Türk Tabipleri Birliği maymun çiçeği hastalığı için koruma ve aşı programı önerdi

Yazan Hatice Pala Kaya
23 Mayıs 2022  |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Türk Tabipleri Birliği (TTB), dünyada ilk kez hızla yaygınlaşan maymun çiçeği hastalığının 50 yıldır biliniyor olmasına ve aşı var olmasına rağmen göz ardı edilmemesi gerektiğini açıkladı. TTB’den yapılan açıklamada, ilk kez Afrika’da görülen hastalığın bu kıta dışına çıkmasının küresel çapta önem verilmesi gerektiğini gösterdiği kaydedildi. Farklı kıtalarda, çok sayıda vaka görüldüğü ancak bu virüslerin birbiriyle bağlantılı olup-olmadığının henüz gösterilmediği belirtilen açıklamada, “Birbirleriyle belirgin teması olmayan insanlarda maymun çiçeği tespit edilmesi; virüsün sessizce yayılıyor olabileceğini düşündürerek endişeye neden olmaktadır” denildi.

Çiçek aşısının sonlandırılmasından sonra nüfusun bağışıklığındaki azalmaya bağlı olarak hastalığın yeniden canlandığı yönünde görüşler olduğu hatırlatılan açıklamada, hastalığın hane içi yanında, hastalara bakan kişilere de bulaşması riskine vurgu yapıldı. Bu nedenle, sağlık otoritesinin önlem alması gerektiği ve paydaş örgütlerle birlikte çalışılması gerekliliği talep edilen açıklamada şu hususların altı çizildi:

“Dünyadaki vakaların ani artışının, maymun çiçeği virüsünün geçmişe göre daha kolay bulaşmasını sağlayan bir mutasyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını ve her bir maymun çiçeği hastalığı salgınının tek bir kökene kadar uzanıp uzanmadığını ortaya koyacak çalışmalar yapılmalıdır. Tüm bunlara dayanarak maymun çiçeği hastalığının halk sağlığı açısından önemi hafife alınmamalıdır.

Öncelikle Sağlık Bakanlığı’na düşen görevler; riskli kişilerin belirlenerek bir aşılanma programının planlanması, COVID-19 salgınında başarısız olan sürveyans sisteminin yeniden gözden geçirilerek hazır hale getirilmesi, hasta bakımlarının daha önceden çiçek aşısı ile bağışıklanmış daha az riskli kişiler tarafından yapılmasının sağlanması, yeterli ilaç temini için koşulların oluşturulması, laboratuvar ve sağlık kurumlarındaki çalışma ortamının yeniden düzenlenmesi için gerekli şartların sağlanması, alınacak diğer önlemlerin belirlenmesi ve bir an önce kamuoyu ile paylaşılması, panik yaratmadan halka ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitimlerin planlanmasıdır.”

TTB açıklamasında, maymun çiçeği hakkında şu bilgilere yer verildi:

  • Maymun çiçeği hastalığına, poxviridae ailesindeki orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olur.
  • Maymun çiçeği hastalığı; öncelikle Orta ve Batı Afrika’nın tropik yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer kıtalarda da görülen bir viral zoonotik hastalıktır.
  • Maymun çiçeği hastalığı; genel olarak ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir ve bir dizi tıbbi komplikasyona yol açabilir.
  • Maymun çiçeği hastalığı genellikle iki ila dört hafta süren semptomların ardından seyri duran bir hastalık olmasına rağmen ağır vakalara dönüşebilir. Nitekim son zamanlardaki vaka-ölüm oranı %3-6 civarındadır.
  • Maymun çiçeği hastalığı, enfekte bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla veya virüs bulaşmış materyalden insanlara bulaşabilir.
  • Maymun çiçeği hastalığı virüsü; bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları, yatak örtüsü ve benzeri kontamine materyallerle yakın temas yoluyla bulaşabilir.
  • Maymun çiçeği hastalığının belirtileri çiçek hastalığına benzer; ancak çiçek hastalığına göre hem daha az bulaşıcıdır hem de ondan daha az ciddi hastalığa neden olur.
  • Çiçek hastalığını yok etme programı sırasında kullanılan aşılar da maymun çiçeği hastalığına karşı koruma sağlamıştır. Maymun çiçeği hastalığının önlenmesi için onaylanmış yeni aşılar da geliştirilmiştir.
  • Çiçek hastalığı tedavisi için geliştirilen bir antiviral ilaç, maymun çiçeği hastalığı için de ruhsatlandırılmıştır.

Ankara suşu yüzde 85 koruma sağlıyor

TTB açıklamasında, Avrupa’da maymun çiçeğinden korunmak üzere “Ankara suşu” olarak adlandırılan ve Hıfzısıhha Enstitüsü’nde üretilmiş bir aşının onaylandığı belirtildi. Bu aşının yüzde 85 koruma sağladığı ve laboratuar çalışanlarını korumak üzere çok sayıda ülkede uygulandığı vurgulandı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla