Nacar: Ruhsatsız ve endikasyon dışı ilaçlar için de takip sistemi kuruldu

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Sağlık Gündemi, Üye Yazıları Print

osman-arikan-nacar-4Ruhsatsız ve endikasyon dışı ilaçlar için de takip sistemi kurulduğunu söyleyen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Osman Arıkan Nacar, gündemdeki önemli konularla ilgili sorularımızı yanıtladı. İşte öne çıkan bazı satır başları:

  •  Akılcı ilaç kullanımında amaç tasarruf değil, doğru kullanım. Antibiyotik için doktorlara mektup yazıldı.

  • Yerli plazmadan plazma üretimi için (teknik) seçim tamamlandı, Hepatit A değerlendirme aşamasında

  • Ocak ayından bu yana 3000’e yakın ilaç satan internet sitesine erişim engellendi

  • TİTCK internet üzerinden ilaç satanlara sipariş verip, delil topluyor

Ruhsatsız ve endikasyon dışı ilaçların takibinin de bilişim teknolojileri kullanılarak yapılacağını açıklayan TİTCK Başkanı Osman Arıkan Nacar, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’nın sorularını yanıtladı. Nacar, REİYS (Ruhsatsız ve Endikasyon Dışı İlaç Yönetim Sistemi) adı verilen sistem ile hastaların ilaca daha hızlı ve güvenli erişim sağlayacağını vurguladı.

osman-arikan-nacar-1

REİYS’in Ağustos ayı itibariyle aktif hale gelmesini amaçladıklarını belirten Nacar, “TİTCK tarafından hasta bazında ithal ilaç kullanım talebi uygun bulunan talepler bu sistem üzerinden yönetilecek. Yetkili tedarikçiler tarafından yurtdışından tedarik edilerek hastaya ulaştırılan ilaçlarla ilgili talep ve tedarik süreçleri de yine elektronik ortamda yürütülecek ve dolayısıyla da izlenecek. Sistem üzerinde, hekim, hastane, eczane, danışman öğretim üyesi, hasta, TEB ve yönetici panelleri olacak. Doktor talebini elektronik ortamda yapacak, sonuç kendisine, SGK’ya ve hastaya yine elektronik ortamda gönderilecek. Ne hasta yorulacak, ne zaman kaybı yaşanacak. Bu sistem özellikle kanserli hastalarımız için çok önemli” diye konuştu.

  • Akılcı ilaç kullanımının amacı sağlığa katkı vermek, antibiyotik kullanımını azaltmak için doktorlara mektup yazdık…

Osman Arıkan Nacar, kurumun programları arasında bulunan akılcı ilaç kullanımında da önceliklerinin tasarruf olmadığını, halkın doğru ilaç kullanımı yoluyla sağlığına katkı vermek olduğunu belirtti. Antibiyotik kullanımının Türkiye için önemli olduğunu, Dünya Sağlık Örgütünün AB üyelerini de kapsayan 42 ülkeyi kapsayan sıralamasında Türkiye’nin bin kişi başına 42,28 birimlik tüketimle ilk sırada bulunduğunu hatırlattı.

Bunun mutlaka azaltılması gerektiğini belirten Nacar, “Öncelikli amacımız tasarruf yapmak değil; toplumdaki antibiyotik direncinin önüne geçebilmek. Akılcı antibiyotik kullanımının sağlanabilmesi için önemli adımlar atıyoruz. Son olarak Türkiye genelindeki tüm doktorlara mektup yazmaya başladık. Mektupta Türkiye ortalaması ve o doktorun antibiyotik yazımına ilişkin istatistik yer alıyor. Lütfen gerekli olmadıkça antibiyotik yazmayın diyoruz doktorlara” bilgisini verdi.

“Akılcı ilaç kullanımı ekonomik bir politika değildir. Akılcı ilaç kullanımı tamamen tıbbi bir politikadır. Yani burada akılcı ilaç kullanmak; aslında doğru ilacı, doğru tanı ile doğru sürede kullanmak” diyen Nacar, topluma verilen mesajı güçlendirmek için açtıkları proje yarışmasına 569 başvuru olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Antibiyotikler dahil ilaç yazımıyla ilgili vatandaş tavrının da önemli olduğunu belirten Nacar, özellikle çocuklar söz konusu olduğunda, hasta yakınlarının duygusal tepki verebildiğini kaydetti. Nacar, “Hasta hekim ilişkilerinde özellikle söz konusu olan çocuklarsa, hassasiyet her zaman bilimsel olmuyor. Hekim antibiyotik yazdığında ‘onu yazma, bizim komşuya bu yazılmıştı, bunu yaz’ gibi oluyor.

Ama gereksiz kullanılan bir antibiyotik zehirdir, ilaç değildir. Siz çocuğunuza bir zehir içirir misiniz? Ben diyorum ki çocuğunuza zehir içirmeyin. Akılcı ilaç kullanımı, sağlığın ve toplumun bütün bileşenlerinin katkısını gerektirir. Bu bir takım oyunu. TİTCK’in denetimi, kuralıyla olacak bir şey değil” ” diye konuştu.

  • Yerli üretimde ilk kararlar veriliyor… Yerli Plazmadan Plazma Üretimi projesinde teknik karar alındı

Aralık 2015 itibariyle sağlık endüstrilerine yön vermek amacıyla Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Kurulu’nun Başbakanlık genelgesi doğrultusunda kurulduğunu ve çalışmaya başladığını belirten Osman Arıkan Nacar, bu kurulun ilk kararlarını da almaya başladığını kaydetti. Gündemdeki çalışmalardan, “Yerli Plazmadan Plazma Ürünleri Üretimi Projesi” kapsamında 13 firmanın Komiteye sunum yaptığını belirten Nacar, komitenin teknik kararını aldığını ve uygulayıcı kurumun Sosyal Güvenlik Kurumu olduğunu kaydetti.
“Hepatit-A Aşısı Yerlileştirme Projesi” kapsamında 10 firmanın sunum yaptığını açıklayan Nacar, bu konuda ise sürecin devam ettiğini ve karar aşamasına gelindiğini açıkladı.

Tıbbi Cihaz Yerlileştirme Çalışması kapsamında ilk etapta manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, dijital röntgen, ultrasonografi cihazı ve hasta başı monitörünün yerlileştirilmesinin ele alındığını kaydeden Nacar, “Bu proje sonucunda şehir hastanelerinin tıbbi cihaz ihtiyaçları kamu alımları yoluyla karşılanacak. Proje ile ilgili 13 firma komiteye sunum yaptı. Değerlendirme süreci devam ediyor. Hızla sonuçlandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

  • Sahte ve kontrolsüz ilaç satışıyla mücadele: 6 ayda 3000’e yakın siteye erişim engellendi

İnternetten ilaç satışlarına karşı yapılan mücadele hakkında da bilgi veren Nacar, bu yolla ilaç temin eden insanların ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. TİTCK’in denetçilerinin böyle sitelere sipariş vererek, gelen ilacın laboratuarda analiz edilmesiyle delil topladığını kaydeden Nacar, “Türkiye’de internetten ilaç satışı yasal değil. Bu mecrada satılan her ilaç da yüzde 100 sahte.

Bu sebeple ilaçlar için derhal işlem yapıyoruz. Savcılıklara suç duyurusunda bulunuyoruz. ‘Bir ayda 10 kilo verdirir’, ‘Saçlarınız iki ayda yerine gelir’ vs. gibi sağlık beyanlarıyla satış yapan internet sitelerini kapatıyoruz. Yine bu işi yapan kişi veya firmalar hakkında da savcılıklara suç duyurusunda bulunuyoruz. İnternet sitesi kapatmada rekor kırdık Ocak ayından bu yana ilaç satışı yaptığı için kapattığımız internet sitesi sayısı 608.

2015’te ilaç satışı yapan 416 internet sitesinin erişimi engellenmişti. Sağlık beyanıyla ürün satışı yapan internet sitelerini de eklersek, Ocak ayından bu yana erişimi engellenen internet sitesi sayısı yaklaşık 3000. Son olarak piyasada sahte-kaçak yollarla dolaşan ve içinde ilaç etkin maddesi tespit ettiğimiz ‘cinsel gücü arttırıcı’ ürünler konusunda 81 İl valiliklerine yazı gönderdik. İl Sağlık Müdürlüklerinden söz konusu ürünlerin eczanelerde satılıp satılmadığının tespit edilmesini, tespit edilmesi halinde ise derhal gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını istedik” dedi.

osman-arikan-nacar-2

  • Gelecek 5 yılda 3,5 milyar TL’lik görüntüleme cihazı alınacak

Sağlık yatırımlarının hızla devam ettiğini kaydeden Osman Arıkan Nacar, gelecek 5 yıl içinde 3,5 milyar TL’lik görüntüleme cihazı alımının gündemde olduğunu kaydetti. Bu ürünlerin yerlileştirilmesinin Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi’nin öncelikleri arasında bulunduğunu hatırlatan Nacar, “2014 yılı istatistikleri, bir milyon kişiye düşen görüntüleme cihazı sayısında, Türkiye’nin OECD ülkelerinin gerisinde olduğunu göstermektedir. Tabi ki bu durum plansız alım yapmayı ve ithal ürünlere yönelmemizi gerektirmemektedir. Ayrıca klinik anlamda gereksiz çekimler söz konusu ise Akılcı İlaç Projesi gibi Akılcı Tıbbi Cihaz Projesi çalışması ile de bu israfın önüne geçilmesi sağlanabilir” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
faruk gençer
faruk gençer
7 yıl önce

Merhaba iki ay önce ilaç baş vurum olmuştu acaba ne zaman ilaç bana ulaşır ilginize teşekkür ederrim

Fuat yıldız
Fuat yıldız
7 yıl önce

Ilac onayı verildimi

Araç çubuğuna atla