Türkiye, canlıdan karaciğer naklinde dünya birincisi oldu

Kategori: Sağlık Gündemi Print

karaciger-nakli-22Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, Türkiye, canlıdan yapılan karaciğer naklinde dünyada birinciliğe yükseldi. Ancak bu sevindirici habere rağmen ülkemizde halen kayıtlı olan 2 bin 200 kişi karaciğer nakli olmayı bekliyor. Nakil olmayı bekleyen toplam sayının ise 8 bin ila 10 bin kişi civarında olduğu tahmin ediliyor. Son 13-14 yıla bakıldığında Türkiye’de organ nakli konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Yılda toplam 4 bin 500 civarında gerçekleştirilen nakillerin 1.200’ünü karaciğer nakilleri oluşturuyor. Ancak organ bağışının yeterli düzeyde olmaması nedeniyle bu nakillerin %80’i canlı vericiden yapılıyor.

Karaciğer nakilleri ve hastayı nakle götüren nedenlere dikkat çekmek amacıyla Türkiye’nin önde gelen cerrah, hepatolog ve gastroenterologları, İstanbul’da düzenlenen Karaciğer Nakli Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursu’nda bir araya geldi.

Halen 10 bin kişi organ nakili için bekliyor

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, organ bağışı konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek ve toplumsal duyarlılık oluşturarak, nakil bekleyen hastaların sağlığına kavuşmasına katkı sağlamak için hem toplumu hem de doktorları bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı son verilerine göre şu anda 2 bin 200 kişinin karaciğer nakli olmayı beklediğine vurgu yapan Prof. Dr. Polat, “Bu rakamlar resmi ve kayıtlı olanlar. Bir de çok yüksek bir oranda kayıt dışı rakamların olduğunu biliyoruz. Bunlarla birlikte tahmini olarak 8 bin ila 10 bin kişinin karaciğer nakline ihtiyaç duyduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. Nakil kadar nakilden sonraki hasta bakım ve takiplerinin de önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Polat, “Organ nakli olan özellikle karaciğer nakli olmuş kişiler, özellikli hastalardır. Nakil ameliyatları kadar, nakle gelinen süreç, nakil sonrası yaşam ve takip de önemli. Hastalara doğru bilgiler ve uygun tedaviler verilmelidir. Hem toplumun hem de doktorları bu konu da bilgilendirmek oldukça önemli” şeklinde konuştu.

Organ naklinde dünya standartlarındayız

Kişiyi karaciğer nakline götüren nedenler konusunda da toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Polat, Türkiye’de organ bağışı ve organ nakilleri hakkında şu bilgileri verdi: “2000’li yıllar, organ nakli için en önemli gelişmelerin yaşandığı ve başarı grafiğinin giderek arttığı bir dönemdir. Türkiye’de 2002’den itibaren 35 bin 400 organ nakli gerçekleştirilmiş, bunun 8 bin 600’ünü karaciğer nakilleri oluşturmuştur. Bu başarılı nakillerle de görülmektedir ki, Türkiye’de kamu ve özel hastanelerde organ nakline yönelik alt yapılar iyileştirilmiş ve doktorlar da oldukça deneyim kazanmıştır”

Kadavradan nakil yapabilmek için çalışıyoruz

Türkiye’de organ bağışının yetersizliğine bağlı olarak nakillerin yüksek oranda canlı vericiden yapıldığını ve canlıdan karaciğer nakli yapan dünya ülkeleri arasında Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Polat, “Ülkemizin canlıdan nakillerdeki başarısı artık dünyada biliniyor. Doktorlarımızın bu konudaki deneyimleri çok fazla ve alt yapımız da çok iyi. Canlıdan nakli öğrenmek için dünyanın her ülkesinden cerrah Türkiye’ye geliyor ve merkezimizde de gerekli eğitimleri alıyor.

Ancak organ bağışı ülkemizde hala çok yetersiz durumda ve hastalar canlı vericiden nakille yaşama dönebiliyor. Dernek olarak toplumda organ bağışı bilinci oluşturmak ve öncelikle kadavradan organ nakli yapabilmek için çalışıyoruz. Düzenlediğimiz eğitim kurslarımızda da bağışın önemini vuruluyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu eğitim kursunu uluslararası platforma taşıyarak daha geniş kitlelere ulaşmayı ve özellikle ABD’deki bazı üniversitelerle ortak bilimsel projeler yürüterek yurt dışındaki meslektaşlarımızla bilgi paylaşımında bulunmak istiyoruz.

Bu yılki kurs programımızda geçen yıldan farklı olarak çocuk yaş grubu karaciğer nakillerini de gündeme getireceğiz. Türkiye’de şu an 167 çocuk karaciğer nakli bekliyor. Tabi bu sayı sadece kayıtlı olanlar. Bu rakamın 500’ün üzerinde olduğunu düşünüyoruz”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla