TURDEP Çalışmaları obezitenin Türkiye’deki ciddiyetini net şekilde gösterdi!
Obezitenin gelişmiş ülkelerde duraklamaya başladığını ancak gelişmekte olan ülkelerdi artış trendinin devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, 1980 ile 2013 yılları arasında 188 ülkede yapılmış 1769 obezite sıklığı çalışmasının sonuçlarına göre 33 yılda dünyada vücut kitle endeksi fazla kiloluluk sınırında olanların oranının erkeklerde %29’dan %37’ye, kadınlarda ise %30’dan %38’e yükseldiğini açıkladı.
Dünya genelinde halen 2.1 milyar fazla kilolu veya obez insan bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Yıldız, gelecek 20 yıl içinde bu rakamın 3 milyara çıkmasının beklendiğini söyledi. Obezlilerin %13’ünün Amerika’da, %15’inin Çin ve Hindistan’da yaşadığını belirten Prof, Dr. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 10 yıl içinde gelişmiş ülkelerde obezite artış hızında duraklama olduğu gözlenirken tüm dünyadaki obezlerin %62’sinin yaşadığı gelişmekte olan ülkelerde, obezite görülme sıklığı giderek artıyor. Analiz edilen 33 yıl içinde dünyada hiçbir ülkede obezite sıklığında gerileme olmadı.”
Gelişmiş ülkelerde yaşayan her 4 çocuk ve ergenden birinin ve gelişmekte olan ülkelerde ise her 7 çocuk ve ergenden birisinin fazla kilolu ya da obez olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldız, şu saptamalarda bulundu: “Türkiye’de erişkin nüfusun %65’i kilolu veya obezdir. Her 100 kadından 5’i ve her 100 erkekten 1’inde morbid obezite mevcuttur. Türkiye’deki çocuk ve ergen obezite rakamları gelişmiş ülkelere benzerdir.”
TURDEP-II: Türkiye’de diyabet insidansı 12 yılda % 90 arttı!
Türkiye’de obezitenin önlenmesi ile tüm ölümlerin erkeklerde %11’inin, kadınlarda %16’sının önlenebilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, obezitenin kompleks bir hastalık olduğunu, genler, beslenme ve hareketsizlikten uyku düzeni, hava kirliliği, bağırsak florasına kadar birçok faktörün obezite gelişiminde etkili olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yıldız obezitenin yağ dokusu ve hormonlarla ilişkisine değinirken, “Neden şişmanlıyoruz?” sorusuna da yanıt verdi;
Kilo alımını son derece kolaylaştırıcı bir çevrede yaşadığımız ve obezitenin tüm dünyanın ortak sorunu olduğu göz önüne alınırsa uluslararası işbirliği çerçevesinde ülke yönetimlerinin liderliğinde sistemli programların düzenlenmesi, yatırım yapılması ve yapılanların sonuçlarının toplum düzeyinde takip edilmesi obezite ile mücadelenin başarılı olabilmesi için kaçınılmazdır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?