Tylol, hafif ve orta şiddetli ağrı ve ateşin semptomatik tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Hastalığı tedavi etmez, sadece semptomları giderir. Etkin maddesi parasetamoldür. Piyasada iki tür süspansiyon (şurup) ve tablet formu bulunur. Tylol pediyatrik şurup 2 aylık-6 yaş arası, Tylol 6 Plus şurup 6 yaş sonrası ve yetişkinler içindir. Uzun süreli kullanımı karaciğer hasarına neden olabileceği için doktorun önerdiği doz ve şekilde kullanılmalıdır. En yaygın yan etkileri; baş ağrısı, baş dönmesi, uyku hali ya da uyuşma, mide bulantısı, kusma, sindirim bozukluğu, hazımsızlık ve karın ağrısıdır. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
İçindekiler
Tylol, ağrı kesici ve ateş düşürücü etki gösteren bir ilaçtır. Etkin maddesi parasetamoldür. Piyasada çocuklar ve yetişkinler için (Tylol 6 Plus) iki ayrı süspansiyon (çözelti-şurup) formu ve tablet (500 mg) formu vardır. Pediyatrik Tylol şurup, 100 ml’lik şişelerde bulunur ve her bir ölçeği (5 ml) 120 mg etkin madde (parasetamol) içerir. 6 yaş ve altında kullanıma uygundur. Yetişkin formu ise 150 ml’lik şişede, 250mg/5ml oranında etkin madde içerir. 6 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler kullanabilir.
Ağrı kesici ilaçlar nasıl kullanılmalıdır? Türleri ve yan etkileri
Tylol çocuklarda ve yetişkinlerde hafif ve orta şiddetli ağrı ve ateşin tedavisinde kullanılır. Ancak sadece semptomları tedavi eder, hastalığın tedavisinde etkili değildir.
Eğer doktorunuz aksini belirtmediyse önerilen kullanım dozu aşağıdaki gibidir:
İbuprofen nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Bebek ve çocuklarda doz genellikle kiloya göre belirlenir. Önerilen günlük maksimum doz 60mg/kg’dır. Örneğin 6 kg ağırlığı olan bir bebek için uygun doz günde maksimum 360 mg’dır (15 ml-3 ölçek). Bu dozu 3 ya da 4’e bölerek, 4 saatte bir ya da daha uzun aralıklarla verin ve doktor özellikle belirtmedikçe 3 günden daha uzun süre kullanmayın.
Yaşa göre genellikle önerilen doz şöyledir:
Tylol pediyatrik şurubu, iki aylıktan daha küçük bebeklerde kullanmayın. 6 yaşın üzerinde tablet yutmada zorlanan çocuklar Tylol 6 Plus (yetişkin formu) kullanabilir.
Tylol 6 PLUS süspansiyonu herhangi bir 24 saatlik periyotta 4 dozdan fazla vermeyin. Dozlar arasında en az 4 saat bırakmaya dikkat edin ve doktorunuzun önerisi olmadan kesintisiz olarak 3 günden fazla çocuğunuza vermeyin. 6 yaşından küçük çocuklarda kullanıma uygun değildir.
Majezik, ağrı kesici ne için kullanılır? Dozu ve yan etkileri
Almanız gereken dozun üstünde Tylol kullandığınızda solgunluk, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi bazı yan etkiler yaşayabilirsiniz. Ancak bazen herhangi bir yan etki görülmeyebilir ya da karaciğer hasarına yol açabilir. Bu nedenle eğer dozu aştığınızı düşünüyorsanız bir sorun yaşamasanız bile mutlaka doktorunuza danışın.
Bazı ilaçların birlikte kullanımı her iki ilacın etkilerinde değişikliğe neden olabilir. Eğer aşağıdaki ilaçlardan birini kullanıyorsanız Tylol kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bilgi verin.
Alkolle ya da alkol içeren besinlerle birlikte kullanıldığında karaciğere zararlı etkisi olabilir.
Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Tylol kullanmayın:
Aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz, kullanmadan önce doktorunuza danışın:
Eğer Tylol kullanmasına rağmen çocuğunuzda 3-5 gün içinde yeni semptomlar görüldüyse ya da ağrı veya ateşte azalma olmadıysa ilacı kullanmayı bırakıp hemen doktorunuza danışın. Tylol, kısa sürede yüksek dozda alındığında ciddi karaciğer zehirlenmesine neden olabilir. Ayrıca çok uzun süre kullanılması da karaciğer hasarı riski yaratır.
Parasetamolün hamilelikte ve emzirirken tedavi edici dozlarda kullanımının zararı ile ilgili bir bilgi yoktur. Ancak yine de doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Eğer aşağıdaki yan etkilerden birini yaşarsanız Tylol’a alerjiniz var demektir. Bu son derece ciddi bir durumdur. İlacı kullanmayı bırakın ve derhal size en yakın hastanenin acil servisine başvurun:
Nurofen (ibuprofen) nedir? Nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Tylol reçetesini okumak ve ilaç hakkında daha detaylı bilgi almak ve kullanma talimatına ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz:>>>
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Acetaminophen2- Acetaminophen Information3- Recommended paracetamol dosesYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?