Ürtiker, deride kabarmalar ve kaşıntılı döküntüler ile seyreden bir cilt hastalığıdır. Halk arasında ‘kurdeşen’ olarak bilinir. Pek çok besin, ilaç, enfeksiyon ürtikere neden olabilir. Ayrıca aşırı soğuk, sıcak veya basınç gibi fiziksel etkiler de kurdeşen yol açabilir. Günümüzde ürtiker tedavisinde pek çok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Döküntüleri başlatan veya şiddetini artıran nedenlerden kaçınmak gibi koruyucu önlemler oldukça etkili olmaktadır. Gerekli durumlarda doktor kontrolünde ilaç tedavisi de kullanılır.
İçindekiler
Ürtiker, deride kabarık, kırmızı-pembe renkli, basmakla solan, sınırları belirgin, kaşıntılı döküntülere neden olan bir deri hastalığıdır. Döküntüler aniden ortaya çıkar, 24 saat içinde kaybolur. Kaybolduktan sonra tekrar ortaya çıkabilir. Her yaşta görülebilen bir hastalık olan kurdeşen oldukça yaygın bir sorundur.
Döküntüler 6 haftadan kısa bir süre devam ederse akut ürtiker; 6 haftadan uzun sürerse kronik ürtiker olarak adlandırılır. Akut ve kronik ürtikerin nedenleri aynı veya farklı olabilir. Ancak kronik ürtikerin çoğu zaman nedeni bulunamayabilir.
Kaşıntı neden olur? Ne iyi gelir? Türleri ve tedavi yöntemleri
İsilik nedir, neden olur? İsiliğe ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Döküntüler birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişen büyüklükte olabilir. 24 saat içinde iz bırakmadan iyileşir ve daha sonra vücudun başka bir yerinde tekrar meydana gelebilirler. Hastalığı tetikleyici faktörler olduğunda artış gösterirler.
Bazen ürtikere boğazda, dudakta, dilde göz kapaklarında şişlik, nefes almada güçlük ile beliren anjiyoödem eşlik edebilir. Bunlar acil müdahale edilmesi gereken belirtilerdir.
Ürtikeri tetikleyen birçok faktör olduğu için tanıda en önemli nokta hastanın tıbbi öyküsüdür. Lezyonların tipi, ne kadar süredir olduğu, hangi durumlarda arttığı azaldığı öğrenilir. Bu şekilde ürtikerin tipi belirlenmiş olur. Daha sonra hastanın cilt muayenesi ve diğer sistemlerin fiziki muayenesi yapılır. Ancak döküntülerin kendiliğinden düzelmesi nedeniyle hastalar her zaman lezyonlar görülebilir halde iken doktora gidemez. Bu nedenle döküntü varken fotoğrafının çekilip doktora gösterilmesi bu konuda işe yarayabilir.
Allerset (setirizin) nedir? Ne için nasıl kullanılır? Yan etkileri
Akut ürtikerde herhangi bir laboratuvar testinin yapılması her zaman gerekmez. Ancak kronik ürtikeri olan hastalarda altta yatan nedeni belirlemek için laboratuvar testleri yapmak gerekebilir. Cilt biyopsisi başka hastalıklar da düşünülüyorsa ayırıcı tanı amacıyla yapılabilir.
Tam kan sayımı, eritrosit sedimantasyon hızı testi, deri prick testi, dışkıda parazit testi, tiroid fonksiyon değerleri ölçümü ve otoimmün hastalıklara yönelik testler yapılabilir.
Fiziksel nedenler ile ortaya çıkan ürtikerin tanısını koymak için yapılabilecek bazı testler de vardır. Örneğin doktor tarafından özel yöntemlerle soğuk ürtikeri için buz uygulanarak, sıcak ürtikeri için sıcak uygulanarak ve basınç ürtikeri için de basınç uygulanarak ürtiker gelişip gelişmediğine bakılır.
Ürtiker döküntülerinin kendiliğinden düzelmesi ve tekrarlamaması halinde tedavi gerekmeyebilir. Ancak bir kez bile döküntüler ortaya çıktığında doktora başvurmak gerekir. Ürtiker tedavisindeki temel amaç döküntüleri ortaya çıkaran nedeni ortadan kaldırmak ve şikayetleri önlemektir. Örneğin kullanılan bir ilaca bağlı ürtiker oluşuyorsa ilacın hekiminiz tarafından değiştirilmesi gerekebilir.
Cilt üzerine sürülen antipruritik adı verilen kaşıntı giderici ilaçlar ve kortizonilaçları, soğuk uygulamalar yarar sağlamayacağı için önerilmez.
Egzama (atopik dermatit) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Akut ürtikeri tetikleyen neden genellikle bellidir ve bunun tespit edilmesi gerekir. En sık besinler, ilaçlar ve enfeksiyonlar neden olduğu için bu durumlar değerlendirilerek, tespit edilen neden ortadan kaldırılır. Akut ürtiker lezyonlarının yaklaşık 2/3’ünün kendiliğinden düzeldiği tespit edilmiştir. Bu nedenle çoğu zaman şikayetlere yönelik tedavi uygulanması gerekmeyebilir.
Kronikleşen ürtikerin sebepleri daha fazladır. Saptanması ve bu nedenin ortadan kaldırılması gerekir. Hastaya bu durum anlatılır ve günlük yaşamında sakınması, dikkat etmesi gereken durumlar ile ilgili uyarıda bulunulur. Nedene yönelik araştırma yapılırken bir yandan da şikayetlere yönelik tedaviye başlanır. Ancak kronik ürtikerin tedavisi her zaman kolay değildir.
Aerius nedir? Ne için nasıl kullanılır? Dozu ve yan etkileri
Ürtiker ve anjiyoödem aynı hastalık değildir. Anjiyoödem; dudakta, göz kapağı ve çevresinde, genital bölgede, el ve ayaklarda cilt altında şişlikler görülmesidir. Anjiyoödem ürtikerle birlikte görülebilir. Ürtiker cildin dış tabakalarında, anjiyoödem cildin alt tabakalarında ve mukozalarda olur. Anjiyoödem en sık allerjen maddelere bağlı olur. Ancak kalıtsal geçen tipi de vardır. Anjiyoödem tedavisi acildir. Eğer hastanın soluk borusunda ve dilde şişme olursa nefes darlığına neden olarak hayatı tehdit edebilir.
Yulaf nedir, nasıl tüketilmelidir? Yulafın faydaları nelerdir?
Akut ürtiker; ailede endişe yaratması nedeniyle, çocukluk çağında acil başvuruya yol açan en sık cilt hastalığıdır. Çocuklarda akut ürtiker kronik ürtikere göre daha sıktır ve atopik yani alerjiye yatkın bebeklerde daha çok görülür. Genellikle akut ürtikerin sebebi belirlenemez. Ancak enfeksiyonlar, ilaçlar ve besinler en çok düşünülen nedenlerdir.
Kronik ürtiker, nadir olmakla birlikte enfeksiyonlar, tiroid hastalıkları, çölyak hastalığı, tip1 diyabet gibi hastalıklar ve besin alerjileri nedeniyle olabilir. Anne sütünün yanına ek gıdaların eklenmeye başlandığı 6. aydan sonra besinlere bağlı ürtikerin sıklığı artar. Çocuklarda ürtiker tedavisi yetişkinler ile benzer şekildedir. Öncelikle ürtikere neden olan faktörün saptanıp ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin bebeğe hangi gıda verildikten sonra döküntülerin oluştuğunun takip edilmesi tanıya katkı sağlayabilir.
Bebeklere verilen ek gıdaların doğal olması, katkı maddesi içermemesi gerekir. Bu sırada şikayetlere yönelik ilaç tedavisi de başlanmalıdır. Ancak çocuklarda kullanılan ilaçların dozu kiloya göre hesaplanacağı için doktordan ayrıntılı bilgi alınmalıdır.
Kurdeşene iyi gelen yaşam değişiklikleri, kurdeşenin sebebine göre değişebilir. Örneğin hem soğuk hem de sıcak tetikleyici olabilir. Ancak genel olarak:
Ürtiker tedavisinde uygulamayı düşündüğünüz doğal yöntemleri mutlaka doktorunuza danışın. Bazı bitkiler sizde alerjik reaksiyon yaratabilir ve döküntülerin artmasına neden olabilir.
Yulaf ezmesi banyosu kurdeşen tedavisinde doğal bir sakinleştiricidir. Bir veya iki bardak çiğ yulafı bir çorap ya da tülbent içine koyun. Yulafın dökülmesini engellemek için lastik bir bantla bağlayın. Küveti doldururken yulafı akan suyun altına koyun. Yulaf ezmesinin sakinleştirici içeriği banyo suyunuza iyice karışsın.
Suyun ılık olması önemlidir, çünkü çok soğuk ya da çok sıcak su döküntülerinizi arttırabilir. Yulaf, yüksek salisilik asit içeriği sayesinde ciltteki iltihabi sorunlara iyi gelir. Yulaf ezmesi banyosu sadece yetişkinler için değil çocuklar için de iyileştirici olabilir.
Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar soğuk suyu karıştırın ve bir macun oluşturun. Bu macunu döküntülerin üzerine sürün. Yıkamadan önce tamamen kurumasını bekleyin. Gerekirse, bunu günde birkaç kez yapabilirsiniz. Bu karışım döküntülerinizi sakinleştirebilir ve yenilerinin çıkmasını önleyebilir.
Aloe vera, cildinizin ihtiyaç duyduğu E vitamini kaynağıdır. Ayrıca döküntülerin neden olduğu kaşıntıyı da azaltabilir. Ancak kaşınan bölgeye sürmeden önce mutlaka cildinizin sağlıklı bir yerine sürerek biraz bekleyin. Hafif bir kızarma olsa bile kesinlikle ürtiker bölgesine uygulamayın.
Kurdeşen, deride kaşıntı, kabarmalar ve döküntülerle seyreden bir cilt hastalığıdır. Tıbbi adı Ürtiker’dir ama halk arasında ‘kurdeşen dökmek’ olarak bilinir. Döküntüler aniden ortaya çıkar ve genellikle bir gün içinde kaybolabilir. Tekrarlayan bir hastalıktır, kimi durumlarda kronikleşebilir ve tedavisi zorlaşır.
Ürtiker, kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Döküntüler kişiden kişiye veya cinsel yolla bulaşmaz. Anneden bebeğe geçmez. Bazı gıdalar, ilaçlar ve hastalıklar, stres ve hatta böcek ısırması bile ürtikere neden olabilir. Hastalık süresince ortaya çıkan döküntü ve kabarmalar kalıcı değildir ve iz bırakmaz.
Kurdeşen kaşıntısı genellikle bir gün sürer. Hastalığın 2 türü vardır. Akut kurdeşen kaşıntısı kısa sürede geçer. Ama kronik kurdeşen 6 haftadan uzun sürebilir ve bu kaşıntılar kişi için çok rahatsız edici olabilir.
Kurdeşen kaşıntısını geçirmek için öncelikle nedeninin tespit edilip ortadan kaldırılması gerekir. Hangi gıda ya da durumdan kaynaklandı ise o etkene son verilmeli. Kronik kurdeşen kaşıntısının tedavisi daha zordur. Doktor kontrolünde ilaç tedavisi gerekebilir. Alkol, işlenmiş gıdalar kullanmayın; dar elbise giymeyin, aşırı sıcak ve soğuktan uzak durun.
Kurdeşen olan kesinlikle alkol ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır. Uzak durulacak gıdalar kişiden kişiye değişse de, başta balık ve kabuklu deniz ürünleri olmak üzere, süt ve süt ürünleri, çikolata, domates ve yumurta gibi gıdalardan uzak durmanız faydalı olacaktır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?