Tüp bebek tedavisinde beslenme uyarısı! 3 ay önce bu gıdaları bırakın

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Gebelik, Kısırlık / Tüp Bebek Print

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce salam, sosis gibi yiyecekler ve gazlı-şekerli içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Ankara Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’nden Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, tüp bebek tedavisinden 3 ay önce sağlıklı bir beslenme rejimine geçilmesi gerektiğini vurguladı. Tüp bebek tedavisi sürecinde beslenmenin çok önemli olduğunu dile getiren Op. Dr. Ecemiş, şu önerilerde bulundu: “Akdeniz mutfağı beslenmesini tavsiye ediyoruz. İlk görüşmede hastaların beslenme alışkanlıkları, stres faktörleri, spor ve günlük yaşam alışkanlıkları da sorgulanmalıdır. Düzenli beslenme sağlıklı üreme hücreleri elde etme yollarından birisi, belki de en önemlisidir.”

Tüp Bebek Tedavisi Bütünüyle Ele Alınmalı

Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş, tüp bebek tedavisinin bütüncül olarak yaklaşılması gereken bir tedavi olduğuna işaret ederek, “Tüp bebek tedavisi, insan metabolizmasının bütünüyle ele alınmasını gerektiren bir tedavi şeklidir. Tek başına hormon ilaçlarının kullanımı ile değil, tedavi öncesi hastaların diyet, egzersiz ve psikolojileri ile bir bütün olarak hazırlanmasını gerektiren bir tedavi programıdır. Başarı birkaç günlük ilaç tedavileri ile değil, aylar sürebilen tüp bebek gebeliğine hazırlık süreci ile gelir” yorumunu yaptı.

En önemli reçete Akdeniz tipi beslenme

Akdeniz tipi beslenmenin hastalara verdikleri en önemli reçetelerden biri olduğunu belirten Op. Dr. Ecemiş, bu beslenme modelinin Akdeniz Bölgesi ve Türkiye’de geleneksel beslenme biçimi olduğu bilgisini verdi. Akdeniz modeli beslenmenin bölgedeki insanların Kuzey Avrupa’daki insanlara kıyasla daha uzun süre yaşama ve kalp hastalıkları yaşama sıklığının daha düşük olduğunu keşfeden Ancel Keys isimli bilim insanı tarafından 1940’lı yıllarda tanımlandığını hatırlatan Op. Dr. Ecemiş, “Akdeniz tipi beslenmenin ana prensipleri; sağlıklı sebze, meyve, balık, kuru bakliyat, zeytin ve zeytinyağı tüketmek ve bunları Akdeniz ülkelerindeki pişirme ritüelleri ile hazırlamaktır” diye konuştu.

Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş şunları kaydetti: “Med diyeti olarak da bilinen bu beslenme tipi ile ilgili bir piramit de oluşturulmuştur. Akdeniz diyet piramidinin tabanında sebzeler, meyveler, zeytinyağı ve tahıllar, üzerinde balık ve deniz ürünleri, onunda üzerinde süt ürünleri, ardından tavuk eti ve son sırada ise kırmızı et yer almaktadır.

Tüp bebek tedavisinde başarı şansını artıran yeni yöntemler geliştiriliyor

Kuruyemişler bu diyetin önemli bir parçasıdır. Yüzde 80 kalorisi yağdan gelen fakat doymuş yağ içerdiği için sağlıklı olan bu yiyecekler, fazla olmayan miktarlarda ara öğünler olarak tüketilmelidir. Bir avuç ölçüsünde tüketilmesi önerilen, ceviz, badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin tuz veya şeker ile işlenmemiş olması çok önemlidir.”

Salam, Sosis ve Yüksek Şekerli Yiyeceklerden Uzak Durun

Tüp bebek tedavisi uygulanacak kişilerin salam, sosis, yüksek şekerli yiyecekler, tatlılar, tuzlu kuruyemişler, gazlı ve şekerli içecekler, şekerli ve yağlı hamur işleri, katı yağlar ve margarinden uzak durması gerektiğini belirten Op. Dr. Ecemiş, “Akdeniz mutfağı yanında az miktarda, ortalama ayda 2-3 defa, kırmızı et, yumurta, tavuk gibi besinler tüketilebilir. Beyaz ekmek gibi tahıl değeri düşük yiyecekleri de bu diyet hayatımızdan çıkarıyor. Ekmek yapımı için siyez unu, karabuğday, mısır unu, yulaf kepeği, çavdar gibi besin değeri yüksek ve barsak florasına katkısı olan tahılların kullanılmasını öneriyor” dedi.

Zeytinyağı tüketiminde dikkat edilecek hususlar

Akdeniz tipi beslenmenin yağ tüketimini kısıtlamadığını ancak doymuş yağ ve hidrojenli yağ (trans yağ) tüketimini azaltmak amacını taşıdığını hatırlatan Op. Dr. Ecemiş, “Doymamış yağın primer kaynağı olan, sızma ve natürel sızma zeytinyağının tüketimini arttırarak, en önemli bitkisel antioksidan etkiyi kullanmaktır. Zeytinyağı, kanola yağı ve bazı kuruyemişler, linoleic acid yani omega 3’ten zengin oldukları için üreme hücrelerine yararlı etki sağlamaktadırlar” bilgisini verdi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla