Türkiye sentetik uyuşturucu nedeniyle ölümde birinci

Kategori: Sağlık Gündemi Print

Avrupa Uyuşturucu ve Bağımlılığı İzleme Merkezi’ne göre, Türkiye sentetik uyuşturucudan ölümlerde Avrupa’da ilk sırada. Sadece 2017 yılında Türkiye’de 580 kişi uyuşturucu nedeniyle öldü. Ölümlerin en önemli nedeni ise ucuz olan ve kolay temin edilen bonzai isimli sentetik madde. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) 2017 Uyuşturucu Raporu’na göre, Türkiye sentetik uyuşturucu kullanımı sonucu ölümlerde, Avrupa ülkeleri içinde (AB’ye üye 28 ülke ve Türkiye- Norveç verileri) ilk sırada yer alıyor.

Genç nüfusu ile ciddi bir tüketici pazarı haline geldi

Ölümlerin artmasındaki en büyük etkenin, ucuz ve kolay temin edilmesi bakımından sentetik uyuşturucuların en yaygın kullanılma biçimi bonzai olması gösteriliyor. Ayrıca; 2015’te Türkiye’de, diğer tüm ülkelerin rapor ettiği miktarların toplamından daha büyük miktarda, (5.7 milyon tablete denk gelen) MDMA (Ecstasy) yakalandığı bildiriliyor.

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, BM’nin Avusturya’daki Uyuşturucu Konferansı’nda Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadelede örnek gösterilen programlarını ve raporlama çalışmalarını anlattığını söylüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yalnızca gümrüklerde bir önceki yıla göre 2017’de 8 kat artışla 26.4 milyon ton uyuşturucu yakalandığını açıklamıştı.

Yeşilay’ın İçişleri Bakanlığı bünyesindeki “Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu”nda temsil edildiğini söyleyen Yılmaz, kanıta dayalı bilimsel veriler ışığında; uyuşturucu ve madde bağımlığı ile ilgili mücadelede önleme çalışmalarının öneminin kavrandığını vurguluyor. Haziran 2017’den bu yana TBM Eğitim Programı’nın sağlıklı yaşam, tütün, alkol, madde ve teknoloji bağımlılığı alanlarında pedagojik yaklaşımla ve yaş grupları özelinde hazırlanmış eğitim modülleri; 658 formatör ve 28 bin uygulayıcı rehber öğretmen üzerinden, 11 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye ulaştı. Hedef bu sayıyı ikiye katlamak…

Çocuk ve ergenlerde “Hayır” deme becerilerinin geliştirilip, zararlı alışkanlıkların bağımlılığa dönüşmeden müdahalesini öngören Yeşilay, önümüzdeki 5 yılda “Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı” ve “Yaşam Becerileri Eğitim Programı”nı da hayata geçirecek. Türkiye’nin kendine özgü bir rehabilitasyon ekosistemine ihtiyaç duyduğunu saptadıklarını söyleyen Yılmaz, 2013’te Yeşilay’ın tüzüğünde yapılan değişiklikle “rehabilitasyonun” da temel faaliyet alanlarından biri kabul edildiğini belirtiyor.

40 adet rehabilitasyon merkezi açılacak

Bağımlılık, biopsikososyal bir hastalıktır. Çözümü de biopsikososyal unsurlar içermelidir.” Bağımlılıkla mücadelede, ağırlıkla tıbbi tedaviye odaklanılmasını eleştiren Yılmaz “Tedavi sonrasında aynı sosyal çevreye geri gönderilen bağımlılar, AMATEM ve ÇAMATEM’ler üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Rehabilitasyon ihtiyacı olan 13 bin hasta bulunduğu tahmin ediliyor. Kamusal detoksifikasyon ve rehabilitasyon merkezleri, AMATEM’ler işbirliğiyle, her yıl ortalama 3 bin 500 hastanın bakımını üstlenen, ilk aşamada 40 merkezin açılması planlanıyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla