İlk olarak çiftlerin tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını bilmesi ve buna göre gerçekçi beklentiler içinde olması gerekir. Şayet anne ve baba adayları tedaviye başarısız olacakları gözüyle bakarlarsa, tedavinin başarılı olma şansı olumsuz yönde etkilenir. Aynı şekilde tedaviye kesin başarı gözü ile bakılırsa, tüp bebek tedavisi neticesinde büyük bir yıkım yaşanabilir. Bu nedenle anne ve baba adayları tüp bebek tedavisinde başarı şanslarının %60 olduğunu bilmeli ve gerçekçi beklentilerle tedaviye başlamalıdır.
Mutlu ve motive bir çiftin tedaviye katkısı daha fazla olacaktır.Ancak moralsiz ve motivasyonu kırılmış bir çift, tedaviye yeteri kadar kendini veremeyecektir. Dikkat etmesi gereken unsurları gözden kaçırabilecek ya da göz ardı edebilecektir. Bu sebeple tedaviye başlayan her çiftin psikolojik olarak kendini hazırlaması, mümkün ise eğer psikolojik destek alması gerekmektedir.
Anne ve baba adayları tedavi süresince kaygı ve umudu bir arada yaşarlar. Tedavinin başarıya ulaşmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri stresle başa çıkmayı başarmaktır. Ancak tedavilerinin sonuçları kesin olmadığı için yoğun stres altına girerler. Bu sebeple çiftlerin tüp bebek tedavisine başlarken psikolojik destek almaları oldukça önemlidir. Yoğun stresin, tedavinin başarısı için olumsuz etki edebileceği yapılan birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Ayrıca bknz: http://www.aliosmankoyuncuoglu.com/5-madde-de-tup-bebek-tedavisinde-psikolojik-hazirlik/
Yapılan çalışmalarda tüp bebek tedavisi aşamasında psikolojik destek almış olan anne ve baba adayları ile, tedavi sırasında psikolojik destek almamış olan anne ve baba adayları kıyaslanmıştır. Bu sayede stresin tedavi üzerinde ne kadar kötü etki edebileceği ortaya konmuştur. Psikolojik destek sayesinde çiftler tedavideki başarı şanslarını arttırmıştır.
Bu etkiler ise:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?