Ülser ya da peptik ülser mide veya ince bağırsakta görülen iltihabi yaralardır. Gastrik ülser olarak da bilinen mide ülseri ise mide iç zarındaki derin ve ağrılı yaralara denir. Mide ülseri, bir tür peptik ülser hastalığıdır. Mideyi sindirim enzimlerinden koruyan kalın mukus tabakası zayıfladığında ortaya çıkar. Sonuç olarak sindirim asitleri, mideyi kaplayan tabakalara zarar vererek ülser oluşumuna yol açar. Mide ülserleri kolayca tedavi edilebilir, ancak uygun olarak tedavi edilmezse şiddetli komplikasyonlara neden olabilir. Mide ülserinin en önemli belirtisi mide yanması ya da mide ağrısıdır. Daha az sıklıkta ise mide ekşimesi, hazımsızlık, şişkinlik gibi belirtiler görülür.
İçindekiler
Ülser ya da tıbbi adıyla peptik ülser mide veya onikiparmak bağırsağında görülen derin ve açık yaralara denir. Ülserler genellikle uzun bir süreçte gelişir ve iltihabi özellikler taşır. Fakat bazen aspirin gibi bazı ilaçların kullanımı ya da aşırı stres gibi nedenlerle ani ve hızlı bir şekilde de ortaya çıkabilir ve bu durumlarda iltihap minimal düzeydedir.
Midede görülen ülserlere gastrik ülser, onikiparmak bağırsağında görülenlere ise duodenal ülser adı verilir. Mide ve onikiparmak bağırsağının yüzeyel yaraları ise ülser değildir, erozyon olarak tanımlanır. Daha nadir olarak yemek borusunun alt ucu ve ince bağırsağın diğer kısımlarında da ülser görülebilir. Mide ve onikiparmak bağırsağında görülen ülserler genel olarak peptik ülser olarak adlandırılır.
Sindirim sistemi normalde aside karşı koruyucu bir mukus tabakası ile kaplanmıştır. Ancak asit miktarı artarsa ya da mukus azalırsa, mide korumasız kalabilir ve kanaması olan, ağrılı, açık yaralar, yani ülser oluşabilir.
Çok nadir olarak Zollinger-Ellison sendromu olarak bilinen bir rahatsızlık, vücutta asit üretimini artırarak mide ve bağırsak ülserlerine neden olabilir. Bu sendromun tüm peptik ülserlerin yüzde 1’inden daha azına neden olduğu düşünülmektedir.
Mide kanseri (gastrik kanser) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Mide ülserinin en sık görülen belirtileri midede yanma ve ağrıdır. Ağrı göbek deliği ile göğüs kemiği arasında herhangi bir yerde hissedilebilir. Mide ağrısı sıklıkla;
Mide ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Fakat mide ülserleri her zaman ağrılı değildir ve bazı hastalarda hazımsızlık, mide ekşimesi ve şişkinlik gibi başka belirtilerle seyreder. Belirtilerin şiddeti ülserin ciddiyeti ile ilişkilidir. Mide ülserinde görülebilen daha ciddi belirtiler:
Hazımsızlık (dispepsi) neden olur? Ne iyi gelir? Doğal tedaviler
Eğer doktorunuz ülserden şüphelenirse tanı koymak için öncelikle tıbbi bir öykü alır ve fizik muayene yapar. Daha sonra, kesin tanı için aşağıdaki testlerden yararlanılır:
Vücudunuzda H. pylori isimli bakterinin olup olmadığını belirlemek için kan, dışkı veya nefes testi kullanılabilir. Nefes testi en doğru sonucu verir. Kan testleri yanlış sonuç verebilir ve bu nedenle rutin olarak kullanılmaz. Nefes testi için, hastaya ağız yoluyla radyoaktif karbon içeren bir madde verilir. Eğer vücutta H. pylori varsa radyoaktif maddeyi midede parçalar. Daha sonra hastanın bir torbaya üflemesi istenir. Eğer hasta H. pylori ile enfekte olmuşsa, nefes numunesi karbondioksit formunda radyoaktif karbon içerecektir.
Gaviscon nedir? Ne için ve nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Üst sindirim sistemi, ülser taraması için endoskopik yöntemle incelenir. Endoskopi sırasında ucunda ışık ve kamera bulunan cihazla yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı görüntülenir. Ülser tespit edilirse gerekli durumlarda ilgili bölgeden biyopsi adı verilen parça alınır. Biyopsi ile dokudaki yapısal değişikliklerin yanında H. pylori enfeksiyonu varlığı da belirlenebilir.
İleri yaş grubunda olan, kanama belirtileri gösteren, yakın zamanda kilo kaybı yaşayan, yemek yerken zorluk çeken ya da yutma güçlüğü yaşayan hastalara endoskopi yapılması önerilir. Endoskopide ülser bulunursa tedaviden sonra belirtiler kaybolsa bile iyileşmeyi görmek için takip endoskopisi yapılır.
Hasta, baryum adı verilen ve üst sindirim sistemini kaplayarak mide ve ince bağırsakların röntgen filminde görülmesine yardımcı olan bir sıvı içer. Daha sonra karın grafisi çekilir.
Ağrı kesici ilaçlar nasıl kullanılmalıdır? Türleri ve yan etkileri
Mide ülseri tedavisi nedene bağlı olarak planlanır. Çoğu ülser ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak nadir durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Genellikle tedavi, eğer mevcutsa H. pylori enfeksiyonunun tedavisi, ülsere yol açan ilaç kullanımının bırakılması (Özellikle NSAİİ grubu ilaçlar) ve ülsere yönelik ilaç tedavisi şekilde uygulanır.
Lansor (lansoprazol) nedir? Ne için, nasıl kullanılır? Yan etkileri
Nexium (esomeprazol) nedir, ne için kullanılır? Yan etkileri
Ülser belirtileri tedavi ile hızla kaybolabilir. Ancak belirtiler ortadan kalksa bile, doktorunuz tarafından verilen ilaçları almaya devam etmelisiniz. Bu özellikle H. pylori enfeksiyonu olanlarda tüm bakterilerin yok edildiğinden emin olmak için özellikle önemlidir.
Nadir durumlarda, mide ülseri komplike hale gelerek ameliyat gerektirecektir. Cerrahi tedavinin gerekli olduğu durumlar:
Ameliyat sırasında yapılabilecek işlemler:
Ülseri olan hastaların bol miktarda meyve, sebze ve lif içeren sağlıklı bir diyetle beslenmesi önerilir. Bununla birlikte, bazı yiyeceklerin ülsere neden olan H. pylori’yi yok etmede rol oynadığı düşünülmektedir. H. pylori ile savaşmaya veya vücut için faydalı sağlıklı bakterileri arttırmaya yardımcı olabilecek yiyeceklerden bazıları şunlardır:
Araştırmalar, bioflavonoidler olarak da bilinen flavonoidlerin, mide ülseri için etkili bir ek tedavi olabileceğini göstermektedir. Vücudun H. pylori bakterilerine karşı savaşmasına yardımcı olmaktadırlar. Fakat bu bileşikleri takviye olarak almak yerine besinlerle doğal yoldan almak daha güvenlidir. Flavonoidler açısından zengin besinler:
Üzümün faydaları nelerdir? Üzüm suyu nasıl yapılır? Neye iyi gelir?
Probiyotikler, sindirim sistemine sağlıklı ve önemli mikroorganizmalar sağlayan canlı bakteriler ve mayalardır. Pek çok yaygın gıdada, özellikle de fermente edilmiş gıdalarda bulunurlar. Probiyotik içeren gıdalar:
Elde edildiği bitkiye bağlı olarak bal polifenoller ve diğer antioksidanlar dahil olmak üzere 200’e kadar farklı element içerebilir. Balın güçlü bir antibakteriyel olduğu ve H. pylori büyümesini engellediği araştırmalarla gösterilmiştir. Kan şekeri seviyeleriniz normal olduğu sürece, ülser tedavisine ek olarak bal tüketmek yararlı olacaktır.
Kızılcık ve kızılcık özü H. pylori ile savaşmaya yardımcı olabilir. Bunun için kızılcık suyu içebilir ve kızılcık yiyebilirsiniz. Herhangi bir biçimde çok fazla kızılcık, yüksek şeker içeriği nedeniyle mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilir, bu nedenle küçük miktarlarda başlayıp yavaş yavaş artırılabilir. Birçok ticari kızılcık suyu yüksek fruktozlu mısır şurubu ile yoğun olarak tatlandırılır ve vücuda faydadan çok zarar verir. Bu sebeple sadece diğer doğal meyve suları ile tatlandırılmış kızılcık suyu tercih edilmelidir.
Ülser mide ya da bağırsakta kanama ya da yırtılmaya neden olursa ve acilen tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız derhal acil servise başvurmanız gerekir:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Stomach ulcer2- Symptoms of a peptic ulcer3- What causes stomach ulcers?YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Merhabalar; küçük yaştan beri gelen bir miğde sorunum var endoskopi olmaktan korktuğum için bir türlü tedavi olmadım çünkü dr endoskopi yapmadan bir şey söylemek zor diyor benim sıkıntım kiramp gibi başlıyor gittikçe şiddeti artıyor gün boyu hatta gece sabaha kadar kivrandiriyor ağrılar sırtıma vuruyor bilinen belirtiler boğazda yanma gıcık hazımsızlık… Devamını oku »
Enfeksiyonel iltihabi hastalıkların modern tıpta tedavisi yoktur.Fakat Doğal yöntemlerle kalıcı,yanetkisiz,güvenilir tedavisi mümkündür. Hazırladığım Apiterapi karışımlarla (Organik sertifikalı Bal,Propolis,Polen,Arı Sütü,Arı Ekmeği (Perga) ) tıbbın tüm imkanlarını tüketen yüzlerce ÜLSER,GASTRİT,ÜLSERATİF KOLİT,CROHN,REFLÜ, hastalarının kalıcı olarak iyileştiklerine bizzat şahit oldum, Propolisin doğadaki en güçlü antibiyotik ten 100 misli daha güçlü dür.Hiç bir yanetkisi yoktur.Propolis,… Devamını oku »