Hormon ve kilo değişimleriyle sıkça gündeme gelen tiroid hastalıkları, görme sağlığı ve göz estetiğini de ciddi oranda tehdit ediyor. Uzmanlar tiroid hastalarını rutin göz muayenelerini kesinlikle aksatmaması konusunda uyarıyor. Tiroid hastalıklarının göz sağlığına etkisini değerlendiren Op. Dr. Akın Banaz tiroid hastalığına bağlı olarak göz çevresini saran yağ dokusunda ve kaslarda meydana gelen şişmelerin gözde şaşılığa, göz kapağının açıkta kalmasına ve gözün öne fırlamasına neden olabileceğini belirtiyor.
Diyabette kan şekeri kontrolü göz sağlığı için hayati öneme sahip!
Birçok tiroid hastasının bu problemlerin üçünü birlikte yaşadığı konusunda uyaran Op. Dr. Banaz tiroid hastalarında göz tutulumlarının ileri evrede körlüğe neden olduğu için tedavi sürecinin çok dikkatle yönetilmesi gerektiğini söylüyor.
Sigara kullanan tiroid hastalarında göz tutulumunun daha sık görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Akın Banaz özellikle erkek hastalarda sigara kullanımı ile tiroide bağlı göz tutulumu arasında yakın bir ilişki olduğunu vurguluyor. Bu nedenle hastaların sigara kullanımı var ise bırakmalarını tavsiye eden Op. Dr. Banaz “Tiroid hastaları sigara içmese bile sigara içilen ortamda bulunmaları sağlık açısından risk barındırmaktadır” diyor.
Tiroid hastalarının göz tutulumlarında tedaviye başlanmadan önce çok iyi analiz yapılması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Akın Banaz, hastalığın aktif döneminin yaklaşık üç yıl sürdüğünü ve bu dönemde gözde kızarıklık, şişme ve fırlamalar meydana geldiğini belirtiyor. Bu sürede göz tutulumu riskini azaltmak için sigara gibi risk faktörlerinden uzaklaşılmasının ve tiroid hormonlarının dengede tutulmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Akın Banaz “Tiroid göz tutulumlarının kendini sınırlayan özelliği de göz önünde tutularak ilaç tedavisine başlanmalıdır. İlaç tedavisine hemen başlanması tercih edilmez” diyor.
Hastalığın ilk üç yılında iyi yönetilemeyen tedavi sürecinin ardından geç evreye geçildiğini belirten Op. Dr. Akın Banaz “Bu dönem ilaçla tedavinin zorlaştığı bir evredir. Göz çevresinde oluşan ödemler yerini kaslarda daralmaya bıraktığı için artık ilaç tedavisi faydalı olmaz, cerrahi tedavi gerekir” diyor.
Cerrahi tedavide şaşılık, çift görme ve gözün öne fırlaması problemlerini aynı anda yaşayan hastaların ameliyatlarında mutlaka bir sıra gözetilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Akın Banaz “Üç problemi de birlikte yaşayan hastalarda önce gözdeki fırlamanın tedavi edilmesi, yani başlangıçta kemiğe yönelik bir girişimde bulunulması gerekiyor. Sonrasında şaşılık tedavisi, en son ise kapağa yönelik tedavi gerçekleştirilmelidir. Bu sıranın gözetilmemesi kapakta değişikliklere neden olabilir” diyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?