Tüp bebek tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır? Öneriler ve uyarılar

Kategori: Gebelik, Kısırlık / Tüp Bebek Print

tup-bebek-beslenmeTüp bebek tedavisinde beslenme biçiminin gebelik şansını arttırma imkanı var mı? Tedavi sürecinde yanlış beslenmenin ne gibi sakıncaları var? Anne adaylarının Tüp bebek tedavisinde beslenme ile ilgili en çok merak ettiği konularla ilgili bilgi veren Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Latif Küpelioğlu, önemli öneri ve uyarılarda bulundu:

1) Kişiye özel beslenme programı

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri de, kişinin çok zayıf ya da çok kilolu olmasıdır. Başarı şansını arttırabilmek için ideal kiloya ulaşmak gerekmektedir. Bu sebeple de bir uzmana başvurulmalı ve kişiye özel, beslenme programı ile tedavi desteklenmelidir. Vücudun dirençli ve sağlıklı olması başarı şansını arttıracaktır.

2) Tedavi gören çiftlerin tüketmesi gereken vitaminler ve kaynakları

Vitamin E, A; C mutlaka karşılanmalıdır. Bu vitaminler: tüm buğdaygiller, brokoli, baklagiller, şaşlık, buğday tohumu, soya, yeşil yapraklı sebzeler,brokoli, meyveler, süt ve süt ürünlerde bulunmaktadır. Vitaminlerin dışında kalsiyum,demir, çinko, folik asit ihtiyacı karşılanmalıdır. Vitaminlerin meyve ve sebzelerden alınması önemlidir. Hap ya da takviye yoluyla alınan vitaminler, besinlerden alınan vitamin kadar etkili olmayacaktır.

3) Hamile bir kadının günlük besin ihtiyaçları nelerdir?

Anne adayları gün içerisinde 80 g protein, 1,5 g kalsiyum, 30-60 g demir, A, B1, B2 ve C vitaminine gereksinim duyar. Ancak bu ihtiyaçlar, her adayında değişebilir. Bu sebeple de mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

4) Tüp bebek tedavisinde sigara içimi ve alkol kullanımı

Tüp bebek tedavisinde sigara ve alkolden hem anne hem de baba adayları uzak durmalıdır. Alkol ve sigara anne adayında:

  • Hamilelik oranlarında düşmeye sebep olur,
  • Yumurtalık fonksiyonlarında azalma,
  • Adetlerde kesilme,
  • Düzensiz adet görme,
  • Abortus, düşük tehlikesinde artışa neden olma
  • Libidoda azalmaya yol açar.

Erkekte:

  • Testis fonksiyonlarında azalma (Özellikle kronik ve aşırı alkol kullanımı durumunda)
  • Testosteron düzeylerinde azalma
  • Vitamin A metabolizmasını engelleyerek, normal sperm yapı ve hareketliliğinde bozulma
  • Libidoda azalma durumlarına sebep olmaktadır.

Tüp bebek diyeti

Anne adayları tedaviye başlamadan en az 3 ay önce beslenme düzenini gözden geçirmelidir. Bu sebeple de günlük olarak ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, protein ve kalsiyumu karşılamalıdır. Anne adayının sadece fazla kilosu olması halinde, sodyumu düşük potasyumdan zengin bir diyet programı uygulamaları yeterli olur. Bunun için beslenme programlarında balık tüketimine ağırlık verilmesi gerekir.

Yrd. Doç. Dr. Latif Küpelioğlu

Kadın hastalıkları, doğum ve tüp bebek uzmanı
Kaynak:


Medyasef_sig


 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla