Ülserin Klinik Bulguları;
• Karın ağrısı
• Özellikle yemek sonrası kusma
• Ağızdan ve dışkıdan kan gelmesi
• Bulantı
• Besinin ağıza geri gelmesi
• Yanma
• Geğirme
• Karında dolgunluk
• İştah bozuklukları
Ülser’de Beslenme Tedavisi
• Yemek saatleri belirli ve düzenli olmalıdır.
• Üç ana öğün tüketilmelidir.
• Rafine karbonhidratların olumsuz etkileri vardır. Şeker bazı hastalarda midede yanmaya neden olduğundan şeker tüketimi azaltılmalıdır.
• Doku onarımı ve yapımı için proteinden zengin besinler tüketilmelidir.
• Yağların, özellikle bitkisel sıvı yağların olumlu etkileri vardır.
• Diyet, enerji ve besin öğeleri bakımından yeterli ve dengeli olmalıdır.
Ülser – Süt İlişkisi: Süt ülser hastalarında asidi geçici olarak tamponlayıcı etki gösterse de içerdiği kalsiyumun gastrik asidi artırıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca hayvansal kaynaklı yağ içermesi ve bazı bireylerde karın ağrısı, gaz ve ishale yol açabildiğinden olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bu nedenle ülserli bireylere süt tek başına verilmemeli, günde normal miktarlarda (günde 1-2 su bardağı) verilmelidir.
Ülser – Tuz İlişkisi: Diyetin içerdiği tuz miktarı artınca gastrik ülserde artmaktadır. Çünkü tuz mide mukozasını olumsuz etkiler. Bu nedenle diyetin tuz içeriği normal oranlarda olmalıdır.
Ülser – Posa İlişkisi: Suda eriyen posa denilen sebze, meyve ve yulaf kepeğinde bulunan posa türünün olumlu etkileri vardır. Posa özellikle duedonal ülserin tekrarlanmasını önlemektedir.
Ülser – Baharat İlişkisi: Acı, baharatlar ve hardal mide mukozasını olumsuz etkiler. Mide asit salgılarını arttırır ve midede daha fazla erezyon harabiyete neden olur.
Ülser – Kahve İlişkisi: Kahve ve diğer kafein içeren içecekler mide salgısını arttırıcı etkiye neden olurlar. Bu nedenle tüketimi bireye göre ayarlanmalıdır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?