Yeni Geliştirilen DNA Testi ile Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Başarısı Artacak

Yazan Hüseyin Kandemir
14 Ocak 2025   |    13 Mart 2025    |   Kategori: Biyoteknoloji, Onkoloji Print

Kanser tedavisinde erken evrede teşhis ve kişiye özel yaklaşım tedavi başarısı için hayati bir rol oynuyor. Londra’daki Francis Crick Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışmada bu alanda çığır açabilecek yeni bir kan testi geliştirildi. NeXT Personal adı verilen bu yeni test, kanda dolaşan tümör DNA’sını (ctDNA) ultra hassas bir şekilde tespit edebiliyor. Sonuçları Nature Medicine dergisinde yayımlanan araştırma, ctDNA seviyelerinin ameliyat öncesinde ölçülmesinin, akciğer kanseri hastalarının cerrahi sonrası hayatta kalma oranlarını doğru bir şekilde tahmin edebildiğini ortaya koyuyor. Bu yenilikçi test, hem erken teşhis hem de tedavi başarısı için önemli bir aşama olarak görülüyor.  

Yeni Test Neden Önemli?

Yeni geliştirilen NeXT Personal testi, bir kişinin kanındaki ctDNA’yı bir milyonda bir oranında tespit edebiliyor. Araştırma, cerrahi öncesinde ctDNA seviyelerinin ölçülmesinin, akciğer kanseri tümörlerinin çıkarılmasından sonraki hasta sonuçlarını doğru bir şekilde tahmin edebildiğini gösterdi. Çalışmada, ameliyat öncesi ctDNA seviyelerinin düşük olduğu hastaların cerrahi sonrası daha iyi sonuçlar elde ettiği belirtildi.

Kanserli Hücreleri Normal Hücrelere Dönüşen Genetik Simülasyon Teknolojisi

Yeni genetik testin erken teşhis ve tedavi planının yönetimi için çok önemli bir işlevi olabileceğini söyleyen araştırmanın baş yazarı ve University College London profesörü Dr. Charles Swanton, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tümör kaynaklı hücresiz DNA’yı (cfDNA) tespit etmeye yönelik sıvı biyopsi, erken evre kanserlerin kişiselleştirilmiş klinik yönetimi için umut verici bir strateji sunuyor. Ancak, erken evre akciğer adenokarsinomunda ameliyat öncesi ctDNA tespiti, plazmadaki ctDNA seviyesi çok düşük olduğu için önemli bir zorluk oluşturuyordu. Yeni test çok hassas olduğu için bunu aşmakta önemli bir rol oynayacak. Ayrıca hastalık nüksünü tespit etmekte de kullanılabilecek ve akciğer kanseri tedavi başarısını önemli oranda arttırabilecek.”

Araştırmanın Detayları

TRACERx çalışmasına katılan erken evre akciğer kanseri tanısı almış 171 hastanın verileri analiz edildi. NeXT Personal testi, ameliyat öncesinde hastaların %81’inde ctDNA’yı tespit edebildi. Bu oran, evre I hastalığa sahip olanların %53’ünü kapsıyordu. Araştırmada dikkat çeken bir başka sonuç ise, ameliyat öncesi ctDNA seviyesi negatif olan hastaların %100’ünün beş yıl boyunca hayatta kalmasıydı. Buna karşın, ameliyat öncesi ctDNA seviyesi ortalamanın üzerinde olan hastaların yalnızca %49’u beş yıl hayatta kaldı. Özellikle, seviyeleri 80 ppm kadar düşük olan ctDNA bile, birçok yaygın testle tespit edilememesine rağmen, cerrahi sonrası daha kötü bir sonuçla ilişkilendirildi.

Gelecek Çalışmalar

Bu çalışmanın ardından, NeXT Personal testi, ameliyat geçirmiş akciğer kanseri hastalarında nüks riskini kan seviyelerindeki ctDNA’ya dayanarak doğru bir şekilde tahmin edip edemeyeceğini değerlendirmek için kullanılacak. Araştırmacılar, bu testin erken teşhis ve erken tedavi imkanını artırarak kanser yönetiminde önemli bir adım olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, testin negatif sonuç vermesi durumunda, hastalara gereksiz tedavi uygulanmaması yönünde umut vadettiği ifade edildi.

Yeni Açıklanan Geniş Çaplı Genomik Analiz, Kanser Tedavisinde Başarıyı Arttıracak!

Araştırmanın Özeti

Londra’daki Francis Crick Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırma, NeXT Personal adlı ultra hassas bir ctDNA testinin, erken evre akciğer adenokarsinomu hastalarında ameliyat öncesi ctDNA seviyelerini tespit ederek hastalık sınıflandırmasını iyileştirebileceğini gösterdi. TRACERx çalışmasına katılan 171 hastanın verileri analiz edildi ve test, hastaların %81’inde ameliyat öncesi ctDNA’yı tespit edebildi; bu oran evre I hastalığı olanlarda %53’tü. Ameliyat öncesi ctDNA negatif olan hastaların beş yıllık sağkalım oranı %100 iken, yüksek ctDNA seviyesine sahip olanlarda bu oran %49 olarak bulundu. Ayrıca, 80 ppm kadar düşük ctDNA seviyeleri bile daha kötü klinik sonuçlarla ilişkilendirildi. Bu bulgular, NeXT Personal testinin erken evre akciğer kanseri hastalarında hastalık sınıflandırmasını iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. 

Akciğer kanseri tedavisi: Ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla