Türk Dermatoloji Derneği 22 ilde ücretsiz ben taraması yapacak

Yazan Hatice Pala Kaya
25 Mayıs 2019   |    17 Haziran 2023    |   Kategori: Cilt Sağlığı, Sağlık Gündemi Print

Her 9 dakikada bir kişi deri kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, büyüyen, simetrisi bozulmuş, renk bütünlüğü olmayan benlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Güneşten korunmanın sadece yaz tatillerinde değil, diş fırçalamak gibi her gün yapılan bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çalıkoğlu, cil kanseri ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, Euromelanom Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Nahide Onsun ve Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Sema Karaoğlu 20-31 Mayıs tarihleri arasında yapılacak ücretsiz ben taraması nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Avrupalı dermatologlar tarafından, deri kanserlerinde korunma ve erken tanının önemini vurgulamak için oluşturulan Euromelanom projenin Türkiye ayağını yürüten Türk Dermatoloji Derneği 20-31 Mayıs tarihlerinde 22 ilde, 36 merkezde ücretsiz ben taraması gerçekleştirecek.

Türk Dermatoloji Derneği’nin 2013 yılından itibaren bu projeye katıldığını vurgulayan Prof. Dr. Çalıkoğlu, Euromelanom projesi kapsamında tamamen gönüllük esası ile belirlenen gün veya günlerde ücretsiz deri kanseri taramasını içeren bir kampanya düzenlendiğini kaydetti. Kampanya finansmanının tamamını derneğin karşıladığını, herhangi bir firmadan sponsorluk alınmadığının altını çizen Prof. Dr. Çalıkoğlu, “Ben taramasındaki amacımız, ileride deri kanserine (melanom) dönüşecek benlerin erken teşhisini sağlamak. Erken teşhis olursa, kötüye dönebilecek benleri alarak deri kanserlerini önlemiş oluruz” dedi.

Melanom nedir? Cilt kanseri melanomun nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Çirkin Ördek Yavrusunu Arıyoruz

Ben taramasına yönelik bilgi veren Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu. “Biz burada büyüyen, simetrisi bozulmuş, renk bütünlüğü olmayan benlere dikkat edeceğiz. Bazen çok sayıda beni olan insanlar bunu fark edemeyebiliyor. Diğer benlere göre simetrisi bozuk, renginde bozukluk olan, hızlı büyüyen değişik benleri dermatoskopi cihazı ile yakalamaya çalışıyoruz. Çünkü bu formdaki benler ileride kansere yani melanoma dönüşebilirler. Yani benler arasındaki çirkin ördek yavrusunu arıyoruz” dedi.

Ben’i fark et, yaşamı seç

Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, ücretsiz taramanın yapıldığı kampanyanın bir diğer amacının da halkın bilincini artırmak olduğunu belirterek, erken teşhisle tedavi edilebilen hastalıklar olması nedeniyle insanların bilinçlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde 1300 dermatologun katıldığı bir çalışmanın sonuçlarına göre, melanom teşhis edilen hastaların yüzde 49’u 3-6 ay, yüzde 39’u 7-12 ay, yüzde 14’ü ise 1 yıl gecikme ile tedaviye başvurduğu bilgisine ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Çalıkoğlu, halkın bilinçlenmesiyle bu sürelerin daha da aşağıya çekilmesinin mümkün olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Çalıkoğlu şunları kaydetti: “Melanom bize ‘Ben’i fark et, yaşamı seç’ diyor. Çünkü erken teşhis edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilen bir deri kanseri türüdür melanom. Dünyada her yıl 132 bin melanom kanseri teşhis ediliyor. Teşhis edilen kanserlerin 3’te 1’i deri kanseri. Aslında deri kanserlerinin oranı oldukça yüksek.

Ancak şöyle bir avantajı var; deri kanserlerinin tanısını görerek ve basit dermatoskopi cihazlarıyla kimisi bilgisayarla kimisi manuel yani elle yapılan muayenelerle de kolaylıkla tespit edilebilen kanserler bunlar. Sadece 2016 yılında 61 bin 680 kişi melanomdan öldü.

Melanom görülme oranı %237 arttı! Korunma ve tedavi nasıl olmalı?

Yani her 9 dakikada bir kişi deri kanserinden hayatını kaybediyor. Halbuki bu kanserin tanınması oldukça kolay. Melanomdan korunmada en önemli mücadele noktası; güneşten korunma olmalı. Sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da güneşten korunmak alışkanlık haline getirilmeli. Güneşten korunma bilincini sadece yaz tatillerinde değil, günlük alışkanlıklarımızın içerisinde, ülkemizde yaz-kış hayata geçirmemiz gerekiyor.”

Prof. Dr. Nahide Onsun: İnkarın üstesinden gelinmeli

Euromelanom Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Nahide Onsun da insanların benlerdeki anormallikleri fark etmelerine rağmen “inkar duygusu içinde” kontrole gitmediklerini vurgulayarak, “Hastalarımız genellikle gördüğü halde, fark ettiği halde ‘bir şey çıkmasın’ korkusuyla doktora gitmiyor. Dolayısıyla deri kanserleri, genellikle geç aşamada fark ediliyor. Bu senenin konusu da bu nedenle ‘inkarın üstesinden gelmek’.

Yapılan çalışmalarda insanların büyük bir kısmının deri kanserlerini gördüğü halde müracaat etmemesi, bir şey çıkar korkusu ile veya bana bir şey olmaz inanışı ile hem korunmaması hem de geç müracaat ettiği sonucu çıkıyor. Sadece melanom değil, diğer deri kanserleri de önemli. En çok görülen bazal hücreli karsinom. Küçücük yara şeklinde, sivilce şeklinde başlar, yıllarca ihmal edilir. Halbuki erken aşamada hekime başvurulduğu zaman metastaz yapmayan, son derece basit bir tümördür. Onları bile maalesef halkımız inkar ve ihmal ediyor” bilgisini verdi.

Melanomun tarihçesi çocuklukta başlar

Prof. Dr. Onsun, çocuklukta geçirilen güneş yanıklarına dikkat edilmesi gerektiğini de belirterek, çocuklukta geçirilen güneş yanıklarının ileriki yaşlarda melanom riskini artırdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Onsun, güneş koruyucu kullanmak ve güneşten korunmanın çocukluktan itibaren başlaması gerektiğini vurguladı.

Çocukların korunmasında güneş kremlerinin etkisine fazla güvenilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Onsun, güneş koruyuculara güvenilerek uzun süre güneşte kalınmamasını ayrıca şapka, gerçek UV filtreli güneş gözlüğü, UV geçirmeyen elbiselerle korumanın yapılması gerektiğini hatırlattı. Prof. Dr. Onsun, çocuklara beyaz yerine renkli elbiseler giydirilmesini tavsiye etti.

40 yaşından sonra ortaya çıkan her yeni lezyon şüphelidir

Prof. Dr. Nahide Onsun, 40 yaşından sonra vücutta oluşan her türlü lezyon ve benin dikkate değer olduğunu da belirterek, “40 yaşından sonra vücutta yeni çıkan her şey, her yeni lezyon şüpheli lezyondur. Bunun üstesinden gelmek için yılda bir kere tam deri muayenesinden geçmek gerekir. Sadece benler değil, tüm deri muayene edilmelidir. Ailesinde deri kanseri olanların ise, doktorunun tavsiye edeceği aralıklarla daha sık kontrollere gitmesi gerekir. Aileden gelen risk çok önemli” dedi.

Cilde yapılacak en küçük müdahale bile dermatolog kontrolünde olmalıdır!

Uzm. Dr. Karaoğlu: Vücutta 50’den fazla ‘ben’ varsa dikkat!

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Sema Karaoğlu ise ben sayısına yönelik araştırmalar bulunduğuna işaret ederek, vücutta 50’den fazla ben varsa bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Uzm. Dr. Karaoğlu, “Vücudunda 50’nin üstünde ‘ben’i olan insanların deri kanseri açısından riski biraz daha fazla. O nedenle bu kişilerin biraz daha fazla korunması, daha çok dikkat etmesi lazım.

Yani bu şu demek değil; vücudumda 8 tane ben var, benim riskim yok anlamına gelmiyor ama 50’den fazla ‘ben’i olanların riski, 50’den az olanlardan daha da fazla. Dolayısıyla “ben nasıl olsa koruyucu sürdüm, güneşte rahat rahat gezerim” gibi bir umursamazlığı gösteremeyiz. Fiziksel korunmayı unutmamak lazım” diye konuştu.

Güneşten yararlanmada son derece dikkatli olunması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Karaoğlu, “Güneş ışınları hayatımız için son derece önemli ama uzun süreli ve kontrolsüz bir şekilde güneşe maruz kaldığımız zaman ise, istenmeyen bazı etkiler, kanserojen değişimler olabiliyor. Bazı deri hastalıklarında biz güneşten faydalanıyoruz.

Mesela; akne, sivilce dediğimiz hastalıklarda, egzama ve sedef hastalığında, raşitizmde güneş bize olumlu etkiler verirken, bazı deri hastalıklarında ise, istemediğimiz kanserojen değişimler söz konusu olabiliyor. Son yıllarda cilt kanseri ile ben kanserlerinin görülme sıklığı arttığı için güneşten korunmanın önemi de buraya ortaya çıkıyor” dedi.

Çocuk ve gebelere mineral filtreli koruyucuları öneriyoruz

Ultraviyole ışınlarının A, B ve C olarak sınıflandığını hatırlatan Uzm. Dr. Karaoğlu, ozon tabakasındaki değişimler ve diğer etkenlerle yeryüzüne ulaşan UV spektrumunda değişiklikler olduğunu hatırlattı. Uzm. Dr. Karaoğlu, “Çocukluk ve ergenlik döneminde aldığımız uzun süreli maruziyet, güneş, DNA mutasyonuna neden olduğu için bu yaşta görülen güneş yanıkları ileride oluşabilecek deri kanserleri açısından çok risklidir. O yüzden çocuklarımızı çok iyi korumamız gerekiyor.

Liken Planus nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Çocuk ve gebelere özellikle deriden hiç emilmediği için mineral filtreli koruyucuları da öneriyoruz. Özetle deri kanserlerinin oluşumunu önlemek ve sıklığını azaltmak için güneşten korunma, bu mücadelenin ana temeli. Bu nedenle de fiziksel korunma çok önemli. Güneşin dik geldiği saatlerde; saat 11.00-16.00 arasında güneşe maruziyetten kaçınmak ve koruyucu kullanma alışkanlığını kazanmak son derece önemli” bilgisini verdi.

Güneş koruyucuları 4 saatte bir yenilemek gerekiyor

Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, güneş koruyucusu kullanımının yaz veya kış ayrımı yapılmaksızın kullanılması gerektiğini, 2-4 saat arayla kullanımın yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Uzm. Dr. Karaoğlu, “Eğer riskli bir lezyonumuz varsa, güneşin de tehlikeli olduğu saatlerde 2 saatte bir yenilenebilir ama güneş koruyucular genellikle vücudu 4 saat korur, o nedenle 4 saatte bir yenilemek lazım. Özellikle çocuklar ve gebeler için mineral filtreli koruyucuları kullanabiliriz” diye konuştu.

“Çocuk ve gebelere mineral filtreli koruyucuları öneriyoruz”

Ücretsiz ben taraması yapılacak iller ve tarihleri şöyle:

ŞehirKurumTarihSaatTelefon
AdanaDr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi21.05.201915:00-17:000322 503 09 09
AksarayAksaray Üniversitesi21.05.201909:30-16:000382 288 29 00
AnkaraAnkara Üniversitesi21.05.201909:00-16:300312 508 33 78
AnkaraBaşkent Üniversitesi22.05.201909:00-12:000312 203 05 33
AnkaraGazi Üniversitesi30.5.201909:30-16:000312 202 61 26
AnkaraHacettepe Üniversitesi22.05.201909:00-12:000312 310 41 27
AnkaraSBÜ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi31.05.201910:00-12:000312 310 35 36

Dahili no:1365

AnkaraSBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi23.05.201913:30-16:000312 304 22 31
AntalyaAkdeniz Üniversitesi22.05.20199:30-16:000242 249 67 03
AydınAdnan Menderes Üniversitesi21.05.201909:00-12:00444 12 56

Dahili no: 2525

BalıkesirBalıkesir Üniversitesi30.05.2019 09:30-11:30

14:00-16:00

0266 612 10 10

Dahili no: 4430-4433

BursaBursa Konur Tıp Merkezi23.05.20199:00-12:00444 4 224
BursaUludağ Üniversitesi29.05.201913:30-16:000224 295 07 41
ÇanakkaleÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi27-31.05.201909:30-16:000286 263 59 50

Dahili no:1279

DenizliPamukkale Üniversitesi30.05.201909:00-12:000258 296 60 00
EskişehirEskişehir Osmangazi Üniversitesi27.05.201909:30-16:000222 239 29 79

Dahili no: 3550

İstanbulAltunizade Acıbadem Hastanesi20.5.201909:00-12:000216 649 57 23
İstanbulBezmialem Üniversitesi29.05.20199:00-16:00 0212 453 17 00
İstanbulFlorence Nightingale Hastanesi21.05.20199.00-12.000212 375 65 65

Dahili no:6480

İstanbulİstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi24.05.201909:30-16:000212 459 63 66

0212 459 63 27

İstanbulİstanbul Medeniyet Üniversitesi30.05.201909:30-16:000543 625 72 80
İstanbulKoç Üniversitesi21.05.201909:30-16:00 0212 467 87 00

Dahili no: 29954

İstanbulLiv Hospital Ulus27.05.20199:30-16:000 (212) 999 80 99
İstanbulOkmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi30.05.20199:30-16:000212 314 55 55
İzmirEge Üniversitesi22.05.201909:00-12:000232 390 25 98
İzmirİzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
21.05.201911:00-12:00
15:00-17:00
0232 244 44 44
KayseriKayseri Memorial hastanesi21.05.201913:00-17:000352 315 66 66

Dahili no:5230

KocaeliKocaeli Üniversitesi21.05.201910:00-12:000262 303 85 04
MalatyaArion Estetik Kliniği20-24.05.201910:00-17:000422 324 88 78
ManisaCelal Bayar Üniversitesi30-31.05.201910:00-12:00444 44 26

Dahili no: 3990

SakaryaSakarya Üniversitesi29.05.201909.30-16:0002642552110-6499
SivasCumhuriyet Üniversitesi23-24.05.201909:30-16:000(346) 258 00 00
TekirdağÖzel Star Medica Hastanesi21-31.5.201915:00-18:000282 263 57 57
TokatGaziosmanpaşa Üniversitesi31.05.201909:00-15:000356 212 95 00
Dahili no: 1094 -1288
TrabzonKaradeniz Teknik Üniversitesi27-30.05.201909:00-16:000462 377 54 20

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla