Türkiye’de 150 bin romatoid artritli var ama farkındalık az

Kategori: İç Hastalıkları, Sosyal Sorumluluk / İK Print

artrit-gun-dunyaTürkiye’de yaklaşık 150 bin romatoid artritli, 200 bine yakın ankilozan spondilitli hasta bulunuyor ancak bu yüksek sayılara rağmen toplumdaki farkındalık düzeyi çok düşük. Görüldüğü kişilerde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bu romatizmal hastalıklar, eklem deformasyonlarına yol açarak hastaların hareket kabiliyetlerini kaybetmelerine sebep oluyor. Türkiye Romatoloji Derneği, Artrit ile Yaşam Derneği ve Romaturka Derneği, 12 Ekim Dünya Artrit Günü öncesinde artrit hastalarının da katılımıyla Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte Romatoid Artrit (RA) ve Ankilozan Spondilit (AS) hastalarının yaşadığı zorluklar vurgulandı ve hastaları doğru bilgilendirmek için hayata geçirilen projeler tanıtıldı.

artrit-yasamDünya Artrit günü kapsamında bu yıl ‘Daha iyi yaşa, daha sağlıklı yaşlan’ sloganıyla 8, 9, 10 ve 11 Ekim’de Elazığ, Gaziantep, Ankara ve İstanbul’da toplantılar gerçekleştiriliyor. Etkinlikler Romatoid Artrit (RA) ve Ankilozan Spondilit (AS) hastalıklarına dikkat çekmek, hastaların şikayetlerini duyurmak ve toplumu doğru bilgilendirmek için yapılan çalışmaları halkla paylaşmak amacıyla düzenleniyor. 10 Ekim’deki Ankara etkinliğinin açılışını Prof Dr. İhsan Ertenli ve Prof. Dr. Şule Apraş Bilgen gerçekleştirerek Hacettepe Üniversitesi’nin romatoloji alanındaki geçmişi hakkında bilgiler verdi.

Daha iyi yaşa, daha sağlıklı yaşlan
romatoloji-dernegiÜlkemizde yaklaşık 150.000 romatoid artritli, 200.000 kadar Ankilozan Spondilitli hasta bulunuyor. Romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS), görüldüğü kişilerde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen romatizmal hastalıklardır. Eklem deformasyonlarına yol açarak hastaların hareket kabiliyetlerini kaybetmelerine sebep olurlar. Bu durum, hastalarla birlikte hasta yakınlarının da yaşam kalitelerinin azalmasına neden olur. Romatizma hakkında ve romatizmayla yaşamayı kolaylaştırmayı amaçlayan bilgiler paylaşmak amacıyla düzenlenen toplantıda hastaların gözünden romatoid artrit ve ankilozan spondilit, hastaların yaşadıkları zorluklar, hasta yakınlarının beklentileri ve kamu kurumlarının atabileceği adımlar hakkında öneriler paylaşıldı.

Türkiye Romatoloji Derneği’nin hastalara yönelik faaliyetlerini aktaran Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Karadağ, hastalara referans kaynağı olmak, hekime erişimi kolaylaştırmak ve hastalıklar hakkında her türlü bilgiyi sunmak üzere hayata geçirilen Romatizma TV, Romatizma ve Yaşam Dergisi ve Hasta Bilgilendirme Broşürlerini tanıttı. Doç Dr. Ömer Karadağ romatizmal hastalıkların önemi ile ilgili şöyle konuştu: Günümüzde Romatizmal hastalıkların tedavisinde oldukça etkili ilaçlar bulunmaktadır. Hastalıkların erken teşhis edilmesi ve uygun tedavilerle romatizmal hastalıklardan sakatlık gelişimi büyük ölçüde önlenebilmektedir. Bu noktada dernek olarak toplumumuzun romatizmal hastalıklar hakkında bilgi düzeyinin arttırılmasını ve daha da önemlisi doğru bilgi kaynakları oluşturmayı sosyal sorumluluk anlayışı içerisinde önemsiyor ve bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Benzer eğitim programlarına diğer romatizmal hastalıklarda da devam etmeyi planlıyoruz.

ankara-dunya-artiritRomaturka Derneği Başkanı Başak Sönmez’in romatoid artrit hastalarının, hastalığı daha etkin yönetmelerine ve kendilerine daha sağlıklı bir gelecek hazırlamalarına yardımcı olmak üzere yola çıkan derneğin hastalara yönelik faaliyetlerini anlatmasının ardından Doç. Dr. Umut Kalyoncu ile romatoid artrit konusunda hasta bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. Hastaların sorularına ise Prof. Dr. Sedat Kiraz tarafından cevap verildi.

Ardından Türkiye Romatoloji Derneği tarafından romatoid artrit ve ankilozan spondilit hastalarının gündelik hayatta karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Hareket Hayattır” Fotoğraf Yarışmasına katılan eserlerden oluşan “Hareket Hayattır” Sergisi gezildi. Dünya Artrit Günü dolayısıyla hasta ve hekim derneklerinin ortak etkinliğinde romatizmal hastalıklara dikkat çekildi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla