Türkiye’de bir milyona yakın kişide kalp yetersizliği var

Kategori: Kalp Hastalıkları, Kardiyoloji Print

kalp-kadin-hormonKalp Yetersizliği Günü kapsamında açıklama yapan Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, Avrupa ülkelerinde 15 milyon, Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 milyon kalp yetersizliği hastasının bulunduğunu, Türkiye’de 1 milyona yakın olguda kalp yetersizliği olduğunu ve 2 milyon kişinin kalp yetersizliği gelişimi açısından yüksek risk altında bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çavuşoğlu, bu rakamların önümüzdeki 10 yıl içinde en az 2 kat artacağını söyledi.

yuksel-cavusoglu9-11 Mayıs Kalp Yetersizliği Günü nedeniyle hastalığa dikkat için Ankara’da düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, Avrupa’da 15 milyon, ABD’de 6 milyon ve Türkiye’de 1 milyon kalp yetersizliği hastasının bulunduğunu açıkladı. Bu rakamların 10 yıl içinde en az 2 kat artacağını öngördüklerini dile getiren Prof. Dr. Çavuşoğlu, kalp yetersizliğinin toplum sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşabileceğini ve halen toplumumuzda kalp yetersizliğine adım atmaya hazır 2 milyon yüksek riskli kuşu olduğunu belirtti.

Kalp yetersizliği, kalp performansının azalması sonucu, kalbin doku ve organlara gerekli ve yeterli kanı gönderememesi sonucu ortaya çıkan bir süreç. Kalbin pompa fonksiyonundaki yetersizlik, kalp kasının kasılmasındaki performans azalmasından veya kalp kasının gevşemesindeki anormalliklerden kaynaklanabilir. Kalp damar hastalıkları, kalp krizi, hipertansiyon, obezite (şişmanlık), şeker hastalığı, sigara, aşırı alkol tüketimi, yüksek kolesterol, ailede görülen kalp yetersizliği, kronik akciğer ve böbrek hastalıkları gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan hastalığın gelişimi ve ilerlemesi kişiden kişiye değişiklik gösterir.

kalp-ilacHastalık, nefes darlığı, ayak ve bacaklarda şişlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gece uykudan öksürükle veya sıkıntıyla uyanma, gece sık idrara çıkma, iştahsızlık ve bulantı, karında şişlik, hızlı kilo alımı ve baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. İlaç ve cihaz tedavisi ile ölümlerin önlenmesi mümkündür. İlaç ve cihaz tedavisi kalp yetersizliğinin zaman içinde ilerlemesini, klinik tablonun kötüleşmesini, kalp boşluklarının genişlemesini ve kalp performansının azalmasını engeller veya yavaşlatır.

Kalp yetersizliği genellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkmakla beraber daha genç yaşta ve hatta çocuklukta da kalp yetersizliği görülebilmektedir. Yaşlı bireylerin hastalığı olarak bilinen kalp yetersizliği olgularının %50’sini 60 yaşın üstündeki bireyler oluşturmaktadır. Genel olarak toplumda görülme oranı %3 iken, bu oran 70 yaş sonrası %10 ve 80 yaş sonrası %15-20’ye çıkmaktadır. Avrupa ve Amerika’da kalp yetersizliği yaş ortalaması 70 iken ülkemizde kalp yetersizliği yaş ortalaması 62’dir. Kalp yetersizliğinde yaşam beklentisi prostat, kalın bağırsak, meme kanseri gibi pek çok kanser türünden daha kötü bulunmaktadır. Kalp yetersizliği hastalarının %20’si 1 yıl içinde kaybedilmektedir. İleri kalp yetersizliği bulunan olgularda hastaların %50’si 1 yıl içinde kaybedilmektedir. Ancak hastalığın gelişimini engellemek, ilerlemesini yavaşlatmak ve ileri olgularda yaşam süresini uzatıp yaşam kalitesini yükseltmek mümkündür.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla