Ülseratif kolit, kalın bağırsağa zarar veren iltihabi bir sindirim sistemi hastalığıdır. Yineleyen ishale, kanlı ve sümüklü dışkılamaya, karın ağrısına, aşırı halsizlik hissine, iştah azalmasına ve kilo kaybına yol açabilir. Hastalık, zaman zaman alevlenmelerle, bazen ise sessiz dönemler şeklinde seyreder. Ülseratif kolit, her yaştan insanı etkileyebilir, ancak çoğunlukla 15-25 yaş arasında tanı konulur. Hastalığa, kadın ve erkekler arasında eşit oranda rastlanmaktadır. Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamakta, tedavi, belirtilere yol açan iltihaplanmayı azaltma amacı taşımaktadır. Sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemi, ilaç tedavisi olup, daha az sayıdaki hastada cerrahi tedavi gereksinimi ortaya çıkabilmektedir.
İçindekiler
Ülseratif kolit, sindirim sisteminde uzun süreli iltihaplanma ve ülserlere (yaralara) neden olan bir bağırsak hastalığıdır. Kalın bağırsak (kolon) ve rektumun iç yüzünü döşeyen mukozayı etkiler. Ülseratif kolit vücudu güçsüz düşüren hatta ölüme neden olan komplikasyonlara neden olabilir. Belirtiler genellikle zamanla gelişir ve hastalığın tutulum yeri ve şiddetine göre değişir.
Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Ülseratif kolitin, otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Otoimmün hastalıklarda vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemi, sağlıklı dokulara saldırmaktadır. Bağışıklık sistemini bu şekilde davranmaya iten sebebin ne olduğu bilinmemekle birlikte, çoğu uzman bunun genetik ve çevresel etkenlerin ortak etkisi sonucunda ortaya çıktığını düşünmektedir.
Prednol nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Daha az sıklıkla ise
Eklem ağrısı neden olur? Nasıl geçer? En etkili tedavi yöntemleri
Sindirim sistemi dışında; gözün dış tabakasının iltihaplanması (Episklerit) veya göz merceğinin iltihaplanması (İritis), ciltte özellikle diz altlarındaki bölgelerde ağrılı şişlikler (Eritema nodosum) ve ayak bileğinin yakınında ülserler oluşabilir. Kalça ve omurga eklemlerinde hastalık olmasa bile ağrı olabilir. Karaciğer ve safra yollarında iltihap gelişebilir.
Hekiminiz, şikayetlerinizi, sağlık öykünüzü sorduktan sonra sizi muayene edecektir. Gerekli görülmesi halinde şu test ve tetkikler istenebilir:
Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır? Kolonoskopinin riskleri nelerdir?
Tedavinin seçimi hastalık aktivitesinin derecesine, hastalığın seyrine, nükslerin sıklığına, bağırsak dışındaki bulgulara, daha önce alınan ilaçlara, ilaçların yan etkisine ve hastanın tercihine göre yapılır. Tedavinin amacı belirtileri azaltmak ve remisyon olarak bilinen sessiz dönemi uzatmaktır.
Ülseratif kolitte ilaçla tedavideki amaç kolon mukozasına yönelik inflamatuvar aktiviteyi engellemek / baskılamak ve hastalığı sessiz döneme sokmaktır. Hastalığın şiddetine göre tek veya birçok ilaç bir arada tercih edilebilir.
Kolektomi olarak da bilinen ülseratif kolit ameliyatında kalın bağırsağın tamamı ya da bir kısmı alınır. İnce bağırsak, atık ürünleri kalın bağırsak yerine vücuttan atabilmesi için anüse bağlanır ya da vücut derisine ağızlaştırılır. Ülseratif kolitte ameliyat gerektiren durumlar:
Ülseratif kolitte ameliyat yöntemleri hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir:
Subtotal kolektomi, ülseratif kolit tedavisinde en yaygın kullanılan cerrahi yöntemidir ve genellikle poşet ameliyatının daha sonraki bir tarihte yapılmasına olanak tanır. Bu işlem sırasında cerrah kolonu çıkarır, ancak rektumu bırakır. Ardından ince bağırsağın sonu karın duvarında bir delik açılarak ağızlaştırılır. Buna ileostomi veya stoma denir.
Kolon kanseri neden olur? Belirtileri, tedavi yöntemleri ve ameliyatı
Ameliyat sonrası atıkların toplanması için bu deliğin üzerine özel torbalar yerleştirilir. Subtotal kolektomide ileostomi geçici veya kalıcı olabilir. Hastanın durumuna göre daha sonra ince bağırsağın ucu anüse yerleştirilebilir.
Bu prosedür genellikle poş ameliyatı olarak adlandırılır. Bu prosedürde iki veya üç ameliyat gerekir. İlk operasyonda, cerrah tüm kolonu çıkarır, ancak rektum ve anüsü bırakır. Subtotal kolektomide olduğu gibi, daha sonra sindirimden kaynaklanan atıkları toplamak için geçici bir ileostomi yapılır. Bu aşamada hastalar genellikle ülseratif kolit ilaçlarını bırakırlar.
İkinci işlem sırasında, ince bağırsağın alt ucu anüse bağlanarak bir kese yapılır. Kese, rektumun fonksiyonunu değiştirmeyi amaçlar ve dışkıyı bağırsak hareketi ile vücuttan dışarıya atılana kadar saklar. İleostomi yeni oluşturulan bu keseye genellikle üç ay süren iyileşme şansı verir. Bu geçici ileostomi daha sonra ikinci veya üçüncü operasyonda kapatılabilir, böylece kese kullanılabilir.
Bu ameliyatın avantajı, dışkının anüsten normal şekilde geçebilmesidir. Bir kese sağlıklı bir kolonun işlevini tam olarak gerçekleştiremediği için birçok insan günde 6 ila 8 defa bağırsak hareketlenmesi yaşayabilir.
Bu operasyonda kalın bağırsak, rektum da dahil olmak üzere makat kanalına (anal kanal) kadar tamen alınır. Kalın bağırsak alındıktan sonra, bağırsak devamlılığının sağlanması gerekir. Bunun için ince bağırsak karında açılan bir delikle ağızlaştırılır. Ameliyat sonrası atıkların toplanması için bu deliğin üzerine özel torbalar yerleştirilir. Bu ameliyatın geri dönüşü yoktur. Ancak iltihaplanma veya barsak kanseri geliştirme riskini ortadan kalkar.
Yukarıdaki işlemlerin bazıları, laparoskopik cerrahi yöntemiyle gerçekleştirilebilir. Cerrah, karın duvarında büyük bir delik açmak yerine, her biri sadece yaklaşık 1 cm uzunluğunda dört veya beş küçük kesi yapar. Küçük tüpler kesikler içinden geçirilir ve karnı hafifçe şişirmek ve cerraha daha fazla alan vermek için zararsız bir gaz kullanılır.
Laparoskop denilen, ucunda ışık ve kamera olan ince bir tüp yardımıyla karın içine bakılır ve ameliyat bu şekilde gerçekleştirilir. Laparoskopik işlem açık ameliyattan daha uzun sürer, ancak daha az ağrı, küçük ameliyat izleri ve hızlı iyileşme gibi avantajları vardır.
Ülseratif kolit hastalığının bitkisel kesin bir tedavisi yoktur ancak yapılan araştırmalarda bazı bitkilerin semptomlarda rahatlama sağladığı bulunmuştur. Hastalığınız için herhangi bir bitkisel kür uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Önerilen bazı bitkiler şunlardır:
Meyan kökü neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Ülseratif kolitte, belirli bir beslenme şeklinin, iyileşme sağladığını destekleyen kanıt olmasa da bazı besinler, bazı kişilerde belirtileri kötüleştirmektedir. Sık ve az miktarda beslenmek, örneğin günde 5-6 öğün az miktarda yemek, belirtileri kontrol altına almanızı sağlayabilir. Hastalığın alevlenme döneminde geçici olarak düşük lifli besinlerle beslenmek de bazen belirtilerin hafiflemesine katkı sağlayabilir. Örnek olarak;
İshal nedeniyle vücudunuz sıvı kaybedeceği için bol miktarda su içmeniz gerekir. Doktorunuza danışarak demir, kalsiyum ve vitaminler almanızda fayda olabilir.
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?
Ülseratif kolitte mortalite (ölüm oranı), normal nüfusla aynıdır. Ölüm oranı, yaşlı hastalarda ve beslenme bozukluğu, anemi gibi komplikasyonlar gelişen hastalarda daha yüksektir. Ülseratif kolit hastalarında en sık ölüm nedeni toksik megakolondur.
Toksik megakolon, Seyrek görülen, ancak ciddi, yaşamı tehdit edici potansiyeli olan, kalın bağırsakların tümüyle veya bir bölümünün giderek şiştiği, kan akımı olmadığı için doku ölümüyle birlikte kangrenleştiği bir hastalıktır.
Ülseratif kolit hastalarında bağırsak kanseri gelişme riski, daha yüksektir. Bağırsak kanserinin belirtileri olan karın ağrısı ve kanlı ishal, ülseratif kolitte de görüldüğü için hastalar genellikle durumdan haberdar olmamaktadır.
Bu yüzden genellikle ülseratif kolit tanısı aldığınız tarihten 10 yıl sonra kolonoskopi ile kontrol olmanız faydalı olacaktır. Ayrıca tedaviniz için verilen aminosalisilat içerikli ilaçları kullanmanız, kanser gelişme riskini düşürmektedir.
Referanslar: 1- What is ulcerative colitis?, 2- Symptoms of ulcerative colitis, 3- Ulcerative Colitis
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?