Türkiye’nin ilk kişisel sağlık takip sistemi hizmete girdi

Kategori: Arşiv Print

Mymediks özellikle kronik hastalıkların takibinde önemli avantajlar sağlıyor

İSTANBUL – Tüm dünyada yaygın şekilde kullanılmakta olan kişisel sağlık takibi uygulaması Türkiye’de de başlıyor. Tekimed tarafından Türkçe hazırlanan ve Türkiye’nin ilk kişisel takip sistemi olan mymediks hizmete sunuldu. Intel işbirliğiyle yaşama geçirilen sistem, online ortamda kişisel sağlık kayıtlarının oluşturulmasını, saklanmasını, izlenmesini ve paylaşılmasını sağlıyor. Mymediks kişisel takip sistemi, kişisel sağlık kayıtlarının oluşturulması, saklanması, izlenmesi ve paylaşılması amacıyla geliştirilmiş bir online servis. Sistemin ayrıca, USB Flash belleklerde kullanılmak üzere hazırlanmış bir versiyonu da bulunuyor. Mymediks kullanıcıları, kişisel sağlık kayıtlarını kendileri oluşturabiliyorlar. Sağlık kayıtlarını izlemek ve güncellemek, kullanıcının kontrolü, kararı ve yetkisi dahilinde oluyor.

Sistemin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Tekimed Genel Müdürü Gülara Tırpançeker, mymediks sisteminin elektronik sağlık alanında önemli bir adım olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Mymediks, kişisel sağlık kayıtlarının online takip edilmesini sağlayan bir sistem. Özellikle kronik hastalıklarda testlerin, tahlillerin, tedavi planının, alınacak ilaçların, doktor ziyaretlerinin ve diğer tüm bilgilerin yakın ve sürekli takibi çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2009 verilerine göre, dünyadaki ölümlerin %60’ından kronik hastalıklar sorumlu. Ek bir önlem alınmazsa, bu yıl 17 milyon insan kronik bir hastalık nedeniyle zamanından önce hayatını kaybedecek. Kronik hastalıkları yönetmek, tıbbi hataları azaltmak, evde bakım hizmeti vermek için yeni yaklaşımlar geliştiriliyor. Günümüzde sağlık giderek daha fazla kişiselleşiyor. Yeni sağlık modellerinin temel taşını ise kişisel sağlık kayıtları ve mymediks gibi kişisel sağlık takip sistemleri oluşturuyor.”

 

Sistemle ilgili değerlendirmelerde bulunan Tıp Bilişimi Derneği İstanbul Şubesi Başkanı ve Acıbadem Hastanesi Bilgi Sistemleri Grup Müdürü Kemal Kaplan, ise şöyle konuştu: “Mymediks kişisel sağlık takip sistemi, Türkiye sağlık sektöründe önemli bir boşluğu dolduracak. Kişisel sağlık kaydı ve kişisel sağlık takibi uygulamalarının Türkiye’de de yaygınlaşmasıyla sağlık hizmetlerinin kalitesinin daha da artacağı muhakkak. Bu tür girişimlerin teşvik edilmesi, sağlık sektörünün gelişimi açısından son derece önemlidir.

 

Teknoloji sağlık sisteminde etkin şekilde kullanılmalı

Teknolojinin sağlık alanında giderek daha fazla önem kazandığını söyleyen Intel Genel Müdürü Çiğdem Ertem, “Intel olarak teknolojinin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Her ne kadar Türkiye’de yaşlı nüfus oranı Batı ülkelerine kıyasla düşük de olsa, ülkemizde kronik hastalık bakımı ile ilgili teknolojik çözümlerin şimdiden tasarlanması gerekiyor. Yurtdışındaki yerelleştirilmemiş çözümler, hem maliyetli oluyor, hem de çözüm odaklı olmuyor. Bugün donanım, yazılım ve servisleri yerli bir ‘evde sağlık yönetim çözümü’nü paydaşlarımızla birlikte duyuruyoruz. Türkiye’de bu tür uygulamaların hem sağlık hem de diğer sektörlerde geliştirilmesinin ülkemizin gelişimine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

 

Sistemin işleyişi ile ilgili bilgi veren Tekimed Bilgi İşlem Hizmetleri sorumlusu Oğuz Tırpançeker, “Mymediks ile ölçüm aletlerinden veri toplayarak hatalı veri girişine son verilecek. Tansiyon, kandaki şeker, kandaki oksijen ve vücut ağırlığı değerleri kablolu ve kablosuz cihazlarla elde ediliyor. Bu ölçüm değerleri cep telefonu ve internet aracılığıyla kişisel sağlık kayıtlarına online olarak veya USB Flash belleklerdeki kişisel sağlık kayıtlarına anında aktarılabiliyor. Günün 24 saati erişilebilen bu kayıtlar sayesinde, sağlık uzmanları hasta hakkında doğru ve yerinde sağlık kararları alırken, çok daha etkili tedavi ve bakım seçenekleri oluşturabiliyorlar” diye konuştu.

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla