Yapısındaki sodyum ile vücutta elektrolit ve sıvı dengesinin sağlanmasında etkin rol oynayan tuz, yüksek miktarlarda tüketildiğinde vücutta ağır hasarlara neden olabiliyor. Aşırı tuz tüketiminin vücutta oluşturduğu ödemle birlikte hipertansiyona, inmelere, böbrek, kalp ve göz hastalıklarına yol açtığını söyleyen Uzman Diyetisyen Sibel Mumcu “Tuzun vücutta meydana getirdiği tahribat, birbirini tetikleyerek domino taşı etkisi gösterebiliyor. Aşırı tuz tüketiminin yol açtığı hipertansiyon; diyaliz ihtiyacını ortaya çıkartabilecek böbrek hasarlarına ve yetmezliklerine neden olabileceği gibi, beyin damarlarına vereceği zararla konuşma bozukluğuna, beyin kanamasına hatta felçlere sebep olabiliyor” diyor. Hipertansiyonun tüm dünyadaki felçlerin yaklaşık yüzde 60’ından, kalp hastalıklarının ise yaklaşık yüzde 50’sinden sorumlu gösterildiğini belirten Mumcu “Tuz tüketimiyle yakından ilişkili olan hipertansiyondan korunmak ve sağlıklı bir geleceğe sahip olmak için şimdiden bir adım atın ve tuz tüketiminizi bugünden azaltın” diyor.
Ülkemizdeki günlük tuz tüketiminin 15 gram ile Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği tüketim miktarının üç katı olduğunu söyleyen Uzm. Diyetisyen Sibel Mumcu “Fazla tuz tüketiminin neden olduğu yüksek kan basıncı, ülkemizdeki ölümlerin en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının başta gelen risk faktörünü oluşturmaktadır. Oysa tuzu 1 gram bile azaltmak kalp krizi riskini yüzde 3, felç riskini ise yüzde 5 oranında azaltabilir” diyor.
Tuz tüketiminin kontrol edilerek zararlarının en aza indirilebileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Sibel Mumcu, hastalıklardan korunmak için beslenme alışkanlığında yapılabilecek küçük alışkanlıkları sıralıyor:
Ve sofranızda tuz oranı düşük gıdalara; sebze, meyve, süt, yoğurt ve kuru baklagillere daha çok yer vererek sağlıklı yarınlara bugünden yatırım yapabilirsiniz.
Yüksek tansiyon neden olur, nasıl düşürülür? Belirtileri nedir?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?