Miyomlar üreme çağındaki kadınlarda %30 – 50’ye varan oranlarda görülebilen myometriyum dediğimiz rahim duvarını oluşturan kas hücrelerinin büyümesiyle oluşan iyi huylu tümöral oluşumlarıdır. Miyomların çoğu belirtisiz olsa da bazıları aşırı kanama, karında, pelvik bölgede şişkinlik, sık idrara çıkma ve kabızlık gibi şikayetlere neden olabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, konuyla ilgili kapsamlı bilgiler verdi: Miyomların tüp bebek tedavisinde başarıyı olumsuz etkilediği konusunda şüphe yoktur. Miyom yerleşim yeri itibarı ile rahim içinden uzak olsa bile eğer 5 cm ve üzerinde bir büyüklüğe sahipse İVF başarı oranları olumsuz etkilenebilir diyen Fıçıcıoğlu, İnfertilite nedeni için yapılan araştırmalarda kadınlarda %5-10 oranında miyomların etkisinin olduğu bilgisini de verdi.
Bazı medikal tedavi seçenekleri olsa da miyomların etkili tedavisi kitlenin cerrahi olarak çıkarılmasıdır diyen Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, “Rahim kas dokusu içinde yada rahim yüzeyinde yerleşmiş miyomlar laparoskopik ve/veya karından yapılacak ameliyatlar ile çıkarılabilir. Biz kısırlık nedeni ile yaptığımız ameliyatlarda yapışıklık riski daha az olan laparoskopik veya mini laparatomi tekniklerini seçmekte ve adezyon bariyerleri olarak adlandırdığımız yapışıklıkları önlemeye yönelik özel üretilmiş jel – sıvılar kullanmaktayız.
Miyom nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Medikal (ilaç) tedavi seçenekleri ve/veya girişimsel radyolojik yöntemlerle miyomları besleyen damarların kapatılması operasyon sonrası kısırlık tedavisi uygulanması planlanmayan hastalar için düşünülebilir” dedi.
Miyomların tüp bebek üzerine olumsuz etkilerini şu şekilde özetleyebiliriz.
- Serviksin (Rahim ağzı) anatomik pozisyonunu bozarak sperm geçişini azaltabilirler
- Emdometriyal kavite (rahim içi boşluk) şeklinde büyüme ve/veya şekil bozukluğuna neden olarak yine sperm geçişini olumsuz etkileyebilirler,
- Tüplerin rahimden çıktıkları bölgeye bası yaparak tüplerde tıkanıklık ve fonksiyon bozukluğuna neden olabilirler,
- Tüpler ve yumurtalıklar arasında fonksiyon için önemli olan anatomik ilişkiyi bozabilirler,
- Myometriyum yani rahim duvarı düz kas dokusunun kasılma düzenini bozarak sperm ve/veya embriyonun migrasyonunu geciktirebilir.
- Endometriyum yani rahim içi dokuda şekil ve beslenme bozukluğuna neden olarak embriyonun tutunmasına engel olabilirler,
YORUMUNUZ VAR MI?