Tüp bebek tedavisinde uygulanacak olan yöntemler; çiftin kısırlık sebebine, anne adayının yaşına, tıbbi geçmişe, yumurtalık rezervlerine ve yumurta kalitesine, sperm kalitesine göre belirlenmektedir. Bu sebeple de her çifte uygulanan tedavi, özeldir. Bu aşamada başarı şansını olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek birçok faktör bulunmaktadır. Çiftin bu faktörlere dikkat etmesi, başarı şansını arttırmaya çalışması ve tüp bebek tedavisine aktif olarak katılması oldukça önemlidir.
Bu aşamada çiftin dikkat etmesi gereken en önemli faktörlerde biri, doğru tüp bebek merkez seçimidir. Doğru merkez seçimi ile anne ve baba adayının duyduğu kaygı azalacaktır. Doktora olan güven sayesinde uygulanan tedavilerden şüphe duyulmayacaktır. Bunun dışında çiftin güvendiği bir doktor ve tüp ekibi, çiftin merak ettiği her soruyu yanıtlayacaktır. Bu sayede stres faktörü minimuma indirilecektir.
Tüp bebek nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Aşamaları ve fiyatı
Tüp bebek tedavisinde mutlaka dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?
- Anne veya baba adayı herhangi bir sebep ya da hastalıktan dolayı ilaç kullanacaksa mutlaka tüp bebek doktoruna danışmalıdır. Özellikle anne adayları, basit ağrı kesiciler dahi kullanmadan tüp bebek uzmanına danışmalıdır.
- Tüp bebek tedavisi boyunca yoğun ve ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır. Bu dönemde anne adayı yüzebilir, yoga yapabilir ve düzenli yürüyüşler yapabilir. Ancak ağır sporlar, uzak durulması gereken faktörler arasında bulunur.
- Tüp bebek tedavisine başlamadan en az 3 ay önce sigara ve alkol tüketimini bırakmak gerekmektedir.
- Tedavi boyunca anne ve baba adayının her aşamada konuşması, sağlıklı bir iletişim kurması oldukça önemlidir. Anne adayı tedavi boyunca baba adayından daha çok merkeze gittiği ve ilaç kullandığı için duygu durumunda değişimler görülebilir. Baba adayları bu aşamada anne adaylarının yanında olmalı, şayet mümkünse her tedavide bulunmalıdır.
- Tüp bebek tedavisinde cinsel hayatın devam edip etmemesi konusunda doktor bilgi verecektir. Şayet cinsel perhiz öneriliyorsa, bu talimatlara uyulmalıdır.
- Anne adayı stresten uzak durmalıdır. Stres ve üreme hormonları beyinde oldukça yakın konumda bulunduğu için şiddetli stres, üreme hormonlarını olumsuz etkileyecek ve bu sebeple de tedavi aksayacaktır.
- Baba adayından sperm örneği alınmadan 3 gün önce cinsel perhiz başlamalıdır. Bu sayede sperm sayı ve kalitesi daha net bir şekilde tespit edilebilecektir.
- Kullanılan ilaçlar talimatlara uygun olarak, aksatılmadan alınmalıdır.
- İlaçların doz ayarlaması doktorun tavsiyesi haricinde olmamalıdır.
- Embriyo transferini takip eden 2 gün uzun yolculuk yapılmamalıdır ve hasta istirahat etmelidir.
- Hamam ve kaplıca gibi aşırı sıcak ortamlar, üreme organlarını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple de bu gibi ortamlarda bulunulmamalıdır.
- Tüp bebek tedavisinin gerçekleşeceği merkez seçiminde oldukça dikkat edilmelidir. Merkezin sağlıklı gebelik başarısı göz önünde bulundurulmalıdır.
Gebelik boyunca dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar, gebe olmayan kişilerle aynı değildir. Bu sebeple de doktor önerisi ve bilgisi dışında ilaç kullanımı bebek için ciddi sorunlara sebep olabilir.
- Anne adayı beslenmesine ayrıca dikkat etmelidir. Bu dönemde sağlıklı beslenmek birinci kuraldır. Anne adayı günlük olarak ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve proteini mutlaka almalıdır.
- Hamilelik süresince alkol ve sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Bununla beraber sigara tüketilen ortamlardan dahi uzak durulmalıdır.
- Hijyen, gebelik döneminde en önemli faktörlerden biridir. Temizliğinden şüphe edilen ortamlarda bulunulmamalıdır. Gebelik döneminde anne adayına bulaşan iltihap ve hastalıklar bebeğin sağlığını doğrudan etkiler.
- Doktor muayenesi ve kontrolleri aksatılmamalı ve saatinde gidilmelidir. Bunun dışında gebelik döneminde yapılması gereken tahliller, belirli gebelik haftaları içerisinde yapılmaktadır. Bu sebeple de bu tarihleri kaçırmak, ilerleyen dönemlerde testlerin yapılmaması kaynaklı olarak daha ciddi sorunlara yol açabilir.
- Hamilelik döneminde kıyafet seçimi de oldukça önemlidir. Bu dönemlerde kıyafet seçimi oldukça rahat olmalıdır ve yüksek topuklu ayakkabı giyilmemelidir.
- Kafeinden uzak durulmalıdır.
- Kola gibi asitli içecekler tüketilmemelidir.
- Günde en az 2 litre su tüketilmelidir.
- Diş sağlığı, gebelikte olumsuz etkilenebileceğinden günlük diş bakımının aksatılmamalı oldukça önemlidir.
- Diyet ve spor egzersizleri uygulamalarında mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Gebeliğin herhangi bir döneminde hafif seyreden bir kanama bile olsa bu durumdan doktor haberdar edilmelidir. Ateş, bulantı ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklarda da mutlaka doktora danışılmalıdır. Gebelikte bu tür problemler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
YORUMUNUZ VAR MI?