Ultrason ile kronik yara tedavisinde heyecan yaratan gelişme

14 Temmuz 2015   |    4 Haziran 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür, Yara tedavisi Print

ultrason-anne-kadinJournal of Investigative Dermatology’de yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, ultrason teknolojisi kronik yaraların tedavisinde yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir. Ultrason teknolojisi halen bazı kemik yaralarının tedavisinde de kullanılıyordu ancak bu araştırma ile birlikte yeni bir uygulama alanı daha buldu. Araştırma kapsamında hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, ultrason sayesinde kronik yaraların iyileşme sürecinin %30 civarında azaldığı saptandı. Çalışmanın yazarları ilk bulguların ‘oldukça etkileyici’ olduğunu ve yakın zamanda insanlar deneylerinin başlayacağını belirtiyor.

Sheffield ve Bristol Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen araştırmada, yeni yöntemin kolay kapanmayan ve enfeksiyon kapan kronik yaraları olan farelerde üzerinde denendi. Araştırmacılar, gebelik döneminde kullanılan ultrason malzemelerinin aynısını kullanılıyor. Kronik yaralar arasında uzun süre uzanmak ve aynı pozisyonda oturmaktan kaynaklanan basınç yaraları ile uzvun kesilmesine neden olan diyabetik ayak ülseri de bulunuyor. Bu tip yaralar, yaş ilerleyip vücudun kendi kendini iyileştirme yetisinin zayıflamasıyla daha yaygın hale geliyor.

Yara nasıl hızlı iyileşir? Yara çeşitleri ve tedavi yöntemleri

Hücreleri uyandırarak etki gösterşyor

Yüksek frekanslı ses dalgaları yaranın içindeki ve etrafındaki hücreleri titretiyor. Bu süreç, hücreleri uyandırıyor ve yaralara daha duyarlı hale getiriyor. Araştırma, yaşlı ve diyabetik farelerde yaranın iyileşme süresinin dokuz günden, altı güne düştüğünü gösterdi. Deneyler süresince araştırma ekibi, ultrasonun haftalarca kapanmayan yaralar üzerinde ultrasonun gücünü test etmek için, yaralar kronikleşmeden tedavi uyguluyordu. Araştırma ekibinden Dr. Mark Bass, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şimdilik tedavi enfeksiyonun durdurulması ve iyileşmesi temelinde yapılıyor, ultrasonla yaranın iyileşmesini sağlıyoruz. Ultrason normal iyileşme sürecini aktif hale getiriyor. Ultrason, hücreleri normalde yapmaları gereken şeyi yapmaları için uyandırıyor.”

Kaynak: Ultrasonic Stimulation of Mouse Skin Reverses the Healing Delays in Diabetes and Aging by Activation of Rac. J. Roper, R. Williamson, B. Bally, C. Cowell, R. Brooks, P. Stephens, A. Harrison and M. Bass. Journal of Investigative Dermatology. June 2015

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir

Abstract
Chronic skin healing defects are one of the leading challenges to lifelong wellbeing, affecting 2–5% of populations. Chronic wound formation is linked to age and diabetes and frequently leads to major limb amputation. Here we identify a strategy to reverse fibroblast senescence and improve healing rates. In healthy skin, fibronectin activates Rac1 in fibroblasts, causing migration into the wound bed and driving wound contraction. We discover that mechanical stimulation of skin with ultrasound can overturn healing defects by activating a calcium/CamKinaseII/Tiam1/Rac1 pathway that substitutes for fibronectin-dependent signaling and promotes fibroblast migration. Treatment of diabetic and aged mice recruits fibroblasts to the wound bed and reduces healing times by 30%, restoring healing rates to those observed in young, healthy animals. Ultrasound treatment is equally effective in rescuing the healing defects of animals lacking fibronectin receptors, and can be blocked by pharmacological inhibition of the CamKinaseII pathway. Finally, we discover that the migration defects of fibroblasts from human venous leg ulcer patients can be reversed by ultrasound, demonstrating that the approach is applicable to human chronic samples. By demonstrating that this alternative Rac1 pathway can substitute for that normally operating in skin, we identify future opportunities for management of chronic wounds.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla