Tiroid bozukluğunun en önemli 13 belirtisi: Hipotiroidizm ve Hipertiroidizm

24 Eylül 2014   |    18 Mayıs 2022    |   Kategori: Kulak Burun Boğaz, Tiroid hastalıkları Print

Tiroid hastalığı belirtileriTiroid bezi insan vücudunda çok önemli rol oynar, birçok aktiviteyi kontrol eder ve hormonların yapımını sağlar. Tiroid bezi, endokrin bezlerinden sadece biridir. Tiroid bozukluğu teşhisi için bu yazıdaki 13 belirtiyi bilmek çok önemlidir. Bu semptomlardan birine sahip olanların kandaki tiroid hormonu seviyesini ölçtürmesi ve bir doktora gitmesi gerekir. Birçok tiroid hastalığı ve bozukluğu vardır ancak bunlardan 2 tanesi çok yaygındır; hipertiroidizm (gerekenden daha fazla tiroid hormonu üretilmesi) ve hipotiroidizm (gerekenden daha az tiroid hormonu üretilmesi). Diğer rahatsızlıklar ise guatr (tiroid bezinin büyümesi), tiroid kanseri, tiroid nodülleri ve tiroditis (tiroid bezi iltihabı)’dir. Hipotiroidizm hipertiroidizmden daha yaygındır ve bu iki rahatsızlık yakın bir şekilde bağlantılı olmasına rağmen, teşhis ve tedavilerinde birçok önemli farklılıklar vardır.
İşte tiroid bozukluğunun 13 belirtisi;

Yorgunluk ve uyku bozuklukları

Hipotiroidizm: Yorgunluk hipotiroidizmde bir numaralı semptomdur. Sürekli uyumak istersiniz ya da normalden daha fazla uyursunuz ama yine de yorgun, bitkin ve hiç enerjiniz yok gibi hissedersiniz.

Hipertiroidizm: Hipertiroidizmi olan bazı insanlar uykuya dalmada güçlük çekerler ve bu nedenle yorgun ve bitkin hissederler. Tiroid bezinin aşırı aktivitesi uykusuzluğa neden olur bu yüzden nabız hızlanır ve geceleri uykuya dalmanızı zorlaştıran ya da gecenin bir yarısı sizi uyandıran bir kaygı oluşur.

Hipertiroidi (zehirli guatr) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Kilo değişimleri

Hipotiroidizm: Sürekli kilo alıyorsunuz veya kilo vermek çok zor. İşte bu hipertiroidizmin en önemli semptomudur. Metabolizmanızı hızlandırarak kilo verebilirsiniz.

Hipertiroidizm: Her zamanki miktarda ve her zamanki yiyecekleri yemenize rağmen kilo veriyor olabilirsiniz.

Hipotiroidi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Mod ve zihinsel değişiklikler

Hipotiroidizm: Her zamankinden daha depresif ve daha üzgün hissediyorsunuz. Nedeni; beyninizdeki serotonin hormonu seviyenizi etkileyen tiroid hormonunun çok az olmasındır. Bunu ayrıca konsantrasyonunuzun düşük ve hafızanın zayıf ya da zihninizin bulanık olması olarak ta tanımlayabilirsiniz.

Hipertiroidizm: Hipertirodizm anksiyete, panik atak ya da bir türlü gevşeyememe durumuyla ilişkilidir. Aynı zamanda çok fazla tiroid hormonu konsantre olmayı zorlaştırır.

Bağırsak problemleri

Hipotiroidizm: Çok ciddi ya da çok uzun süren kabızlığınız var. Bu, bağırsak hareketliliğinin azalmasına neden olan hormon seviyelerinin değişikliği yüzünden en yaygın semptomdur.

Hipertiroidizm: Diyare ya da huzursuz bağırsak sendromu olabilirsiniz

Kas ya da eklem problemleri

Hipotirodizm: Uzuvlarınızda birden uyuşma, karıncalanma hissediyorsunuz. Bu durum, tiroid hormonunun çok az üretilerek beyne, omuriliğe sinyal gönderilen sinyallerle bütün vücudunuzun etkilenmesi yüzündendir. Ayrıca kollarınızda ve bacaklarınızda genel kas ya da eklem katılığı, ağrı, zayıflık hissedebilir ya da tendinit olabilirsiniz.

Tiroid belirtileri nelerdir? Tiroit hastası olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Hipertirodizm: Ellerinizle bir şeyler taşırken ya da baş üzeri aktivitelerde ya da merdiven çıkarken zorluk ya da birçok kas ve eklem problemi yaşayabilirsiniz.

Düzensiz adet, kısırlık, libido problemleri

Hipotiroidizm: Adetiniz ağrılı, daha sık ve daha uzun sürebilir. Ayrıca kısırlık, libido problemleri, hormon değişikleri olabilir.

Hipertiroidizm: Adetiniz düzensiz, daha kısa ve daha az olabilir. Ayrıca kısırlıkta (Hipotiroidizm ve hipertiroidizm yumurtlamayı etkiler) olabilir.

Saç ve derideki değişimler

Hipotiroidizm: Saçınız kuru ve cansız olabilir ve kolay dökülebilir. Bu durum çok az salgılanan tiroid hormonunun saç büyüme döngüsünü azaltmasındandır. Aynı zamanda beklenmedik saç kayıpları ya da kirpik ve kaş kayıpları da yaşayabilirsiniz. Ayrıca metabolizmanızın yavaşlamasından dolayı deri kuruyabilir, tırnaklarınız kolayca kırılır.

Hipertiroidizm: Tipik saç dökülmelerine sebep olur, deriniz ince ve hassastır.

Vücut sıcaklığı

Hipotiroidizm: Elleriniz ve ayaklarınız soğuktur ya da üşümüş hissedersiniz ya da vücut sıcaklığınız sürekli 37 derecenin altındadır.

Hipertiroidizm: Bazen çok sıcak hissedersiniz ya da çok fazla terlersiniz.

Kolesterol problemleri

Hipotiroidizm: Yüksek kolesterol seviyeniz olabilir, diyet, egzersiz ve ilaca rağmen.

Hipertiroidizm: Beklenmedik şekilde kolesterol seviyeniz düşüktür.

Haşimato hastalığı nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Kan basıncı

Hipotiroidizm: Hipotirodizmi olan insanların hipertansiyon olma riskleri 2 ya da 3 kat daha fazladır.

Hipertiroidizm: Küçük tansiyonunuz normal seviyede ya da daha düşük olmasına rağmen büyük tansiyonunuz yüksek çıkar.

Kalp hızı

Hipotiroidizm: Kalp hızınız düşük olabilir. Kalp hızı tiroid hormonu tarafından düzenlenir. Tiroid hormonu yetersizliğinde kalp hızınız normalden 10-20 atım/dakika daha az olabilir.

Hipertiroidizm: Kalbiniz daha hızlı atabilir veya çarpıntı ya da üfürüm olabilir.

Boyun genişlemesi (Guatr)

Guatr tiroid bezinin genişlemesidir. Boynunuzda ya da ses tellerinizde şişlik, yumru ya da rahatsızlık hissedebilirsiniz. Guatr, hem hipotrioidizmde hem de hipertiroidizmde meydana gelebilir.

Guatr nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Tiroid bozukluğu risk faktörleri

Bazı insanlar tiroit problemlerine daha yatkındır. Hem genetik hem de çevresel faktörler hipertiroidizm ve hipotiroidizm gelişimine neden olur.

  • Aile Öyküsü: Eğer ailede tiroidi problemi öyküsü varsa, sizin de probleminizin olma ihtimali çok yüksektir.
  • Cinsiyet ve Yaş: Özellikle yaşlı nüfusta kadınlarda daha yüksek oranda görülür, kadınlar erkeklere göre 5 ya da 6 kat daha fazla risk altındadır.
  • Sigara: Sigaranın içindeki siyonid, tiroidin çalışmasına karşı bir rol oynar. Sigaranın tiroid üzerindeki en önemli etkisi hipertiroidizme neden olmasıdır. 1993 yılında The Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir makaleye göre; Graves hastalığı (tiroidin fazla çalışması sonucu boğazın şişmesi ve gözlerin dışarı doğru çıkmasıdır) riskinin içmeyenlere göre iki kat fazla olduğu bulunmuştur.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

11 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Shirin
Shirin
3 yıl önce

Ben tiroid hastasiyim 8 aydir Ap icoyorum fakat Solumamla problemim var rahat nefes alamiyorum ve bu gecmiyor ne yapabilirim bunum icin

Kesha
Kesha
3 yıl önce
Cevaben  Shirin

Kan azligindan ola bilir

DayıBey Derdiyok
DayıBey Derdiyok
4 yıl önce

Şimdiye kadar böylesine pis
Böylesine insanı çabuk harcayıp bitiren bir hastalık görmedim. Tüm Vücudu etkiliyor etkisi altına alıyor
Allah ( c.c) kimseye böyle bir dert hastalık vermesin Amin…
Kafanıza Fazla birşey Takarsanız ,
Bu kezde daha kötüsünü yaşarsınız Panik Atak Olursunuz …
Yediklerinize ve içtiklerinize iyot”a
Dikkat edeceksiniz…

Yurdal
Yurdal
9 yıl önce

ben dodum doğalı troit hastasıyım şimdi 18 yaşındayım
ben bu ( Levothyroxine sodium ) içi yorum her gün 150 içiyorum
içmeyin ce kilo alıyorum benimki yavaş çalışıyo ben bu hastalıktan nasıl kurtula bilirim

Serhat
Serhat
2 yıl önce
Cevaben  Yurdal

Nasıl ilav yani kilo verdiriyormu Instagram’dan yazarmisin bi ark.serhat

özgür
özgür
9 yıl önce

MErhaba, Benim chekup kan değerlerim kollestrol şeker hep normal fakat herkese göre az yememe rağmen kilo veremiyorum.Normal kişilerin yediği gibi düzende yemek yerken kilo alıyorum.5 ay önce 3gün boğazlarım şişti ve sesim hafif kısıldığında 2,5 kilo birden verdim bu aklıma troid bezleri ile ilgil sıkıntım olabileceğini getir.Hipotirodizm belitilerin %90 bende… Devamını oku »

Onur
Onur
9 yıl önce

29 yaşındayım uzun zamandır ayaklarımda yorguluk hissi uyanınca yorgun hissetme bazen vucumda aşırı ısı kalp çarpıntısı var unutkanlık ta başladı ve konsatire olmakta da zorluk çekiyorum. sigara kullanıyorum
1 ay önce kan verdim ama değerler normal görünüyor
serbest t3:3,32
t4:1,31
tsh :1,51
Yardımcı olursanız sevinirim . Hayırlı çalışmalar

hacer
hacer
9 yıl önce

Yaklaşık 1 buçuk senede 10 kilo aldım ama aldığımdan daha fazla gösteriyorum aşırı yeme hissi uykusuzluk yorgunluk çekiyorum normalde günde 2 saat yürüyüş yapardım şimdi çıkamıyorum bile vücut ısım hep yüksekti artık ellerimi ısıtamıyorum acaba sebebi bu olabilir mi?

tugba
tugba
9 yıl önce

Bn hic bir sekilde kilo veremiyorum yemesemde spora gtsemde dgsklk yok normal hayatta asiri yiyen biri degil cok yorulan bi insan 10 dk yuruyosam 15. Dk yuruyemiyrum kilo veremiyorum hep denedim olmadi horman bozulugu yada bu knuyla bi alakasi olablir mi

Salime
Salime
9 yıl önce

Slm tiriod sorunu oldugunu dusunmuyorum cnku askerde kilo verdignize gore evde de egsersiz yapmaniz lazim

ahmet
ahmet
9 yıl önce

yaşım 29 3 yaşımdan beri sedef hastasıyım yaşadığım yer aşırı rutubetli olan zonguldak ben askerliğimi malatyada yaptım 6 aylık süre boyunca yaşadığım sitresli ortam kötü beslenme uykusuzluk bu kötü koşullara rağmen sedefim gözle görülen bi şekilde küçülmeye başladı askerlik bitti ve eve döndüğümde 1 ay gibi bi sürede tekrar sedefim… Devamını oku »

Araç çubuğuna atla