Üroloji, idrar yolları, erkek üreme organları ve bunları etkileyen hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir tıbbi uzmanlık alanıdır. Cerrahi tedaviyi de içeren üroloji halk arasında bevliye olarak da bilinir. Çocuk ürolojisi, ürolojik kanserler, böbrek nakli, erkek üreme organları hastalıkları, kısırlık, idrar yolu taşları, genitouriner organların sinir sistemi kontrolü ürolojinin başlıca tedavi ettiği alanlardır. Ürologlar mesane, üretra, ureter, böbrek ve böbreküstü bezlerine bağlı hastalıklar, erkeklerde epididim, penis, prostat, seminal veziküler ve testislerle ilgili hastalıklara bakarlar.
İçindekiler
Üroloji (bevliye) idrar yolu hastalıkları ve erkek üreme organlarının tedavisi ile ilgilenen cerrahi bir uzmanlık alanıdır. Ürolojinin kapsamı oldukça geniştir. Amerikan Üroloji Derneği yedi alt bölüm tanımlamıştır:
İdrar yolu hastalıkları ve erkek üreme sistemi hastalıkları konularında uzmanlaşmış doktorlara ürolog denir.
Doktorlar mesane, üretra, ureter, böbrek ve böbreküstü bezleri ile ilgili bir hastalıktan şüphe ederlerse hastayı bir üroloğa sevk edebilirler. Ayrıca erkeklerde ürologlar epididim, penis, prostat, seminal veziküler ve testislerle ilgili hastalıkları tedavi ederler.
Ürolojik hastalıklar her iki cinste idrar yolu ile ilgili, sadece erkeklerde üreme organları ile ilgili hastalıklardır. Bu hastalıklar erkekleri, kadınları ve her yaştan çocuğu etkileyebilirler. Amerikan Üroloji Derneği Vakfı tarafından tanımlanan en yaygın ürolojik hastalıklar:
Yaşlı erkeklerde oldukça yaygın görülebilen bir hastalıktır. Prostat kanseri ile doğrudan bir bağı bulunmamaktadır. BPH’li erkekler çok sık idrar yapma ihtiyacı duyabilirler. Zayıf idrar akışı, idrar sonrası mesanenin boş olmadığı hissine sahip olabilirler. İlaçla tedavisi mümkün olduğu gibi şiddetli vakalar ameliyatla da tedavi edilebilir.
Prostat kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
İdrarını tutamamak mesane kontrolünün kaybıdır. İstenmeyen idrar çıkışı ile sonuçlanır. İnkontinansa sebep olabilecek birçok neden bulunmaktadır. Şeker hastalığı, prostat, hamilelik, zayıf mesane kasları, idrar yolu enfeksiyonları, Parkinson, multipl skleroz, şiddetli kabızlık gibi durumlar bunlardan başlıcalarıdır. Hayat tarzına bağlı sıvı alımı kontrolü ile sorun kontrol altına alınabildiği gibi, doktorunuz altta yatan nedeni düzeltmek için ilaç tedavisi ve/veya ameliyat önerebilir.
Kadınlarda idrar kaçırma neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Patojenik bakteriler veya idrar yollarını istila eden ve enfeksiyona neden olan virüslerin sonucudur. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. İdrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma, idrar sonrası mesanenin boş olmadığı hissi semptomlarından bazılarıdır. Antibiyotiklerle beş ile yedi gün arasında tedavisi mümkün olabillir.
İdrarda kristaller olduğunda böbreklerde taşlar gelişebilir. Bu taşlar böbreklerden üretere hareket eden taşlardır. Idrar akışını engelleyebilir ve ciddi ağrılara sebep olabilirler. Küçük böbrek taşları idrar yolu ile vücuttan atılabilir. Ancak büyük taşlar tıkanmalara sebep olabilmektedir. Bu durumda tıbbi ve/veya cerrahi prosedürler uygunlabilmektedir. Ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi en sık kullanılan tekniklerden biridir. Ses dalgaları kullanılarak taşların küçük parçalara ayrılması ve vücuttan atılmaları sağlanmaktadır.
Böbrek taşı neden olur? Nasıl düşer? Belirtileri ve tedavisi
Üroloğa gitmenizi gerektirecek başlıca semptomlar:
Erkeklerde
Böbrek ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Üroloji doktorunuz öncelikle genel sağlık durumunuz hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Buna bağlı olarak geçmiş kayıtlarınızı inceleyebilir, sizden bazı formlar doldurmanızı ve/veya sorularını cevaplamanızı isteyebilir. Ayrıca hastalığın teşhisi için daha detaylı incelemeye ihtiyaç duyabilir. Örneğin:
Prostat muayenesi PSA testi, kan testi, ürometri testi, üroflowmetri gibi testler içerir. Bu testlerin yanında el ile muayene (rektal tuşe muayenesi) kaçınılmazdır. Muayene süresi kısadır. Hasta ve doktor yalnız kalırlar. Hasta doğru pozisyonda yan yatırılır. Doktor eldiven ve kayganlaştırıcı kullanarak işaret parmağı ile hastanın makat bölgesinden girerek prostat boyutunun ve yapısal özelliklerinin kontrolünü sağlar. İkinci parmak ile tüm rektum çeperinin de kontrolü sağlanarak muayene sona erer.
En yaygın olarak kullanılan ürolojik testler şunlardır:
Erkek üreme sistemi hastalıkları tedavisi ürolojinin alt dalı olan Androlojinin konusudur. Erkek kısırlığı (infertilite), ereksiyon sorunları, cinsel isteksizlik, peniste yapısal sorunlar, boşalma bozuklukları, orgazm sorunları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, testislerde varisleşme, prostata bağlı hastalıklar ürolojinin erkek üreme sistemi hastalıklarının tedavisi üzerine çalıştığı başlıca alanlardır.
Ürolog olabilmek için tıp fakültesini bitirdikten sonra TUS (Tıpta uzmanlık eğitimi giriş sınavı)’ta yeterli puanın alınması gerekir. Ardından asistan doktor olarak beş yıllık uzmanlık eğitimi tamamlanır ve uzmanlık sınavına girilir. Sınavda başarılı olduktan sonra iki yıl yardımcı uzman doktor sıfatı ile çalışılır. Bu dönemin sonunda üroloji uzman doktoru olunabilir.
Kaynaklar: 1- Urologic Diseases, 2- What is urology?, 3- What do urologists do?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?