 35 milyar dolar olduğunu açıkladı.Birleşmiş Milletler’e bağlı olan INCB, 2013 yıllık raporunu yayınladı. Raporda, dünya genelinde uyuşturucu kullanan her altı kişiden sadece birinin tedavi gördüğü, tedavi gören kişi sayısının ise 4,5 milyon olduğu bildirildi.
Eroin, esrar ve kokain gibi uyuşturucuları kullanan kişilerin tedavisinin dünya genelinde yıllık 35 milyar dolar maliyete neden olduğu belirtildi.
Uyuşturucu tedavisi konusunda kıtalar arasında farklı uygulamaların olduğu kaydedilen rapora göre Afrika’da her 18 kişiden biri, Latin Amerika ve Güney Doğu Avrupa’da her 11 kişiden biri, Kuzey Amerika’da ise üç kişiden birinin uyuşturucu tedavisi gördüğü ifade edildi. Raporda, uyuşturucuyu önlemek için harcanan her bir doların, hükümetlerin ileriye dönük maliyetlerinde 10 dolar tasarruf yapmalarına katkı sağladığı vurgulandı.
INCB Başkanı Raymond Yans, uyuşturucu kullanımını önleme ve uyuşturucu kullananların tedavisinin devletler açısından insan sağlığı ve suçla ilgili maliyetler göz önünde bulundurulduğunda büyük tasarruflar sağlayan akıllı bir yatırım seçeneği olduğunu söyledi. Yans, uyuşturucu ile mücadelenin tasarrufun yanı sıra uyuşturucu bağımlısı insanların, ailelerin ve toplumun acısını hafiflettiğini ifade etti.
Reçetelendirilmiş ilaçların ulaşılabilirliğinin yaygınlığına dikkat çekilen raporda, reçetelendirilmiş ilaçların kötüye kullanımının yasa dışı uyuşturucu kullanım oranının üzerine çıktığı kaydedildi.
Reçetelendirilmiş ilaçların yasa dışı uyuşturuculara göre daha fazla kullanıldığına dikkat çeken Yans, “Araştırmalar, arkadaş veya aile üyelerinden sağlanan reçeteli ilaçların kötüye kullanıldığını ortaya koymaktadır. Reçetelendirilmiş ilaçların kötüye kullanımı, halk sağlığına yönelik ciddi bir tehdittir” ifadesini kullandı.
Uyuşturucu kullanımına bağlı ölümlerin arttığına dikkat çekilen raporda, hükümetler uyuşturucu kullanımına önleme ve çözme konusunda daha fazla uluslararası işbirliği yapmaya çağrıldı.