Sağlık hizmetleri ekosisteminde 125 yılı aşkın süredir yenilikçi tanı ve tedavi çözümleri ile yer alan Roche, toplum sağlığına daha fazla katkı sağlamak adına farkındalık çalışmalarına da imza atıyor. Bu kapsamda, TAKD (Türk Akciğer Kanseri Derneği) ile el ele veren Roche Türkiye, Yaşam İçin platformu üzerinden akciğer kanseri ile ilgili bilgilendirici içerikler yayınlayarak, “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayında Yeni Hikayeler Yazmaya Var Mısın?” diyor.
Tüm dünyada daha fazla hasta için daha fazla fayda yaratma misyonuyla inovasyon odaklı çalışmalara imza atan Roche, farkındalık projeleriyle de toplumda sağlık alanında etki yaratıyor. Akciğer Farkındalık Ayı kapsamında, TAKD (Türk Akciğer Kanseri Derneği) ile iş birliğine imza atarak Yaşam İçin platformu üzerinden akciğer kanseri hakkında farkındalık yaratacak içerikler yayınlayan Roche Türkiye, yalnızca akciğer kanseri ile mücadele eden hastaları ve hastaların yakınlarını değil tüm toplumu hastalık hakkında bilgilendirerek yeni hikayeler yazmaya davet ediyor.
Akciğer kanseri, anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak akciğerde tümör oluşturması olarak tanımlanıyor. Erkeklerde ilk, kadınlarda ise ikinci en yaygın kanser türü olan akciğer kanseri, araştırmalara göre tüm dünyada en yaygın ikinci kanser türü olarak biliniyor.
Akciğer kanserine yönelik olarak farkındalığın ve multidisipliner yaklaşımın önemini vurgulayan TAKD Yönetim Kurulu Üyesi, Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Ali Kaplan, “Akciğer kanseri, akciğer dokularında genellikle hava pasajını kaplayan hücrelerin kontrol dışı büyümesi ile oluşan kanser türü olarak tanımlanıyor. Aktif tedavi seçenekleri arasında cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi şeklinde sistemik tedavi, hedefe yönelik tedaviler, immünoterapi yer almakla birlikte yaygın olarak iki veya üç modalite bir arada kullanılabiliyor. Tedavi seçeneklerinin çokluğu, kanıtlara dayalı ve bireysel olarak hastalara göre uyarlanmış bir hastalık yönetim planı geliştirmek üzere birden fazla uzman arasında yakın iş birliği gerektiriyor. Akciğer kanserinin erken evrelerinde genellikle bir belirti olmamakla beraber inatçı öksürük ve nefes darlığı, kanlı tükürük, açıklanamayan halsizlik ve kilo kaybı, nefes alırken veya öksürürken ağrı/acı gibi belirtiler hastalığın ilerlemesine bağlı olarak gelişebiliyor.
Bu belirtilerin yanı sıra eğer akciğer kanseri göğüs kafesi dışına yayılmış ise farklı belirtiler de görülebiliyor. Erken tanı ise diğer birçok hastalıkta olduğu gibi akciğer kanserinde de oldukça değerli. Kanserin erken tanısı sağ kalım şansını artırırken, uygulanacak tedavinin başarı olasılığını da artırıyor. TAKD olarak, Roche Türkiye ile kurduğumuz iş birliği çerçevesinde, toplumun her kesiminde akciğer kanserine yönelik farkındalık oluşturmayı hedefliyor ve multidisipliner bir yaklaşımla bilgilendirici hekim videoları hazırlayarak akciğer kanseriyle mücadelede erken tanı paralelinde başlayan erken tedavinin önemini vurguluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Roche İlaç Türkiye Medikal Lideri Dr. Mahir Kurt, “Akciğer kanseri, akciğerlere veya vücudun diğer bölgelerine yayılana kadar genellikle belirgin semptomlar göstermez. Bu, kanser görünümünün diğer birçok kanser türü kadar net olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte akciğer kanserinde sağkalım oranı kanserin tanı anında ne kadar yayıldığına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir ve erken tanı büyük bir fark yaratabilir. Risk faktörleri açısından ele aldığımızda ise sigara içmek veya belirli kimyasallara maruz kalmak gibi bazı faktörler akciğer kanseri geliştirme riskini artırabilmektedir.
Hiç sigara içmemiş kişilerde de akciğer kanseri gelişebilmekle beraber sigara, akciğer kanserinde 100 vakadan 70’inden fazlasını oluşturan en yaygın nedendir. Roche İlaç Türkiye olarak, akciğer kanseri hakkında toplumda geniş bir çerçevede farkındalık oluşturmak ve bilgi sağlamak adına kurduğumuz ‘Yaşam İçin’ platformumuz üzerinden TAKD iş birliği ile hazırladığımız bilgilendirici içerikleri paylaşıyoruz. Bu içerikler ve hekim videoları ile her akciğer kanserinin aynı olmadığının ve akciğer kanserinde erken tanı ile başlayan erken tedavinin hasta yolculuğundaki öneminin daha iyi anlaşılmasını hedefliyoruz. Özetle, ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Ayında Yeni Hikayeler Yazmaya Var Mısın?’ diyerek herkesi akciğer kanseri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya davet ediyoruz” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?