Uluslararası ürtiker kılavuzu tedaviye yanıt vermeyen hastalara Xolair tavsiye etti

Kategori: Eczacılık, Farmasötik / İlaçlar Print

Kronik spontan ürtiker (KSÜ) tedavisinde ek tedavi olarak endike olan Xolair (omalizumab), antihistaminlere yanıt vermeyen hastalar için kılavuzda tavsiye edilen tek tedavi seçeneği oldu. Kronik ürtiker, kurdeşen olarak da bilinen vücudun değişik bölgelerinde oluşan deriden kabarık, kaşıntılı, kızarık ve ağrılı şişliklere neden olan şiddetli bir cilt hastalığıdır. Dermatoloji ve alerji alanında dünyanın önde gelen tıbbi meslek dernekleri tarafından onaylanan uluslararası kılavuz, kronik spontan ürtiker (KSÜ) hastalığında kanıtlanmış bir etkililik ve güvenlilik profline sahip Xolair’i nitelikli tek tedavi seçeneği olarak önermektedir.

Çalışmalar, semptomları kontrol altına alınamayan veya kısmen alınabilen KSÜ hastalarında, uyku kalitesinin, iş ve sosyal yaşamların önemli ölçüde etkilendiğini göstermektedir. Xolair ile 12 hafta süreyle tedavi edilen hastalarda, Dermatoloji Yaşam Kalitesi Endeksi (DLQI) ile değerlendirilen yaşam kalitesinde %78 (plasebo %44, p<0.0001) anlamlı düzelme elde edilmiştir.

Ayrıca, veriler, ilk Xolair tedavisine iyi yanıt veren KSÜ hastalarının, tedavinin kesilmesinden sonra semptomları tekrarlarsa 12 haftalık Xolair tedavisi ile, Haftalık Ürtiker Aktivitesi Skoru (UAS7) kriterlerine göre, neredeyse %90’ının semptomlarının kontrol altına alındığını göstermektedir (UAS7≤6)5. Xolair, halihazırda kronik sponton ürtiker (KSÜ) tedavisinde anti-histaminlere yanıt vermeyen hastalar için onaylı tek ruhsatlı  üründür..  Xolair, ayrıca orta-ağır veya ağır sürekli alerjik astım tedavisi için de ek tedavi olarak onaylıdır. 

Kılavuzun, semptomları kontrol altına alınmasında güçlük çekilen kronik spontan ürtiker hastaları için sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Novartis Global Medikal Başkanı Dr. Shreeram Aradhye konuya ilişkin şunları kaydetti: “Bu tavsiye, antihistaminler yetersiz kaldığında kronik spontan ürtiker semptomlarının etkili bir biçimde kontrol edilebilmesinde Xolair ürününün oynadığı önemli rolün altını çizmektedir. Xolair, kronik spontan ürtiker endikasyonunda etkili olduğu kanıtlanmış tek biyolojik ilaçtır.”

Bu gelişmeyi değerlendiren Novartis İlaç Türkiye Bilimsel Operasyonlar Direktörü Dr. Müge Mert “Hastalık ve tedavisi konusunda kamuoyunda farkındalığı artıran bu yeni kılavuzu memnuniyetle karşılıyorum. Kılavuz ayrıca hastalık semptomlarının yeterince kontrol altına alınamadığı ve  yaşam kalitesini düşürüp hastayı yıldıran bu hastalığı hekimlerin nasıl tedavi edecekleri konusunda net yönlendirmeler de içermektedir” dedi.


Referanslar
  1. Xolair Summary of Product Characteristics. Novartis Europharm Limited. Available at: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/xolair-epar-product-information_en.pdf. Last accessed January 2018.
  2. Zuberbier at al. The EAACI/GA²LEN/EDF/WAO Guideline for the Definition, Classification, Diagnosis and Management of Urticaria. The 2017 Revision and Allergy.2018 Jan 15. doi: 10.1111/all.13397 [Epub ahead of print]
  3. Maurer M et al. The burden of chronic spontaneous urticaria is substantial: Real-world evidence from ASSURE-CSU. Allergy 2017. Advanced online publication. DOI:10.111
  4. Maurer et al., Clinical & Experimental Allergy, 47, 684–692. 2017
  5. Rosén K et al. Chronic idiopathic/spontaneous urticaria (CIU/CSU) refractory to standard of care: omalizumab improves quality of life (QoL) as assessed by the dermatology life quality index. 23rd World Congress of Dermatology, Vancouver, Canada, 2015. Oral presentation (presentation number FC23-06).

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla