Türk Kardiyoloji Derneği: Kalp yetersizliği vakaları 10 yıl içinde %50 artabilir

Yazan Hatice Pala Kaya
20 Haziran 2021   |    29 Haziran 2021    |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Türk Kardiyoloji Derneği, yaptıkları çalışmaya bağlı olarak gelecek 10 yıl içinde nüfustaki yaşlanmayla beraber kalp yetersizliği vakalarının yüzde 50 artacağı tahminini yaptı. Türk Kardiyoloji Derneği, bu sağlık sorununa dikkati çekmek amacıyla “Kalp Yetersizliğinde Yaşam Işığı” adı altında bir kampanya başlattı. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle yürütülen kampanyanın kalp yetersizliğine ilişkin toplumsal farkındalığı artırmayı hedeflediği bildirildi.

Açıklamada, Türkiye’de 2 milyonun üzerinde insanda kalp yetersizliği görüldüğü ve farkındalığın ise düşük seviyelerde seyrettiği vurgulanarak, “Farklı fiziksel bulguların bir araya gelmesiyle oluşan klinik bir sendrom olan kalp yetersizliği, kalbin görevini gerektiği şekilde yerine getirememesi nedeniyle hastaların çabuk yorulması, nefes darlığı çekmesi ve ayak bileğinin şişmesi gibi fiziksel bozukluklara yol açıyor. Kalp yetersizliği olgularının yüzde 50’ye yakın bölümü 60 yaş ve üzerindeki bireylerde görülüyor. Bu ciddi sendromun sağkalım oranları ise maalesef bağırsak, meme ve prostat kanserlerine kıyasla daha düşük düzeyde seyrediyor” denildi.

“Kalp Yetersizliğinde Yaşam Işığı” kampanyası çerçevesinde, toplumu bilinçlendirmek amacıyla “kalpyetersizligindeyasamisigi.com” adı altında bir internet sitesi oluşturuldu ve Instagram üzerinde bir hesap açıldı. Site aracılığıyla kalp yetersizliği hakkındaki güncel bilgilerin risk altındaki bireyler ve yakınlarına ulaştırılması hedefleniyor.

Kampanyaya yönelik bilgi veren Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Altay, “Web sitemiz ve Instagram hesabımız aracılığıyla hem halkımızın hem de sağlık çalışanlarımızın kalp yetersizliği hakkında doğru ve temel bilgilere rahatlıkla ulaşabilmelerini amaçlıyoruz. Kalp yetersizliği hayat kalitesinde kötüleşmeye, hastaneye yatışlara ve en önemlisi de ölüme neden olabiliyor. Kalp yetersizliği hayat boyu tedavi gereksinimi, sıklıkla hastaneye yatış, çoklu ilaç tedavisi gereksinimi gibi nedenlerle hasta yakınları, sağlık çalışanları aynı zamanda sağlık ekonomisi üzerinde yük oluşturuyor” dedi.

Kalp yetmezliği nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Prof. Dr. Altay, internet sitesi aracılığıyla kalp yetersizliğine sebep olan unsurlar, kalp yetersizliğinin belirtileri, nasıl önlenebileceği, kalp yetersizliğinin takibi sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi aydınlatıcı ve güncel bilgilerin verildiğini, çok sayıda insanın bilgi sahibi olması yanında mevcut hastalara da katkı sağlanacağını vurguladı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, kalp yetersizliğinde önemli faktörler şöyle sıralandı:
“Kalp yetersizliğinde en önemli faktörler arasında toplumların yaşlanması yer alıyor. Uluslararası bir çalışmaya göre 40 yaş sonrası yaşam boyu kalp yetersizliği gelişme riski yüzde 20 olarak ölçülüyor. Dünyada kalp yetersizliği görülme oranı genel olarak yüzde 2-3 iken, 70 yaş sonrası bu oran yüzde 10’a, 80 yaş sonrası yüzde 15-20’lere çıkıyor.

Türkiye’de yaşam süresi son 20 yıl içinde yaklaşık 10-15 yıl uzamış bulunuyor. Türkiye’de 60 yaş üzeri nüfus halihazırda 7,5 milyonken, 2023 yılında bu sayının 14 ila 15 milyonu bulabileceği öngörülüyor. Avrupa ülkelerinde 15 milyon, Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 milyon, Türkiye’de ise 2 milyon kalp yetersizliği hastasının olduğu tahmin ediliyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu sayıların yaklaşık yüzde 50 artacağı tahmin ediliyor.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla