Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin 11 üyesinin bu sabah gözaltına alınması uluslararası düzeyde tepkilere yol açtı. Acil bir açıklama yayınlayan Dünya Tabipler Birliği (World Medical Association / WMA), doktorların gözaltına alınmasını kınadı. Açıklamada, TTB Merkez Konseyi üyesi 11 doktorun gözaltına alınmasından duyulan “derin kaygı” ifade edildi. WMA Başkanı Dr. Yoshitake Yokokura, yaptığı açıklamada gözaltıları ve TTB hakkında yapılan suç duyurusunu şiddetle kınadıklarını belirtti.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “WMA, Türk meslektaşlarımızın savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğu yönünde kamuoyuna yaptıkları açıklamayı tam olarak desteklemektedir. Doktorların ve ulusal tabip kuruluşlarının savaşın ve silahlı çatışmaların yol açacağı insani sonuçlar konusunda hükümetleri uyarma görevi WMA’nın açık politikasının bir parçasıdır. Türk Tabipleri Birliği’nin insan haklarını ve barışı destekleme görevi vardır; son gözaltılar ve suç duyurusu bu açıdan bizi derin kaygılara sürüklemiştir.
Türkiye’nin 2003 yılında onaylamış bulunduğu Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin 19’uncu maddesinde öngörülen ifade özgürlüğüne yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Türk yetkililerden TTB yöneticilerinin derhal serbest bırakılmasını ve sindirme kampanyasına son verilmesini talep ediyoruz. Dünyadaki hekim kuruluşlarını, sağlık, örgütlenme ve ifade hak ve özgürlükleri dâhil olmak üzere Türkiye’nin insani ve insan hakları alanındaki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi için gerekli girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz.”
Alman tabiplerden federal hükümet çağrı
Alman Klinik Doktorları Sendikası Marburger Bund tarafından yapılan açıklamada da, “Türkiye’deki meslektaşlarımızın gözaltına alınması karşısında sarsıldık, derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” denildi. Sendika Başkanı Rudolf Henke, Alman hükümetine çağrıda bulunarak, Türk doktorların serbest bırakılması için Türk hükümeti nezdinde çaba göstermesini talep etti.
Uluslararası Af Örgütü’nden tepki
Uluslararası Af Örgütü de gözaltına alınan doktorların derhal serbest bırakılmasını talep etti ve TTB’nin açıklamasının ardından çok sayıda tehdit almasını eleştirdi. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, TTB’nin “tamamen yasal ve mantıklı bir açıklama” yapmasının ardından tehditlere maruz kaldığını belirterek, “Barışçıl bir şekilde düşüncelerini ifade eden insanlara saldırılmasının tamamen akıl dışı” olduğunu söyledi.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi doktorlar gözaltına alındı
Gardner, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da, “Türk hükümetinin görevinin şiddet tehdidi alan TTB’yi korumak olduğunu” belirterek, “Bunun yerine ‘terör propagandası’ gibi gerçek dışı suçlamalarla insanların sabah yataklarından kaldırılarak gözaltına alındığını” ifade etti.
“Gözaltılar kabul edilemez”
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks de TBB Merkez Konseyi’nin 11 üyesinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
YORUMUNUZ VAR MI?